Geriİyi Yaşam Beden dilinizi etkili kullanmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beden dilinizi etkili kullanmanın yolları

"Gerek iş görüşmesinde, gerekse yöneticinize bir fikrinizi sunarken ya da iş kavramınızı müşterilirinize satarken, doğru sunum şeklini ve beden dilini kulanmak başarıya götüren anahtar olabilir."

Aşağıdaki üç soruyu yanıtlayarak uyandırdığınız izlenimi baltalayabilecek tikler ve eğilimleri bulabilirsiniz: Dışarıya nasıl bir his yansıtıyorsunuz? (Sıcak ve deli dolu mu? Mesafeli mi? Hevesli ya da kendine güvenli mi? Korkulu mu?)
Nasıl görünüyorsunuz?

Konuşma şekliniz nasıl? İster bir odanın içinde ya da sahnede, ister sandalyede başka birinin karşısında olun, bulunduğunuz yeri doldurmanız gerektiğini unutmayın. Bunu yapmak için, iyi bir izlenim oluşturmaya katkıda bulunan unsurları çok iyi bilmeniz gerekiyor.

Jestleriniz

'Büyük daha iyidir, ancak daha az da daha iyidir.' Jestleriniz sözlerinizi tanımlayıcı nitelikte olmalı. Elleriniz söylediklerinizi adeta tarif etmeli. Sizi daha da heyecanlı göstermekten başka işe yaramayan küçük, tereddütlü hareketlerden kaçının. Aynanın önünde pratik yaparak jestlerinizin anlattıklarınızı vurguladığını mı yoksa dikkat mi dağıttığını öğrenin.

Göz teması

Odanın içinde gözlerinizi gezdirirken bir defada sadece bir kişiye odaklanın. Büyük bir dinleyici topluluğuna hitap ederken bile, ardarda bir dizi kısa, birebir görüşme yaşıyor gibi olmalısınız.

Sesiniz

Tıpkı bir defada bir kişiye odaklandığınız gibi, bir defada tek bir cümleye de odaklanmanız gerekir. 'Hmm'lardan, 'ee'lerden kaçınmanın en iyi yolu budur. Söylediklerinizi düşünürseniz, fazlasıyla hızlı konuşma ihtimaliniz de bu sayede azalır.

Hareketleriniz

Odanın içinde ya da sahnedeyken, aklınızda bulundurmanız gereken kilit nokta 'amaçlı bir biçimde ağır ağır yürümektir'. Sözlerinize başlamadan önce durakladığınız zamanlarda yürüyün. Böylece seyircinin ilgisini koruyabilir ve düşüncelerinizi toparlamak için de zaman bulabilirsiniz.

Konuşma şekliniz

Sesinizi doğru bir biçimde yansıtmak ve ses tonunuzu yükseltip alçaltırken, konuşmanızı hızlandırıp yavaşlatmak için profesyonel bir hatip olmak zorunda değilsiniz. Her konuşmanın amacı kendinize güvenli ve hevesli olduğunuz izleniminin yanısıra rahat, hoşsohbet bir havayı da karşı tarafa iletmek olmalıdır. Sizi sevmelerini istersiniz, burası kesin. Ancak daha da önemlisi size inanmalarını istersiniz. Kendi sesinizi banda alıp dinleyip, konuşmanızdaki gelişmeleri not alın ve pratik yapın.

Sözleriniz

Sunumda yapılabilecek en büyük hatalardan biri ezberlemektir. Ezberlenen konuşmaların başarısız olması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda artık düşünen bir insan olma özelliğinizi yitirirsiniz. Hatırlamaya çalışmakla fazlasıyla meşgul olursunuz. Biri size beklenmedik bir soru sorduğunda dikkatinizin dağılması işten bile değildir. Bu sahne korkusuna ve konuşma esnasında takılmaya neden olabilir.

False