Geriİyi Yaşam Allison gibi olmak...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Allison gibi olmak...

"Amerika'nın ünlü yatırım şirketi Morgan Stanley hakkında açılan cinsel ayrımcılık davası, geçtiğimiz hafta mahkemeye gitmeden anlaşmayla sonuçlandı."

Suçlama şuydu: Şirket, erkek çalışanlara verdiği terfi ve maaş imkanlarını kadın çalışanlarına vermiyor.

Mahkeme aşamasına gelmeden sulh olan davanın sonucunda Morgan Stanley, 340 kadın çalışanına toplam 54 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Dava Federal Eşit İstihdam Fırsatları Komisyonu'nun (EEOC) kazandığı ikinci büyük dava. Elbette bu başarı komisyonun olduğu kadar davanın esas sahibi, tüm tartışmaların başlangıç noktası Allison K. Schieffelin'e (42) ait. Zaten o da çabasının karşılığını alacak: 54 milyon doların 12 milyonu onun.

Allison Schieffelin (42) sıfırdan bir fabrikatör olan hırslı bir babanın üç kızından biri. 1986'da Amerika'nın en iyi ilk 10 üniversitesinden biri olan Northwestern'ın işletme bölümünden mezun oldu. Mezun olduğu yıl Morgan Stanley'de işe alındı.

İşini ve şirketini seviyordu. Gece geç saatlere kadar ofiste çalışıyor, sık sık iş seyahatlerine çıkıyordu. Başarılı bir satış temsilcisiydi. O kadar çok çalışıyordu ki, 5 yıllık evliliği bu tempoya dayanamadı. Schiefflin, elbette bu kadar çalışmanın karşılığını almak istiyordu.

Yıllık geliri 1.3 milyon dolardan fazlaydı. Fakat mutlu değildi. İşi uğruna özel hayatından feragat etmiş, çalışkan, becerikli bir çalışan olarak hak ettiği terfi bir türlü kapısını çalmıyordu.

Kafasını işinden kaldırıp etrafa şöyle bir bakınca müdürlüğe terfi edenlerin hepsinin erkek olduğunu fark etti. Üstelik ona göre daha verimsiz ve kıdemsiz erkeklerdi bunlardı. Schieffelin, şirketinin cinsiyete dayalı ayrımcılık yaptığına karar verdi ve çalıştığı şirketi 1998 yılında EEOC'ye (Federal Eşit İstihdam Fırsatları Komisyonu) şikayet etti.

Komisyon, dosyasını incelemeye aldı ama arada geçen zamanda (yıl 2000 olmuştu) Schieffelin işten çıkarılmıştı. Şirket yetkilileri Schieffelin'in ofis ortamındaki verimsizliği ve saldırgan tutumu yüzünden kovulduğunu söylese de, Schieffelin bunun tam bir misilleme olduğunu iddia etti.

2001 yılının Eylül ayına gelindiğinde EEOC dosyayı incelemeyi tamamlamış, Schiefflin'in gerekçelerini haklı bulmuştu. Eyalet mahkemesine onun adına bir dava açtı. Schieffelin'le birlikte 20 kadın çalışanın daha ifadesine başvuruldu. Anlatılanlar, şirkette kadınlara yönelik ayrımcılığı o kadar net ortaya koyuyordu ki, davanın Morgan Stanley aleyhine sonuçlanacağı neredeyse aşikardı. Şirket bu durumun önüne geçmek için komisyonla önceden anlaşma yolunu seçti.

Yapılan pazarlık sonucu da, komisyon 54 milyon dolar karşılığında davadan vazgeçmeye karar verdi. Üstelik sadece şikayetçi olanlar değil, şirketteki tüm kadın çalışanlar bu tazminattan istifade edeceklerdi.

Mahkemede neler dedi?

BENİ EVE YOLLADILAR, KENDİLERİ MÜŞTERİYLE STRİPTİZ KULÜBÜNE GİTTİLER


Bir keresinde çok önemli bir müşteri için New York'un seçkin restoranlarından birinde gurup yemeği yendi. Yemekten sonra beni bir taksiye bindirip evime gönderdiler, erkek iş arkadaşlarım ise müşteriyi bir striptiz kulübüne götürdü.

İŞ KARARLARI ALINAN GOLF PARTİLERİNE BİZ KADIN YÖNETİCİLER ASLA ÇAĞRILMAYIZ

Morgan Stanley, kadınları bazı iş toplantılarından ve sosyal aktivitelerden dışlar. Örneğin erkekler golf oynamaya gider. O partilerde hep iş konuşulur, kararlar alınır. Ben veya başka bir kadın arkadaşım o golf partilerine hiçbir zaman asla çağrılmayız.

PATRONUM ŞÖYLE DEDİ: SEN HİÇBİR HAYATI OLMAYAN ÖFKELİ BİR KADINSIN

Ben işimi ve şirketimi çok seviyordum. Morgan Stanley herhalde benden daha sadık, onun her ortamda reklamını yapan başka bir çalışan daha bulamaz. 1997 yılında müdürlüğe terfi etmek istediğimi yöneticilerime ilettim. O görevi benden daha yeteneksiz ve kıdemsiz erkeklere veriyorlardı ama benim isteğim reddedildi. Ve patronum Anthony Bosco bana şöyle bir gerekçe gösterdi: Sen hiçbir hayatı olmayan, öfkeli bir kadınsın.

BU DAVA BİR UYARIYDI

Avukatlar Morgan Stanley'nin ödemek zorunda bırakıldığı yüklü tazminatın cinsel ayrımcılığı ciddiye almayan şirketler için bir uyarı niteliği taşıdığını söylüyor. Dünyanın en büyük süpermarket zinciri Wal-Mart da, şu ana kadar özel bir şirkete karşı açılmış en büyük toplu davayla karşı karşıya. 1.6 milyon kadın çalışanın açtığı davanın sonucunda, Wal-Mart 1 milyar dolara yakın tazminat ödemek zorunda kalabilir. Dava, Californialı siyah bir kadın olan Betty Dukes'ün öncülüğünde açıldı. Dukes, Wal-Mart'ta kasa şefi yardımcısı olarak 1994'te göreve başladığında saatte 5 dolar ücret ve terfi vaat edildiğini ama bunların hiçbirinin olmadığını söyledi. Wal-Mart düşük seviye ve maaşlarla çalıştırılan elemanların yüzde 65'inin kadın, müdürlük seviyesindekilerin ise yüzde 33'ünün kadın olması nedeniyle yargılanıyor. Tıpkı Morgan Stanley'de olduğu gibi, şirketin kadın çalışanlara erkek çalışanlara nazaran daha az maaş verdiği iddia ediliyor.

False