Mahmure

Uzmanlar

Merve Tığlı

Organik Beslenme ve Detox

Organik Beslenme ve Detox

Detoks; toksinleri atarak, enerji seviyesini yükseltmeyi hedefleyen bir programdır. İşte organik beslenme ve detox için en iyi besinler...

Güncellenme tarihi: 23.07.2014
detoks

Detoks; vücuttaki toksinleri atarak, enerji seviyesini yükseltmeyi hedefleyen kısa süreli bir programdır. Özellikle mevsim geçişlerinde sıkça görülen yorgunluk, halsizlik gibi sıkıntılar yaşıyorsanız, son zamanlarda şekerli ve yağlı besin veya alkol, sigara tüketimini arttırmışsanız, vücudunuzu arındırmak için kısa süreli detoks programlarından yararlanabilirsiniz. Yılda 2 veya 3 kez uygulayabileceğiniz detoks programlarında özellikle organik tarım ile üretilmiş besinler kullanıldığında daha iyi sonuç alınıyor çünkü organik sebze-meyveler diğerlerine oranla yüzde 29 daha fazla magnezyum, yüzde 27 daha fazla C Vitamini, yüzde 21 daha fazla demir ve yüzde 14 daha fazla fosfor içeriyor. Yapılan çalışmalar konvansiyonel tarımda kullanılan sentetik gübrelerin besinlerde bulunan fazla nitratı emdiğini, bu nedenle organik olmayan sebze ve meyvelerde C vitamini ve diğer faydalı besin öğelerinin biraz daha azaldığını gösteriyor.

-Detoks; vücudun temizlenmesini hedefleyerek, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını ve vücudun yenilenmesini destekliyor. Böylece düzensiz beslenmenin veya çevresel etkenlerin vücudunuzda biriktirdiği kötü anılardan kurtulmuş oluyor ve enerjinizi yükseltiyorsunuz. Organik gıdalar ortalama olarak yüzde 30 daha fazla antioksidan içerdiğinden programda kullanımları da daha etkili sonuç almanızı sağlıyor ancak organik ürünler yerel üretim olduğundan ve ve sadece mevsiminde bulunabildiğinden detox programlarınında o mevsimde yetişen besinlerle sınırlandırılması gerekiyor.

-Detoks programı, beslenmenizde aldığınız kalorinin daha azını içerdiği için, programı uyguladıktan sonra kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Ancak bu programları kesinlikle bir yöntemi olarak kullanmamalı ve önerilen süreyi aşmamalısınız. Bu programlar sınırlı besin ve kalori içerdiği için, uzun süreli kullanımlarında beslenme yetersizlikleri ve sindirim sorunları gibi sıkıntılar yaşayabilir ve program sonunda daha fazla besin tüketmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durum uzun süreli program sonrası daha fazla kilo alınmasına sebep olabilir.

-Yağ kaybı, sağlıklı ve düzenli beslenmeyle beraber gerçekleştirebileceğiniz bir başarı. Detoks ise; daha çok vücudunuzdaki şişliklerden kurtulabileceğiniz, su ve toksin atımına, enerjinizi yükseltmeye dayalı bir program.

-Uyguladığınız detoks programlarının işe yarayabilmesi için; detoks sonrasında beslenmenize kesinlikle dikkat etmeniz gerekiyor. Detoks programıyla beraber kazandığınız enerjinizi yüksek tutabilmek için düzenli ve sağlıklı beslenme tarzını benimsemeniz ve alkol, sigara tüketimini de mümkün olduğunca sınırlamanız gerekiyor. Tabiiki mümkün olduğunca organik besinlere de hayatınızda yer vermeye devam etmek önemli.

Yoğun miktarda pestisit içerdiği için özellikle organik olmasına dikkat edilmesi gereken meyveler:

*Elma

*Armut

*Üzüm

*Ayva

*Trabzon hurması

*Kırmızı erik

Yüksek oranda kimyasala maruz kaldığı için organik olanları daha fazla besin öğesiyle içerdiği için özellikle organik olmasına dikkat edilmesi gereken sebzeler :

*Mısır

*Patates

*Kereviz

*Dolmalık biber

-Detoks programlarının; sadece su, çay ve sebze-meyve sularını içeren total oruç, asitli besinleri tüketmemeye yönelik olan bazik oruç, sadece pişmemiş gıdalar ile beslenmeyi destekleyen tek yönlü program ve haftanın bir günü hiçbir katı yiyeceği içermeyen program olmak üzere 4 farklı çeşidi mevcut. Şu an ulaşabileceğiniz birçok detoks programı da bu 4 çeşitten yararlanılarak hazırlanmış programlar.

-Detoks programları kısıtlı kalori içerdiğinden kişiler kesinlikle kendi başına detoks programı uygulamamalı ve mutlaka diyetisyenlerine, doktorlarına danışmalıdırlar. Kendibaşınıza yapabileceğiniz en güzel detoks, hayat boyu sürdüreceğiniz sağlıklı ve dengeli beslenme programıdır.

