Geriİyi Yaşam Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaya Son!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaya Son!

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaya Son!

"Hayatımızın birçok evresinde kendimizi başkalarıyla kıyaslıyoruz ya da başkaları tarafından bu kıyaslamaya maruz kalıyoruz. Yapılan bu kıyaslamalar derecesine göre bazı zamanlar bir çıkmaza sürüklenmemize ve kendimizi yıpratmamıza neden olabileceği gibi bizleri motive de edebiliyor."

Neden Kıyaslama Yapıyorsunuz?

Karşınızdaki kişi ile neden kendinizi kıyasladığınız önemlidir. Sizden daha mı başarılı ya da sizinle aynı yetkinliğe sahip olduğunu düşündüğünüz için mi bir kıyaslama yapıyorsunuz? Nedenleri düşünerek hareket etmelisiniz. Belki de bu noktada kendinizde eksik gördüklerinizi başkaları ile kıyaslamaya girmek sizleri yıpratacak bir süreçtir. Nedenleri gözden geçirin ve kendinizde eksik olduğunu düşündüğünüz yönleri açık bir şekilde ifade edin.

Karşınızdaki Kişiyi Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Çoğu zaman en yakınlarımızla kıyaslama hatasına düşebiliriz. Bu da her ne kadar farkına varmasak da ilişkilerimize zarar verebilir. Karşınızdaki kişi farklı bir alanda uzmanlaşmış ya da sizden çok farklı bir alanda hedeflere sahip olabilir. Bu nedenle elde ettiği başarının ya da düştüğü başarısızlıkların sizin hedeflerinizle ilgisi yoktur.

Tam tersini düşünelim ve aynı alanlara ilgi duyduğunuzu, dolayısıyla hedeflerinizin benzerlik gösterdiğini varsayalım. Unutmamalısınız ki her insan farklı kişilik özelliklerine sahiptir. Kişilik özelliklerimiz olayları ele alış tarzımızda ve ilerleme kaydetmemiz açısından farklılık gösterir.

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamaya Son

Motivasyonunuz Üzerindeki Etkisi

Kıyaslamanın şiddeti yüksek ise karşınızdaki kişinin başarısızlıkları sizi motive edebilir ve bu süreç ilişkilerinize zarar verebilir. Aynı durumda kişi oldukça başarılı ve basamakları hızla, emin bir şekilde atlıyor ve siz yetişmeye çalışıyorsunuz diyelim. Bu da sizin psikolojik olarak yıpranmanıza sebep olacaktır. Kendinizi sürekli yetersiz hissedebilir ve kazanımlarınız her ne kadar iyi olsa da bunu görmemenize neden olabilir.

Bütün nedenleri göz önünde tutarsanız kıyaslama yapmak sizleri ilk aşamada her ne kadar motive etse de zamanla zihninizi yormaya ve ilişkilerinize zarar vermeye başlayabilir. Kişilik özellikleriniz, ilgi alanlarınız sizleri farklı yönde davranışlara sevk edecek ve kazanımlarınız da bununla paralel olacaktır. Bu noktada kıyaslama yaptığınız kişinin özellikleri, ilgi alanları ve bu kıyaslamanın derecesi önemlidir. Siz de kıyaslamaları bırakarak daha pozitif bir hayata adım atabilirsiniz. Unutmayın, negatif davranışlar enerjinizi düşüreceği gibi motivasyonunuzu azaltır ve mutsuzluğa yol açar.

Kaynak: Nasıl Kolay

False