Geriİyi Yaşam Geleneksel Tatlı Tarifleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Geleneksel Tatlı Tarifleri

"Geleneksel ve nefis tatlıların tariflerini biliyor musunuz?"

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Ev baklavası

Malzemeler:
Şerbeti:
5 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, yarım limonun suyu. Hamuru: 4 su bardağı un,1 su bardağı ılık süt, 1 paket kabartma tozu, 100g erimiş tereyağı,1 yumurta. İçi: 250 g dövülmüş ceviz Ayrıca: 3 paket buğday nişastası (toplam 500g), 150g eritilmiş kızgın tereyağı.

Hazırlanışı:

Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. Bunu 15-20 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. Şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üst üste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin). Böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin. Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.)


16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. Bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. İkinci grubu da açıp üzerine serin. Kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. Son grubu da açıp en üste serin. Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp baklavayı soğutun. Şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Şekerpare

Malzemeler:

1 paket margarin oda sıcaklığında, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu. Şerbeti için: 3su bardağı şeker, 4 su bardağı su, yarım limonun suyu. Üzerine: Fındık içi


Hazırlanması:

1 paket yumuşak margarin, 1 su bardağı pudra şekeri, 4 yemek kaşığı irmik, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 2 yumurta, 4 su bardağı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozunu karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. (unu her zamanki gibi azar azar ekleyin) Hamurdan kurabiye yapar gibi küçük parçalar alıp hafif düzleyin. Hepsini tepsiye dizip üzerlerine birer fındık yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.


Şerbetin hazırlanması:

3 su bardağı şekeri ve 4 su bardağı suyu küçük bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatın. Ateşten alıp ılıtın. Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti (püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp servis yapacağınız zamana kadar bekletin.

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Kalburabastı

Hamur malzemeleri:
1 paket yumuşak margarin, 3 su bardağı un, 1 veya 2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta,1 paket kabartma tozu. İçine: 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi Şerbet malzemeleri: 2,5 su bardağı toz şeker, 2,5 su bardağı su, 1/4 limonun suyu.

Şerbetin hazırlanması:

2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. Kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Hamurun hazırlanması:

1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. Bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. Bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. Bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avucunuzun ortası kadar açın. Hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin. Kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'de 10-15 dakika pişirin. Sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. Üzerleri kızarınca fırından çıkarın. Sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Bülbül konağı

Malzemeler:
1 adet yumurta,1 paket margarin,1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay bardağı sıvıyağ, aldığı kadar un, 1 paket kabartma tozu, 1 kase ceviz.

Şerbet: 5 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, 1/4 limon

Hazırlanışı:
Şerbeti hazırlayıp soğutun. Geniş bir kaba yoğurdu, eritip soğuttuğunuz margarini, yumurtayı, sirkeyi ve sıvıyağı koyun. Azar azar un ve kabartma tozu ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Hamuru iki eşit parçaya bölün. İlk parçayı merdane ile yarım parmak kalınlığında açın. Açtığınız hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Hamurdan ayırdığınız ikinci parçayı da aynı şekilde açın ve diğerine eşit sayıda yuvarlaklar yapın. İkinci parçadan kestiğiniz yuvarlakların ortasını küçük bir kapak yardımıyla kesin. Simit şeklinde ikinci parçaları birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştırın. Boşluklara birer yarım ceviz içi yerleştirin. Hafif yağlanmış tepsiye dizin. Üzerleri kızarana dek pişirin. Fırından çıkarıp üzerlerine şerbet dökün.

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Kabak tatlısı

Malzemeler:

Yarım küçük tatlı kabağı, 1 kg toz şeker, dövülmüş ceviz ya da fındık.

Hazırlanışı:

Kabak 1 parmak eninde dilimlenir, üzerine toz şeker dökülür; 1 su bardağı su ilave ederek tencereyi orta hararetteki ateş üzerine oturtun. Suyu çekilip kabaklar yumuşayınca ateşten alıp, servis tabağına dizin. Üzerine ceviz ya da fındık serpip servis edin.

Geleneksel Tatlı Tarifleri

Ayva tatlısı


Malzemeler:

6 adet orta boy ayva, 4 su bardağı toz şeker, 6 su bardağı su, 2 rulo kaymak.

Hazırlanışı:

Ayvaları ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini temizleyin. Derin bir tencerede altı bardak su ile kısık ateşte ayvalar hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra üzerine toz şeker serpin. Şurup koyulaşınca ocağın altını kapatın. Üzerine rulo kaymaklardan dilimler kesip süsleyin.

False