Geriİyi Yaşam Ocak ayında öne çıkan sergiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ocak ayında öne çıkan sergiler

Ocak ayında öne çıkan sergiler

"Sizler için Ocak ayında gidebileceğiniz sergileri araştırdık..."

1-Soyut Gerçeklik

Time Out İstanbul 19 Aralık 2013-27 Şubat 2014 tarihleri arasında İstanbul Art Project kapsamında Sait Mingü’nün “Soyut Gerçeklik” sergisine ev sahipliği yapıyor. 2014 boyunca devam edecek olan projenin ilk sergisinde Mingü’nün figür ve desen çalışmaları içindeki soyutluğu keşfettiği işlerine yer verilecek.

Tuval üzerine akrilik, kağıt üzerine ekolin ve dijital teknikler kullanan Mingü “figüratif ekspresyonist” anlayışıyla kurgular oluşturup disiplinlerarası çalışmalar üretir. İkili insan ilişkilerine ve gündelik hayattan durumlara vurgu yaparak insan figürlerinin anlık hareket ve ifadelerine yoğunlaştığı eserlerinde değişik malzeme ve tekniklerin etkileri gözlemlenebilir.Ocak ayında öne çıkan sergilerAralıkta açılacak olan sergisinde son dönem ekolin ve dijital çalışmalarını sergileyecek olan sanatçının odaklandığı konu resmin kendi gerçekliği ve kişilerin şahsi gerçekliklerine göre bunun degişebilirliği. Mingü, kendi çalışmaları ve fotoğrafları dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan aldığı parçaları başka şekillere sokarak onlara farklı formlar veriyor, yeni anlamlar kazandırıyor. Bu süreç ve sonuçların yorumlanmasını ise izleyicinin kendi gerçekliğine bırakıyor.

İletişim: Kuruçeşme Caddesi 3/1 Kuruçeşme, Beşiktaş. İstanbul Art Project Salı ve Perşembe 18.00 - 20.00, Cumartesi 11.00 -18.00 arasında ziyarete açıktır. Diğer günler ise randevu ile gezilebilir.

2-Anish Kapoor

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın işbirliğinde, önde gelen uluslararası sanatçı Anish Kapoor’un Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Akbank’ın 65. Yılı kapsamında sponsor olduğu sergide, Anish Kapoor’un eserleri 10 Eylül 2013 – 2 Şubat 2014 tarihleri arasında SSM’de ziyaret edilebilecek.Ocak ayında öne çıkan sergilerSir Norman Rosenthal’in küratörlüğünü yaptığı sergi, sanatçının mermer, kaymaktaşı gibi malzemelerle yapılan, çoğu daha önce sergilenmemiş taş eserlerine odaklanan ilk sergi olma özelliğini taşıyor. Gök Ayna ve Sarı gibi heykel, mimari, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getiren ikonik eserleri içeren sergi, Sakıp Sabancı Müzesi’nin galerileri ve bahçesinde görülebilecek.

İletişim: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi/ Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan, İstanbul

3- Geçmiş ve Gelecek

İstanbul Modern yeni koleksiyon sergisiyle sanat müzelerinin bir bellek mekanı olarak geçmişle kurdukları tarihsel bağa ve geleceğin şekillenmesine yönelik üstlendikleri birikime ve sorumluluğa vurgu yapıyor.

Şimdiki zamanda tecrübe edilen müzeler, geçmiş ve geleceğin kesişim noktası olarak zamanları birbirine bağlayan görünürlük alanlarıdır. Sanatın dönüşümündeki dinamikleri, düşünsel açılımları, yaratıcı bağlamları, yeni ifade araçlarını, sanatçıların birbirlerinden devraldıkları görsel ve sözel mirasları temsil ederler. Hem yeni ve yaratıcı keşiflerin yapılabileceği bir hafıza bahçesi hem de geleceğin potansiyel imkanlarını gizleyen zengin bir imge dünyasına evsahipliği yaparlar.Ocak ayında öne çıkan sergiler"Geçmiş ve Gelecek" adlı yeni koleksiyon sergisiyle İstanbul Modern, kronolojik bir akışla Türkiye’de üretilen modern ve çağdaş sanatın ilk günden bugüne geçirdiği dönüşüme referans verirken, geleceğin yaratıcı ifade alanlarının faydalanabileceği birikime de işaret ediyor. Kültürel ve sanatsal bir miras olarak geçmişe sahip çıkan ve şimdiki zamanın etkileşimleriyle geleceğe yön veren koleksiyonunun barındırdığı çeşitlilik içerisinden bir seçkiyle 136 sanatçının 180 çalışmasını sunuyor. Sergi, sanatın özündeki zamanlararası etkileşimlere yer verirken koleksiyonun geçmiş ve gelecek arasında üstlendiği zengin çeşitliliği de görünür kılıyor.

