Geriİyi Yaşam Başarılı Olmak İçin Gerekeni Yapın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Başarılı Olmak İçin Gerekeni Yapın

"Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nce düzenlenen "İnsan Mühendisliği" konulu konferansta, Türkiye'deki 60 milyonu aşkın insanın en iyimser tahminle, ancak yüzde 10'luk bölümünün hayatta hedeflediği yere ulaştığına dikkati çekildi."

Ayrıca, bu oranın düşüklüğünün "başarı felsefesinin" gelişmemiş olmasından kaynaklandığını bildiriliyor.

Okul hayatında, ders çalışması gerekirken top oynamayı tercih eden, yetişkinliğinde hayatını düzene koyup, ekonomik özgürlüğünü kazanmak varken altyapı oluşturmadan evlilik kararı alan insanların sayısının oldukça fazla olduğunu belirten uzmanlar, şöyle konuştu: "Kişi, hatalarından dolayı başarısız olunca ya ailesini ya işverenini ya da çevresindeki başka kişileri hatta devleti suçlamaya kalkışırken, kendini sorgulamayı hiç akıl etmez. Oysa, her başarının olduğu gibi başarısızlığın da nedeni vardır ve bunun başrol oyuncusu da kişinin kendisidir."

Başarılı Olma Koşulları

Uzmanlar, hayatın kişilere çok farklı seçenekler sunduğunu, bunda tercihin ise yine kişinin kendisine ait olduğunu ifade ederek, okul hayatı bittiğinde hayat okulunun başladığının unutulmaması gerektiğini anlattı. Uzmanlar ayrıca başarı için yapmak istediklerinizi değil, yapmanız gerekenleri yapın uyarısında bulunurken, insanlarımızın büyük bir bölümü zaaflarına yenik düşerek yapması gerekeni değil yapmak istediğini yapıyor olmasının önemine değindiler.

Hayatta başarısız olmuş tüm insanların geçmişi araştırıldığında bu gerçek karşımıza çıkıyor. İş hayatında da ya herkesin yaptığını daha iyi ya da hiç kimsenin yapamadığını yapın. Bir işi yaparken de bulunduğunuz toplumun ihtiyaçlarını gözardı etmeyin.

Toplumsal Atalet

Uzmanlar konferansta, "İnsanlarda yaygın olarak görülen alışkanlıklar, isteksizlik, miskinlik, tembellik yavaşlık, şevksizlik, ertelemecilik, mazeretçilik ve sitemkarlık" olarak tanımlanan "Atalet"in yaygın olarak görüldüğünü anlattı.

Başarısızlıkların temelinde de ataletin bulunduğuna işaret eden uzmanlar, şunları kaydetti: "Bir ülkede sorunların çözümlerinin neler olduğu, bu çözümleri kimlerin uygulaması gerektiği biliniyor, çözümsüzlüğün bedelini de herkes ödüyor ve yine de yapılması gerekenler yapılmıyorsa, toplumsal atalet var demektir. Kişisel atalette de bu geçerlidir. Kişi yapması gerekeni yaptığında neler kazanacağını, bunu nasıl yapacağını, yapmadığı takdirde ise neleri kaybedeceğini bilmesine rağmen, inatla yapmak istediğini yapıyorsa kişisel ataletinin sonucuna katlanmak zorundadır."



False