Geriİyi Yaşam 2000'lerin Başarı İlkeleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

2000'lerin Başarı İlkeleri

"Başarılı olmanın tanımı nedir sizce? Hayatını iş üzerine kumak mı? Yükselmek mi? Çok iyi kazanmak mı? Globalleşen, bilgi çağında ilerleyen, teknoloji harikalarının cenneti olan bir dünyada, inanın artık bunlardan hiçbiri değil..."

Kariyerinizi akışına bırakın
Bugüne kadar ki ilk hedefiniz, kariyerinizde iyi bir noktaya gelmekti. Oysa, yapılan araştırmalar bu tarz odaklanmalarının son derece sakıncalı olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, ne ekersen onu biçersin misali, yaptığınız işin kalitesine çok daha önem vermeniz gerektiği tavsiye ediyorlar. Bunu bir iş ya da genel anlamda bir hayat prensibi olarak benimsemeniz çok daha fazla verimli olmanızı kolaylaştırıyor. Çalışmalarınızın takdir edilmesini bekleyin. İlk hedefiniz, öncelikle sizin yaptığınız işten memnun olmanız ve içinize sinmesi. Kaldı ki, ayrıntılı olarak düşünülüp planlanmış her çalışma, sizin farkında bile olmadan kariyer yapmanızı sağlayacaktır. Kısacası gelecek için plan yapmak yerine, yetenek bazlı projelere odaklanın.

Know How prensibi
Yalnızca işyerinde üzerinize düşeni yapmanız yeterli değil. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her meslek hızla değişiyor, yeniliyor. Bu yeniliklerinize ayak uydurmanız ve çemberin içinde yer almaya çalışmanız gerekiyor. Hangi işi yapıyor olursanız olun, o işle ilgili kitaplar ve dergiler okuyun, gazetelerde mesleğiniz ile ilgili yayınlanan güncel yazı, haber ve röportajları kesip dosyalayın. Meslekte uzmanlaşma anlamına gelen "know how" ya da o işin nasıl yapılacağını bilmek için bilmek için en büyük yardımcınız ise teknolojiye ve bilgiye en hızlı ulaşabileceğiniz araçlar... Bilgisayar dünyasının size sunduğu imkanları sonuna kadar kullanın, işinizle ilgili site ve sayfaları öğrenerek mutlaka ziyaret edin.

İşiniz hayatınız olmasın
Tüm mutluluğunuzu işteki başarınıza endekslerseniz sonsuz bir hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. İş hayatı dümdüz bir yol değildir. Dolayısıyla başarı kadar başarısızlık da bu hayatın bir parçası. İşinizin dışında kendinize ait bir yaşamınız, hobileriniz ve arkadaş çevrenizin olması inanın sizi mesleğinizde daha başarılı kılacak.

Asla "mükemmelim" demeyin
İnsan mesleğinde ilerlerken hiçbir zaman amatör ruhunu kaybetmemeli ve artık "eniyi" olduğu yanılgısına düşmemeli. İşinizle ilgili her şeyi; tüm yenilikleri ve püf noktalarını bildiğinizi iddia edebilir misiniz? Kendine güvenle kendini beğenmişliği birbirine karıştırmayın sakın. Mesleğinizde çok iyi olabilirsiniz, ama kabul edin ki daha öğrenmeniz gereken çok şey var. Zaten işin en zevkli yanı da bu ya!

False