Geriİyi Yaşam Adet döneminde performans düşer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Adet döneminde performans düşer

"Uzmanlar özellikle stresli ya da fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan kadınların adet dönemlerinde performanslarının düşebileceğini belirtiyorlar."

Süreyya Ayhan'ın Dünya Şampiyonası'nda ikinci olmasından sonra yaptığı açıklamadaki "Çok iyi hazırlandığım yarış öncesinde hastalandım. Bu da performansımı olumsuz etkiledi" sözleri çok tartışıldı. Tam da bu dönemde manşetlerde Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi'nin (FDA) onay verdiği ve adet sayısını yılda dörde indiren Seasonale adlı doğum kontrol hapı yer aldı. Tüm bunların üzerine ABD Açık Tenis Turnuvası finalinde maç kaybeden Belçikalı tenisçi Kim Clijsters'ın babası kızının bu karşılaşmada özel günü nedeniyle şansızlık yaşadığını açıkladı.

Bu gelişmeler doğrultusunda biz de kadın hastalıkları ve doğum konusunda uzman doktorlara regl döneminin performansı düşürüp düşürmediğini, etkilerinin minimuma indirilmesi için neler yapılması gerektiğini, adet geciktirici haplarla birlikte yeni hap Seasonale'ı sorduk. Çoğu, adet döneminde ve öncesinde kadınların gerginliklerinin artacağı ve belli işlerde performans düşüklüğü yaşanacağı konusunda hemfikir.

Uzman Dr. Ulun Uluğ (Alman Hastanesi)

"Adet dönemindeki kadın gerginliğini iştekilere yansıtır

Adet döneminde ve öncesinde kadın gerginliğini iş arkadaşlarına yansıtır. Adeti aşırı kanamalı oluyorsa devamlı tuvalete gitme isteği de performansını etkiler.

Fiziksel faaliyet gösterenler masabaşı iş yapan kişilerden daha fazla etkilenir. Mesela sporcularda aşırı egzersizden dolayı yağ dokusu azalır. Yağ oranı düşerse adet düzensizliği başlar.

Bazı hastalarda kasık ağrısı şiddetli olur. Ağrı kesici almak veya doğum kontrol hapı kullanmak faydalıdır. Doğum kontrol amacıyla kullanılan tüm ilaçlarda hasta yapay yollarla adet görüyor.

Uzman Dr. Aykan Özçelik (Florance Nightingale Hastanesi)

"Stresli bir meslekte kadının işgücünde kayıplar olabilir"

Adet öncesi dönem, gerginlik ve stres açısından yoğundur. Kişinin sinirli olması, hijyenik açıdan temiz olmadığını hissetmesi gerginlik yaratır. Bu gerginlikler bazen had safhaya ulaşıp kişinin hiç istemediği davranışlara yol açabilir.

Çok dikkat gerektiren, stresli bir işte adet dönemindeki kadının işgücünde kayıp olabilir.

Doğum kontrol ilaçları kanama miktarını ve adet öncesi gerginlikleri azaltabilir.

Kişinin geciktirici ilaç kullanmasına engel bir sağlık problemi yoksa ilaç alabilir.

Seasonale'ın piyasadaki kullanımı ile ilgili bir bilgi yok. Yan etki vereceğini sanmıyorum.

Dr. Mustafa Kır (Acıbadem Hastanesi)

"ABD'de kadınların yüzde 50'si sancılı adet görüyor"

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 50'si sancılı adet görüyor. Bu, yüzde 8'inde performansın düşmesine, yüzde 1'inde ise ayda 1 ila 3 günlük iş kaybına sebep oluyor.

Ağrı kesici, kanama ve ağrı başlamadan önce alınmalı. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla karnın alt kısmına sıcak kompres uygulamanın ağrıyı azalttığı ortaya çıktı.

Geciktirici hapları bir hafta süreyle almanın bir sakıncası yok. Hafif ödem, su tutulması, karında şişkinlik hali gibi ufak tefek sıkıntılar olabilir.

Seasonale'ın içeriği doğum kontrol hapı gibi östrojen ve progesterondan oluşuyor.

Prof. Dr. Faruk Buyru (İstanbul Cerrahi Hastanesi)

"Sadece sinirlilik değil halsizlik de görülüyor"

Adet öncesinde gerilim ve sinirle beraber hormonal nedenlerle fazla kanaması olanlarda halsizlik ve çabuk yorulma gibi şikayetler görülüyor.

Doğum kontrol hapı adet esnasındaki ağrıyı ve adet miktarını azaltır.

Adeti geciktirmek için beklenen adet tarihinden üç-dört gün önce hastaya progesteron hormonu veriyoruz. 1 hafta-10 gün kullanılıp bırakıldığında kanama başlıyor. 10 günü geçerseniz leke tarzında kanamalar başlayabilir.

Kadının kemik erimesi ve kalp, damar hastalıklarından korunması için yılda en az dört kez adet görmesi gerekir. Seasonale'ın yararlı olduğuna inanıyorum.

Jin. Op. Dr. Cihangir Yılanlıoğlu (Memorial Hastanesi)

"Yeni ilaç her ay adet görmek istemeyenler için"

Bu dönemde vücutta su tutulması olur. Bu da sinir sistemini, morali etkiler.

Adet sırasında cildin görünüşü bile farklılaşır. Bazılarında daha çok sinirlilik, şişkinlik hissi, göğüslerde ağrı olur.

Seasonale her ay adet görmek istemeyen kadınlar için cazip bir alternatif. 28 günde bir yerine 90 günde bir adet görüyorsunuz.

Op. Dr. Seval Taşdemir (Fertijin)

"Ağrılı regl dönemi yüzünden işe gidemeyenler bile oluyor"

Tabii ki performans düşüyor. Birçok kadın sancılı adet görüyor. İşgücünde azalma hatta işe gidememe gibi durumlar söz konusu olabiliyor.

En fazla sporcular etkilenir. Çünkü işleri yüksek performans gerektiriyor. Stresli, yoğun işte çalışanlar da fazla etkileniyor.

Sancılı adet gören bir kadın muayene olmalı. Sadece adet dönemi ağrısıysa ağrı kesici kullanılabilir. Çok kanaması olan ve kanamalar esnasında halsizlik hisseden kişiler de kan tablosuna baktırmalı ya da takviye almalılar.

Kaynak: Milliyet/AYCAN GENLİK - ELİF BERKÖZ

False