Geriİyi Yaşam Çalışan Kadının Hastalığı: El Bileği Sendromu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çalışan Kadının Hastalığı: El Bileği Sendromu

"Günümüz şartlarında hem ev de hem de dışarıda çalışmak zorunda kalan kadınların sağlık sorunlarına gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Ev işlerinin ardından bir de bütün gün ofiste bilgisayar karşısında klavye kullanan kadınların ellerinin aşırı zorlanması sonucu yine en çok kadınlarda görülen "el bileği sendromu" hastalığı ortaya çıkıyor."

El bileği sendromu, el ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanma problemleriyle başlıyor. Bu şikayetler daha çok eller yorulduğunda veya gece uyku sırasında ortaya çıkabiliyor. Bazen kol ve omuzlarda, tuhaf ağrılar şeklinde de kendini belli edebiliyor.

Hastalığın Nedenleri
Elin aşırı kullanılması, klavye kullanılması gibi devamlı tekrarlanan hareketler, başlıca nedenler arasında sayılabilir. Genelde vücut ısısının artışına neden olan gebelik, doğum kontrol haplarının kullanılması, el bileği kırıklarında yanlış uygulamalar ve bilekteki kanalların içerisinde yer alan tümörler de el bileği sendromunu oluşturabiliyor. Menopoz döneminde vücudun hormonsal dengesinin alt-üst olması, bu hastalığın görülme oranını artıran bir başka sebep. Kimi zamanlardaysa hiçbir sebep olmaksızın tamamen yapısal nedenlerle ortaya çıkabiliyor.

Neler yapılmalıdır?
Öncelikle bu işin bir uzmanına başvurulmasında yarar vardır. Ülkemizde artık El Cerrahisi adı altında gelişen ayrı bir bilim dalı bulunuyor. El, kol, ve omuzlarınızda tam tarif edilemeyen ağrılarınız varsa, el ve parmaklarınızda karıncalanma, ellerinizde güçsüzlük ile ilgili şikayetleriniz varsa hemen bir el cerrahına başvurmalısınız. Teşhis muayene ile tam olarak koyulabiliyor. Bazen bu teşhisi desteklemek için EMG denilen elektriksel bir yöntemle incelenmesi faydalı olabiliyor. Erken teşhis konabilmişse, bölgeye yapılan ilaç enjeksiyonu ve bileğin bir süre atelle dinlendirilmesi gerekiyor. Hastaların yarısı bu uygulamayla tamamen düzeliyor. Ancak bir diğer yarısı ise, dikkat edilmediği takdirde, hastalığın seyretmesi ile karşı karşıya kalıyorlar. Ne yazık ki elinizin bu tarz bir hastalığa yakalanmaması için önceden alacağınız hiçbir tedbir yok. Yapmanız gereken sürekli olarak aynı hareketleri tekrarlamamak. (Aşırı klavye kullanmak, şişle örgü örmeki ev işlerinizi yaparken bileğinizi zorlayacak hareketlerden kaçınmak gibi)

Ameliyatlar Nasıl Yapılıyor?
El bileği tüneli sendromu ameliyatı hem kolay hem de kesin çözüm getiriyor. Lokal anestezi ile yapılıyor. Bu nedenle hiçbir riski yok. Ameliyattan bir saat sonra eve gidebilir, üç dört gün sonra, hafif işler yapmaya başlayabilirsiniz. Eskiden olduğu gibi artık elin 10-15 gün alçıda kalması gerekmiyor. Yine bu hastalığın tedavisinde yapılan bir yenilik de, deriyi kesmeden bir santim kadar küçük bir kesiyle girilerek, endoskopik yöntemlerle operasyon uygulanması. Yalnız bu yöntem oldukça yeni olduğundan, sadece gelişmiş el cerrahisi merkezlerinde yapılması öneriliyor.

False