Geriİyi Yaşam Yataktan kalkma biçiminiz önemli!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yataktan kalkma biçiminiz önemli!

"Sabahları yataktan kalkma saati, günün kalan kısmının planlanmasında büyük önem taşıyor."

Doç. Dr. Aykut Gül, başarının temelinde planlamanın yattığını belirterek, "Başladığınız işin, bitirme tarihini mutlaka belirleyin. İlk önce sıkıcı olan işle çalışmaya başlayın. Geciktirmeyin, işe gerektirdiği zamanda başlayın. İşleri bölerek tamamlayın ve tamamlandığında kendinizi ödüllendirin" dedi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Aykut Gül, çalışma alanı "zamanın ekonomik kullanımı" konusundaki araştırmalarında, başarının temelinde planlamanın yattığı sonucuna vardığını ve "doğru bir uygulama için de güne başlama saatinin doğru seçilmesi gerektiğini" kaydetti. Kendini tanıyan insanların, güne başlamak için en uygun saati belirleyebileceğini ifade eden Gül, "Yataktan kalkacağı saati bilen, günü de doğru planlar. Önemli olan karar verdiğimiz saatte kalkmak ve oyalanmadan bir an evvel güne başlamaktır. Bu kararlılıkla güne başlayan, kalan bölümü de planlı ve verimli biçimde tamamlayabilir" dedi.

Ertelemeyin

Gül, "Kişisel Zaman Yönetimi" konusunda yaptığı açıklamada, planlı olmamanın yanı sıra gereğinden fazla işe bölünmenin, gerektiğinde (hayır) diyememenin ve ihtiyaç duyulan durumlarda yetkiyi devretmekten çekinmenin de başarının önündeki engellerden olduğuna dikkati çekti. Çalışmalarda önceliklerin belirlenmesinin önemini vurgulayan Gül, "Ertelemek, kişinin kariyerini, sosyal hayatını ve hatta tüm yaşamını gizli gizli bozan bir alışkanlıktır" dedi.

Kararlı ve planlı olun

Kişinin taşıyabileceğinden fazla yük almasının fiziksel ve zihinsel yorgunluk ile verim düşüklüğüne neden olduğunun altını çizen Gül, şöyle konuştu:

"İşe yaramayan işler, plansız insanların hayatında büyük yer tutar. En kötü zaman tüketicileri çok ve uzun süre çalışıyor görünenlerdir. Ancak aceleci tavırlar da zaman yönetimine ters düşer. İşe kararlı ve planlı olarak başlamak gerekir. Kararsızlık zaman ve para kaybının yanı sıra moralsizliğe neden olur."

Enerji çemberi
Dağınık masa ve büro düzeninin de yorgunluk, verimsizlik, baş edememe hissi, stres ve hakimiyet kaybına yol açtığını işaret eden Gül, şöyle devam etti:

"Düzensizlik, geciktirme, bekletme, kahve sohbetleri, ziyaretçiler, dedikodu ve gereksiz titizlik verimli çalışmanın önündeki zaman kaybettirici engellerdir. Kendimize bir enerji çemberi çizmek ve günün en iyi, en verimli saatlerini belirlemek gerekiyor. Başladığınız işin, bitirme tarihini mutlaka belirleyin. İlk önce sıkıcı olan işle çalışmaya başlayın. Geciktirmeyin, işe gerektirdiği zamanda başlayın. İşleri bölerek tamamlayın ve tamamlandığında kendinizi ödüllendirin. Başarıya giden yolun daha kısa ve kolay duruma geldiğini göreceksiniz."

False