Geriİyi Yaşam Girişimci ve Kadın Olmak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Girişimci ve Kadın Olmak

"Ecz. Meltem Kurtsan'ın UNECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomisi Komisyonu) Toplantısındaki Konuşması:"

Girişimcilik Ruhu Aile Ortamından Kazanılan Eğilimlerle Filizlenir..
(Aile ortamı, yetiştirilme tarzı girişimci ruhun gelişmesinde önem taşır)

Genç ve mücadeleci eczacı çiftin kızıyım. Çocukluğumda yaz tatillerimde harçlık karşılığı işçilerle birlikte ilaçları hazırlar, ambalajlardım. Büyüdükçe laboratuarda ilaç analizleri geliştirmeye başladım.
O günlerde, babamın yeni yatırımlar için ödemelerini nasıl denkleştirmeye çalıştığını gözlemlerdim. Bu ödemelerin sebebi ise mutlaka yeni bir makine veya hammaddelerin vadesi olurdu.
Bu gözlemler ve bilgi birikimi bendeki girişimcilik ruhunu geliştirdi. İş, hayatımın bir parçası değil ta kendisi olmaya başladı.

Yetenek ve Çalışkanlık Girişimcilikte Başarıyı Getirir...
(Doğal yeteneklerimiz, azimli çalışma ile birleştiğinde başarı kaçınılmazdır.)

Lise ve üniversite yıllarımda birincilikler alan başarılı bir öğrenci idim. Yıllar içinde ilaç üretim işi büyümüş ve anonim şirket olmuştuk. Ben de Eczacılık Fakültesinden mezun olmuş, full time işe sarılmıştım.

Girişimcilik Kreativite İle Zenginleşir...
(Girişimcilik kreativite ister. Sanat, spor ve aktüalite ile iç içe olmak kişiliğe zenginlik katar.)

Çocukluk yıllarımda aldığım bale eğitimi, uzun yıllar sürdürdüğüm spor aktiviteleri, yetişkin olduğumda kişiliğime ve işime yeni boyutlar kazandırdı. Sanırım farklı boyutta girişimler geliştirme cesaretimi arttırdı.

1980 li yıllarda Otacı Bitki Özlü Pastil'in çıkışı iş yaşamımın bir dönüm noktası oldu.

Girişimcilik Sürekli Gelişim İle Beslenir...
(Girişimcilik ruhu başarıya doymaz, risk alır. Yeni dallara yayılır. Girişimcilik sürekli gelişmeyi, büyümeyi getirir.)

Pastiller ülkede patent alan ilk yerli ilaç oldu. Onları aynı marka ile geliştirdiğimiz doğal şampuanlar, doğal çaylar ve diet ürünleri izledi.

Bitkisel kozmetikler ve besinler Türkiye'de ve dünyada tanınmaya devam ederken diğer konularda da girişimlerim devam ediyordu. 1989'da yine Türkiye'de Flaster ve yara bandı ile ayak ürünleri üreten bir şirketimiz üretime geçti.

Girişimcilik Aile Yaşamı İle Olgunlaşır...
(Girişimcilik için aile ve çocuk sahibi olmak engel değildir. Tam tersine kadınların pratikleşmesini, organizasyon yeteneğini ve sorumluluk bilincinin artmasını sağlar.)

Üniversiteden mezun olduğum yıl evlendim ve iki oğlum oldu. Onları büyütürken işi aksatmadım. Onlara annelik görevimin yanısıra iş kariyerimdeki gelişimim de devam ediyordu. Her ikisi arasında denge kurabilmeye özen gösterirken, bunun girişimcilik ruhunu körüklediğini düşünüyorum. Zamanı çocuklarım ve işim arasında paylaştırabilmem, zaman yönetimini iyi yapmamı sağladı. Aile yaşamı ve iş dengesi girişimcilik ruhumun olgunlaşmasına katkıda bulundu.

Görev ve sorumluluklarım artmaya başlamıştı. Artık yerel şirketten global bir şirket topluluğuna doğru gidiyorduk.

Girişimcilik Ülkenin Getirdiği Yeni Olanaklar İle Gelişir...
(Türkiye başarıyı yakalamak isteyen girişimci kadınlar için fırsatlar ülkesidir.)

Girişimcilik ruhuna sahip olanlar için ülkemiz fırsatlar denizi olabilecek olanakları yaratıyor. Zorlu şartlar bile fırsatları beraberinde taşır. Önemli olan girişimcilik gözü ile bakıp, bu olanakları yakalamaktır.

Türkiye, tarihe bakıldığında, bir çok ülke arasında Kadın Hakları konusunda cesur ve radikal adımlar atan öncü ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde çalışma hayatında kadınların üst kademe konumlarda başarılı çalışmaları vardır. Modadan, sanata, sağlıktan, politikaya kadar pek çok alanda girişimci ve yaratıcı özellikte başarılı kadınlarımız hızla çoğalmaktadır.

Girişimcilik Sosyal Sorumlulukla Yaygınlaştırılır...
Globalleşmenin yanısıra ülkemizdeki Non-governmental voluntary association larda aktif görevler almak sosyal sorumluluğun bir parçasıdır düşüncesindeyim.

Bu görüşten hareketle ülkemizin AB ye girişine katkıda bulunacak sosyal çalışmalarda aktif görevler üstlenmeye çalışıyorum.

Örneğin ülkemizde en seçkin ve en yaygın bir işadamı organizasyonu olan TÜSİAD bünyesinde aktif çalışma grubunun içindeyim. Bu kurumda Social Affairs Commission, Gender Equality Working Group Başkanı olarak çalışıyorum. Bu komitenin amacı ülkemizde eğitim, çalışma yaşamı ve siyaset alanında kadın-erkek eşitliğini AB seviyesine ulaştırmak.

Sonuç olarak kişisel deneyimlerime göre girişimcilikte başarıyı getiren faktörleri şöyle özetleyebilirim:
* Türkiye'nin kadınlara sunduğu fırsatlar,
* Demokratik ve vizyonu geniş bir aile çevresinde büyümüş olmalı,
* Ciddi bir eğitim ve sıkı bir çalışma,
* Yeni olanaklara ve genel iletişime önem vermek, yeni ilişkiler için yugun fırsatları değerlendirmek,
* Disiplinli olmayı öğrenmek,
* İş yerinde demokratik bir iş ortamı yaratmak,
* Deneyimleri gönüllü olarak sosyal kurumlarda çalışarak diğerleri ile paylaşmak.

False