Mahmure

Mahmure

Yaşam

Bir Tava Ne Kadar Dayanıklı Olabilir?

Bir Tava Ne Kadar Dayanıklı Olabilir?

Yemek pişirirken kullandığınız yöntemlerin ve tercih ettiğiniz tavanın; sağlığınız için, yediğiniz miktar kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Peki tavanızın dayanıklı olması ne kadar önemli ve bir tava ne kadar dayanıklı olabilir?

Güncellenme tarihi: 04.08.2016

Sağlıklı yemek pişirmek için iyi bir ahçı olmanız gerekmiyor. Ufak ipuçlarından yararlanarak da sağlıklı yemek pişirebilirsiniz. Nasıl mı? İşte madde madde cevaplar...

1. Öncelikle yemeklerinizin lezzetli olması için eklediğiniz aşırı miktarda yağ ve tuzu sınırlandırmalısınız. Bunların yerine domates, çeşitli sebzeler ve baharatlara yer verebilirsiniz. Çünkü yüksek yağ alımı; kalp hastalıkları, obezite ve kanser riskini getiriyor.

2. Doğru tip ve büyüklükte, eşit ısı dağılımı yapan, kaliteli bir yapışmaz tava seçerseniz, yemeğinizi aşırı yağ kullanmadan da pişirebilirsiniz. Kızartmaların tek sağlıksız tarafı fazla yağlı olması değildir. Bunun yanında; yüksek ısıya maruz kalmasından dolayı da besinlerde sağlık için riskli olan akrilamid oluşuyor. Bu noktada tavanızın eşit ısı dağılımı yapması önem teşkil ediyor.

3. Stir-fry pişirme yöntemi (yani yiyecekleri çevire çevire çabucak pişirme yöntemi )kullanarak; sebzeleri, doğranmış eti ve tavuk gibi gıdaları az yağla çabucak kızartabilirsiniz. Bu yöntemde sadece çok az miktarda yağ kullanmak gerekiyor. Sürekli karıştırılarak pişen besinlerde besinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin öğelerinin muhafazası sağlanmış olur.

4. Sote yaparak (yani fırlatarak ve çalkalayarak) da küçük ve ince yiyecek parçalarını hızlı bir şekilde pişirebilirsiniz. İyi kalitede yapışmaz bir tava seçerseniz, yemeğinizi yağ kullanmadan pişirebilirsiniz. Az tuzlu et suyu ile yağ yerine su kullanın. Fileto parçaları ve kümes hayvanları bu yöntemle pişirilebilir.

5. Az yağda kızartılan tüm gıdalar için önemli olan her iki tarafının da parlak kahverengi rengini almış olmasıdır. Bu da ancak ısı kontrolünde dikkatli olarak ve gerektiğinde yiyeceğin diğer tarafını çevirerek mümkün olur.

Ufak İpuçları

• Dondurulmuş besinleri, özellikle etleri, buzu çözdürüldükten sonra yeniden dondurmayın.

• Çözülme işlemini, oda sıcaklığında, radyatör ya da soba üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapmayın.

• Çözülme işlemini; besinleri buzdolabının alt raflarını kullanarak yapın.

• Çözülmüş besinleri bekletmeden pişirin.

• Balığın çıtır çıtır kızarması için önce biraz sütün içine batırın ardından unlayıp az yağda kızartın.

• Kurubaklagilleri pişirmeden önce mutlaka yıkayın.

• Sağlığınız için tavanızın dayanıklı olması da çok önemli. Eskimiş, hasar görmüş, hele ki paslanmış bir tavayı asla kullanmayın. Çok sık yemek pişiriyorsanız ve tavanız dolayısıyla çabuk eskiyorsa, alevli pişirme tekniğinin bile eskitmediği Tefal Titanium kaplama tavayı kullanabilirsiniz.

Alevli pişirme tekniği bile Tefal Titanium kaplama tavayı eskitmeye yetmez. Arda Türkmen tariflere müthiş lezzet katan Flambe tekniğini sizler için denedi. Sonuç: Titanium serisi Granit’e göre 3 kata kadar daha dayanıklı. Üstelik de son derece sağlıklı! Videoyu izlemek için tıklayın!

3360
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.