Geriİyi Yaşam Da Vinci diyabetik hastası olsaydı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Da Vinci diyabetik hastası olsaydı?

Da Vinci diyabetik hastası olsaydı?

"Eğer Da Vinci diyabetik retinopati hastası olsaydı, Mona Lisa nasıl olurdu?"

Bir İnci Göz Hastanesi hekimlerince bugün (18.09.2013) gerçekleştirilen basın toplantısı ve “Diyabetik retinopati hastalarının gözünden fotoğraflar” konulu resim sergisinde, diyabet ve retinopati hastalığı hakkında çarpıcı bilgiler paylaşıldı. Aralarında Mona Lisa, Mustafa Kemal Atatürk, Obama, Pisa Kulesi, Kabe, Marilyn Monroe… gibi 20 farklı eserden oluşan karma sergide retinopatili hastaların fotoğrafları nasıl gördükleri sergilendi. Toplantıya Bir İnci Göz Hastane’si kurucusu Op. Dr.Ali Aksu, Op. Dr. Metin Ünal ve Genel Müdür Umut Öndersev katıldı.

“Türkiye’de diyabetli sayısı her gün daha da artıyor, son 10 yılda diyabetli sayısı %7’den %13’e çıktı, eğer alışkanlıklarımız değişmezse bu gidişle önümüzdeki 10 yıl içerisinde her 2 kişiden biri diyabetli olacak! Diyabet(şeker) hastalığının en fazla vurduğu organların başında göz geliyor. Bu hastalık görme engeli olmanın en önemli ve birinci nedeni!” Op. Dr. Ali Aksu

Op. Dr. Ali Aksu şöyle konuştu: “Diyabetik retinopati denildiğinde genel olarak akıllarda yalnızca “diyabet” kelimesinden gelen ufak bir çağrışım dışında net bir şey belirmiyor. Diyabet hastalığının böylesine yaygın olduğu bir ortamda, diyabet kaynaklı olan ve görme kaybına kadar sonuçları olan retinopati hastalığının, diyabetin doğal sonuçlarından biri olduğu düşünülünce önemi daha da fazla açığa çıkıyor. Tüm bu riske ve tehlikeli senaryoya rağmen retinopati, farkındalıkla üstesinden gelinebilecek bir hastalık. Bu gerçeğe dikkat çekmek ve kamuoyunda retinopati hastalığının anlaşılabilmesini sağlamak amacıyla Bir İnci Göz Hastanesi, diyabetik retinopati konusundaki sosyal çalışmalarının ilk adımı olarak dünyanın en bilinen sembollerini ve figürlerini retinopati hastalarının gözünden görebilmeyi sağlayarak hastalığa dikkatleri çekiyoruz.”

Op Dr Metin Ünal da diyabet hastalığının sayısının ciddi oranda arttığını Türkiye’de 3.5 milyon diyabetli olduğunu belirtti. Diyabetli hasta sayısının %7’den %13’e çıktığını belirterek hasta sayısında ciddi artış olduğunun altını çizdi. Ünal “Bireylerde körlük sebebi olarak baktığımızda artık diyabetin sebep olduğu hastalıklar ilk sırada yer almaktadır. Diyabet direkt göz damarlarını etkilediğinden eğer teşhis için de geç kalınırsa hastalarda görme kaybı yaşanmaktadır . Son yıllarda diyabet ve sebep olduğu görme bozuklukları 20’li yaşlara kadar inmektedir. Bunların altında yatan etken ise yeme alışkanlıklarımız ve strestir. Ayrıca bizler toplum olarak maalesef tedavilere geç kalıyoruz. İnsanlar diyabetik retinopati hastası olduklarını görme yetisinin azalması ve göz kanaması gibi hastalığın ciddi ve ilerleyen boyutlarında hastaneye başvurduklarında öğreniyorlar. Benim hekim olarak altını önemle çizmek istediğim bir konu şeker hastalığı teşhisi konan her bireyin 6 ay ve 1 yıl gibi sürelerde rutin muayenelerini yaptırmalıdır. Diyabetin görme fonksiyonlarını doğrudan etkilediği çok önemli bir gerçektir. Erken tanıyla birlikte uygulanan çeşitli yöntemler sayesinde bireyler sağlıklı yaşamlarına geri dönmektedir. Diyabeti ileri safhada olan hastalar için de en klasik yöntem olan lazer ve cerrahi uygulamalardan kaçınılmamalıdır.” dedi.

Toplantı sonrası basın mensupları resim sergisini doktorlarımızın da yorumlarıyla gezdiler.Da Vinci’nin Monalis eseri en fazla ilgi toplayan çalışmalardan olurken, Marilyn Monroe, Obama’nın portresi de oldukça şaşkınlıkla izlendi.

Diyabetik Retinopati hastası gözünden sergilenecek eserler

Mona Lisa,

Kaplumbağa Terbiyecisi,

Kuran-ı Kerim,

Obama,

İstanbul Boğazı,

Pisa Kulesi,

Kabe,

Piramitler,

Zidane’ın Materazzi’ye kafa attığı an,

Empire States,

Türkiye’de ilk üretilen araba,

Hürkuş,

Dünya Haritası,

Ayasofya Camii,

Şarlo,

Marilyn Monroe,

Bir saat figürü,

False