Geriİyi Yaşam Etkili Bir İş Görüşmesi İçin Neler Yapılmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Etkili Bir İş Görüşmesi İçin Neler Yapılmalı?

"Adaylara, görüşmeye gitmeden önce işyeri hakkında olabildiğince bilgi edinmeleri, bu şekilde işe uygun olup olmadıklarını değerlendirmeleri öneriliyor. İş arayanların, sorulara uygun, kısa ve çarpıcı yanıtlar vermeleri ve işverenin görüşmede yöneltebileceği sorulara hazırlıklı olmaları tavsiye ediliyor."

Türkiye İş Kurumu'nun (İş-Kur) "www.iskur.gov.tr" adresindeki sitesinde, iş arayan kişilerin, işveren üzerinde iyi bir izlenim bırakmasının önemine değinilerek, iş arayanlara çeşitli önerilerde bulunuluyor. İnternet sitesinde, iş arayanların, görüşmeye gitmeden önce, başvurulacak işyeri hakkında olabildiğince çok bilgi edinmesi önerilerek, böylece, kişinin bilgi ve becerileriyle iş arasında daha iyi bağlantı kurabileceği ve işe uygun olup olmadığını anlayabileceği belirtiliyor.

Sitede yer alan bilgilere göre, işverenin görüşmede yöneltebileceği sorulara hazırlıklı olunması, mülakat yapan kişi konuşurken dikkatlice dinlenilmesi, sorulara uygun, kısa, çarpıcı ve dürüst cevap verilmesi, konunun dağıtılmaması, etkili bir iş görüşmesi için büyük önem taşıyor. Adaylara, görüşmede işle ilgili olmayan konulardan bahsetmemesi ve işe alındıkları takdirde, işyerine sağlayabileceği katkıları, biraz değişik bir dille tekrar özetlemeleri öneriliyor.

"Nasıl bir iş istiyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan adayın, bilgi ve becerilerine en uygun görevlerden bahsetmesinin doğru olacağı kaydedilerek, iş dalına göre, "Ben matematiksel konularda, muhasebe ve bilgilerin organize edilmesinde çok iyiyimdir. Edindiğim bilgiler muhasebe bölümü ya da benzeri bir başka bölümde çok faydalı olabilir" gibi yanıtlar verebileceği belirtiliyor. Bu tür yanıtların, işverenin, kişinin bilgi ve becerilerine uygun iş vermesini kolaylaştıracağı anlatılıyor.

"Neden burada çalışmak istiyorsunuz?" türünde bir soruyu, yalnızca "Bir işe ihtiyacım var" şeklinde yanıtlamanın iyi izlenim bırakmayacağı, bunun için, görüşmeden önce, işyeri, müşterileri, ürünleri ve hizmetleri hakkında bilgi edinilmesi, işyerinin hedefleri, politikaları ve ihtiyaçları ile kişilerin ilgi ve becerilerinin göz önünde tutulmasının, adayların şansını artıracağı vurgulanıyor.

SON İŞYERİ KÖTÜLENMEMELİ

Adayların, sürekli ve uzun vadeli bir iş aradıklarını, şartların kendileri ve işveren için iyi olduğu sürece işte kalmayı istediklerini belirtmeleri büyük önem taşıyor. Adayların, "Son işinizden neden ayrıldınız?" şeklindeki bir soru üzerine, işin aslı ne olursa olsun, son işyerlerinden kötü şekilde bahsetmemeleri gerekiyor.

Adayların, iş aramaya başlamadan önce, haklarında bilgi verecek 2 kaynak kişi bulmalarının önemli olduğu belirtilerek, işverenlerin, adayların problemleri kavrama ve çözüm üretme becerilerini yoklamak için yöneltecekleri, "Şöyle bir durumda kalsaydınız ne yapardınız?" şeklindeki sorularına, kesin yanıt vermekten kaçınmaları ve olaya esnek, çok yönlü bakıldığını gösteren yanıtlar vermeleri tavsiye ediliyor.

örüşmeden sonraki birkaç hafta içinde işyerinin adayı aramaması halinde, işverenin aranılabileceği ifade edilerek, "Eğer iş başka birine verilmişse, daha sonra açılacak işler için başvurunuzun değerlendirilmesini isteyin" deniliyor.

Adaylara, son olarak, iş girişiminde başarılı olmamaları halinde, görüşmeyi gözden geçirip, yanlışlarını araştırmaları öneriliyor.

False