İletişim: İstanbul Modern/ Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4, Karaköy

4-Rasathane

Barbara ve Zafer Baran: Retrospektif

28 Kasım 2013 – 27 Nisan 2014

Rasathane fotoğraf sergisiyle İstanbul Modern, Barbara ve Zafer Baran’ın 1999'dan günümüze son dönem ortak üretimlerinden bir retrospektif sunuyor. Yaşamın en küçük parçalarından gökyüzünün derinliklerine uzanan geniş bir spektrumda çalışan Baranlar, anlatıyı deneysel bir yaklaşımla zenginleştirirken doğa, bilim ve estetiğin sınırlarını silikleştiren bir bütünlük fikrini görselleştiriyor.

Barbara ve Zafer Baran doğadaki en basit formların ve hareketlerin peşine düşerek, yaşamdaki saklı devinimin parçalarını bir araya getiriyor. Uzaklara gitmeden, bulunduğumuz noktaya gerçekleşen bir yolculuk gibi, Baran’lar çürümekte olan bir çiçeğe, gökyüzünde ve yeryüzünde bıraktığımız izlere veya ay ve yıldızlardan uzanan ışık huzmelerine bakarak yaşamdaki en yalın çizimleri fotoğrafa aktarıyor. Hiçbir müdahalede bulunmadan ele aldıkları formları, keskin bir gözlemcinin hayatın her tabakasını anlama isteğiyle, oldukları gibi, tüm kusur ve güzellikleriyle kaydediyorlar.Ocak ayında öne çıkan sergilerBaranların fotoğraflarında sıklıkla konu ettiği, kaybolmakta olan veya çok eskiden beri orada bulunmasına rağmen göze çarpmayan nesnelerde, sıradan olanın cazibesi ve basitin barındırdığı karmaşa göze çarpar. Bu fotoğraflara bakıldığında botanik öğeler, coğrafi nesneler, uzay cisimleri bir bütünün parçasıdır; bakış açısı değiştikçe birbirine benzer, hatta karışırlar. Modernizmin disiplinler arasında kurduğu yapay sınırlar anlamsızlaşır; sanat, doğa ve bilim tek bir görsel dilde konuşmaya başlar. Rasathane, Barbara ve Zafer Baran’ın bitmeyen gözlemlerinin deneysel fotoğraf ve sanat tarihiyle buluştuğu yerdir.

İletişim: İstanbul Modern/ Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4, Karaköy

5- Zamansız Fotoğraflar

Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran (1932-1995) geniş kapsamlı olarak ilk kez sanatseverlerle 27 Kasım 2013 – 19 Ocak 2014 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde buluşuyor.

Büyük bir tutkuyla başladığı fotoğraf kariyerini yaşamındaki bir başka tutku olan Özdemir Asaf’la evliliğinin ardından sonlandıran ancak kısa kariyerine önemli ve farklı yapıtlar sığdıran Moran, İngiltere’de eğitim almış, ünlü fotoğrafçı John Vickers’ın öğrencisi olmuştur. Cambridge’de açtığı ilk kişisel sergisini İstanbul, Ankara, Londra ve Edinburgh sergileri izlemiştir.Ocak ayında öne çıkan sergilerYıldız Moran, ışığı büyük bir ustalıkla kullanarak elde ettiği teknik başarısının ötesinde; ruhunu, aklını, kalbini yani kendini de katarak görüntünün izini derinleştirebilmiş bir fotoğrafçıdır. Bir anlamda “retrospektif” niteliğindeki kapsamlı sergi, Moran’ın bu kendine ait iç sesini, Türk ve dünya fotoğraf tarihi içindeki görünürlüğünün izlerini de derinleştiren yeni bir okumayla ortaya koyabilmeyi amaçlıyor.

Sergi, bilinen sınırlı sayıdaki karelerinin dışında ilk kez sergilenecek fotoğraflarıyla gizli kalmış bir figürü, Türk fotoğrafının “mektepli” ilk kadın fotoğrafçısını izleyiciyle yeniden buluşturuyor.

İletişim: Pera Müzesi/ Meşrutiyet Caddesi No: 65 Tepebaşı - Beyoğlu

False