-Detoks programlarında; sıvı diyetler, katı diyetler veya her ikisini birden içeren diyetler mevcuttur. Bu diyetler genellikle; yeşil yapraklı sebzeleri ve şeker oranı düşük meyve ve sebzeleri içermektedir. Bunun sebebi bu sebzelerin ve meyvelerin kan şekerinde yaratabilecekleri ani yükseliş ve düşüşleri engellemektir.

-Herhangi bir rahatsızlığı olmayan, 20-60 yaş arası bireyler detoks programları uygulayabilirler. Hamileler, emziren kadınlar, çocuklar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan bireyler ve daha önce ciddi bir sağlık problemi geçirmiş olan kişiler kesinlikle detoks programı uygulamamalı ve diyetisyenlerine, doktorlarına danışmalıdırlar.

EN İYİ “DETOKS” BESİNLERİ

Hangi gıdaların vücudunuzu toksinlerden arındıracağını temizleyeceğini bilmek zor olabilir. Aklınıza sıcak çay, çiğ sebzeler ve taze meyveler gibi canlandırıcı gençleştirici etkisi olan birçok besin gelebilir veya iyi bir nedenle çözünmez lif kaynakları içeren çiğ sebzeler, diüretik etkisi nedeniyle gastrointestinal sisteminizi çalıştırıp hızlı sindirimi sağlayan yeşil çay gelebilir. Bunlarda iyi seçenekler olabilir fakat detoks için işte benim favorilerim ve ne işe yaradıkları;

Enginar, Avokado, Pancar, Brokoli, Yeşil Yapraklılar:

Enginar antioksidan bileşikleri içerir ve bu bileşenler safra akışını uyarır. Safra vücuttaki yağların sindirimine yardımcı olur ve verimli safra akışı yağlı gıdaların içerdiği potansiyel inflamatuar bileşikleri temizler. Bu nedenle enginar karaciğer bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

Avokadonun glutatyon ve tekli doymamış yağ asitlerini içermesi nedeniyle kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Bu bileşikler ayrıca bağırsakta yağ emilimini engelleyerek oksidatif hasara neden olan bileşiklerin temizlenmesini de sağlar. Betalitin denen bileşikleri içeren pancarlar az yenen bitkiler arasındadır. Betalitinler özellikle vücudun detoks merkezi olan karaciğerlerde hücre yapımı ve tamirine yardımcıdırlar. Koyu kırmızı renkli pancarlar ise anti inflamatuar etkiye ve mantar özelliklerine sahiptirler.

Brokoli güçlü antioksidan özelliği ile bilinen, turpgiller ailesinden bir bitkidir. Yapılan araştırmalar da turpgillerin kanser riskini azalttığı bulunmuştur. Bu özelliği taşıyan diğer sebzeler; lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve kıvırcık lahanadır. Yeşil yapraklılar safra asit bağlayıcıların artırır. Bunu büyük safra moleküllerini tutup onları ayırmak için yapar ve kalan safra asitleri bu büyük molekülleri gastrointestinal sistemden alarak atılmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kötü kolesterol olan LDL kolesterolün tutulmasına da yardımcı olur.

Karahindiba kökü, devedikeni sütü, dereotu, yeşil çay, limon

Karahindiba kökü idrar üretimini artırarak diüretikler gibi davranır. Dereotu ve rezene anti inflamatuar bileşikler açısından zengindir. Dereotundaki glutatyon aktivitesi serbest radikalleri bağlayarak onları devreden çıkarır, bu özelliği sayesinde karaciğerde bulunan antioksidanlara yardımcı olur. Rezene ise antioksidan ve antimikrobiyal özelliğe sahip, ayrıca C vitamini açısından zengindir. Rezene ayrıca yüksek lifi ve düşük kalori içeriği nedeniyle ideal bir detoks gıdasıdır.

Yeşil çaylar; aynı bitkiden geliyor olsalar bile siyah, beyaz ve kokulu çaylara göre antioksidan yönünden daha zengindir. Ayrıca yeşil çayın içerdiği kafein diüretik etkisi olması nedeniyle şişkinliği hafifletmek için kullanılabilir. Limon ve tüm turunçgiller antioksidan yönünden zengin C vitamini yönünden zengindir. Devedikeni sütü karaciğerde detoksifikasyonu teşvik etmesi nedeniyle çok araştırılan bir bitkidir. Daha fazla çalışma yapılması gerekmesine rağmen sağlıklı kan hücrelerinden toksinlerin atılmasında karaciğerdeki antioksidanlara yardımcı olduğu bulunmuştur.

Soğan, Sarımsak, Taze sebzeler, Buğday çimi ve Yoğurt

Soğan ve sarımsak karaciğerde antioksidan üretimini uyaran glutatyonu içerir. Yani soğan ve sarımsak güçlü bir anti mikrobiyel etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

« tüm yazıları
Soru Sor
6127
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.