Kadın sağlığı

Jinekoloğumuz Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu kadın sağlığı ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor. Hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almak için bizlere yazmanız yeterli. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Soru: 1

Merhaba Doktor Bey. 5 ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan 40 gün sonra kontrol oldum. Rahim ağzında yara var dendi. Bunun için bilgi almak istiyorum. Ayrca doğum kontrol iğnesi vuruldum. Sürekli azar azar kanamam gerekiyor. 3 ay oldu ve regl olmadım. Bu süre içerisinde neden sürekli kanamam gelebilir. Ayrıca doğumdan sonra eşimde cinsel isteksizlik var. Neden olabilir, beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.


Cevap 1:

Doğumdan 40 gün sonra "rahim ağzınızda yara var" demek için çok erken zaman. Rahimağzı bu dönemde kızarık görünbilir ancak 3 ay sonra tekrar bakıp, bir de smear yapılırsa, rahim ağzının durumu ile ilgili ne yapılacağına karar verilebilir. Şimdi tekrar muayene olmanızda yarar var. Emzirme döneminde doğum kontrol iğnesi kullanmayı tavsiye etmiyoruz. Bu iğneler düzensiz kanamalar yapabilir.

Soru 2:

Merhaba. Sitenizi çok beğendim. Biz kadınlar için çok faydalı bilgiler bulunuyor. Bunun için sizlere teşekkür ederim. Benim sorum şu: Ben 26 yaşındayım ve 4 aylık bebek sahibiyim. Bebeğimi anne sütü ile besliyorum hala ve doğum sonrası aldığım kiloları veremiyorum. Diyet yaparsam sütümün kesileceğini söylüyorlar, bu ne kadar doğru? Emziren kadınlar diyet yapamazlar mı, cevap için şimdiden teşekkür ederim.


Cevap 2:

Teşekkürler. Bir yıla kadar bebeğinizi emzirmeniz uygun. Bu emzirme döneminde lohusadan diyet yapmasını istemiyoruz, sadece daha düzgün ve sağlıklı beslenmenizi istiyoruz. Gebelik sırasında alınan kiloların emzirme döneminde verilmesi, yeterli süt üretimi ve de sağlıklılık halinin devamı için sıvınızı ve proteininizi alıp, yağlar ve karbonhidratları kısıtlamak gerekir. Çevreniz sizi daha fazla yemeniz için zorlayacaktır. Sağduyunuzu kullanıp bu ekstra kiloları almaktan kaçının.

Soru 3:

Merhaba. Öncelikle böyle bir site için herkese teşekkürler. Ben 25 yaşında, 2.5 yıllık evliyim. Yaklaşık 1.5 yıldan beri korunmadığım halde henüz hamile kalamadım. Bu normal bir durum mu, yoksa bir uzmana mı başvurmalıyım?


Cevap: 3

Sağolunuz. Bir yıldır korunmamaya rağmen gebe kalmayan çiftlerin bir uzmana başvurup tetkik yaptırması uygundur.

Soru: 4

Merhaba. Gebeliğin üzerine adet görmek nasıl oluyor ve gebe iken kaç kez adet görülmektedir. Teşekkürler.


Cevap 4:

Kadının gebe olmasına rağmen, adet görmeye devam etmesine "üste görme" denir. Birden fazla hatta bazen 4-5 kere de üste görme olabiliyor. Bu kanamalar son adet tarihinden 30, 60, 90 ve 120. günlerde olabiliyor. Üste görmede genellikle daha kısa ve daha az kanamalı bir adet söz konusudur. Demek bir gebelik şüphesi varsa, korunma uygulanmadı ise ve de adet normalinden her zamankinden kısa ve az ise üste görme söz konusu olabilir. Gebelik olup olmadığı ortaya konulmalıdır.

Soru: 5

Öncelikle böyle bir hizmet için teşekkürler. Benim sorum, adetim 2 ay gecikti. 10 gün geciktiği zaman test yaptım, negatif sonuç verdi ve bundan 3 ay önce doktora gittiğimde yumurta çatlama problemi olduğunu ve hamilelik zor demişti. Şimdi söylediğim gibi 2 aydır adet görmüyorum, bir de sağ mememden süt geldi ve ertesi gün sıvı su gibi bir şey geldi. Çok merak ediyorum, soruma yanıt bekliyorum. Teşekkürler.


Cevap 5:

Doktorunuz size hamilelik zor demiş imkansız dememiş. Bu durumda adetiniz geciktiyse ve de memeden süt geliyorsa, gebelik testi negatif çıksa da ultrasonografi ile bakılması gerekmektedir.

Soru 6:

Merhaba ben 2.5 yıllık evliyim. 25 yaşındayım. Polikistik over nedeniyle uzun yıllar doğum kontrol hapı kullandım. Aynı zamanda guatrım var ve bunun içinde ilaç kullanıyorum ve şu an çocuk yapmak istiyorum. Kilom 75 ve boyum da 1.63. Ne yapmalıyım? Ayrıca diyetisyene de gitmem zor, bu kilo hamilelik için sakıncalı mı?


Cevap 6:

Polikistik overi olan kişinin gebelik planlayana kadar doğum kontrol hapı kullanması gerekir. İster gebelik düşünen kadın ve de özellikle polikistik overi varsa uygun bir kilo ile gebeliğe başlaması gerekir. Mutlaka 15 kg kadar vermelisiniz. Kilo vermenin iki yönden önemi var. 1) Polikistik overlinin kilo vermezse gebe kalma şansı azdır. 2) Gebelik süresince yüksek kilo, ödem, tansiyon yükselmelerine yol açıp bebeği ve de anneyi sıkıntıya sokabilir.

Soru 7:

Sedat Bey ilk önce teşekkürler. Böyle bir sitede bizleri bilgilendirdiğiniz için. Benim sorum şu: 27 Aralık 2002 ilk adet olduğum gür 25 gün de bir hasta oluyorum. Düzenli olarak 8-9-10-11'inde yumurtlama olduğunda bebek istediğimizden beraber olduk. 4 senelik evliyim. Doktor sağ tarafımda kist olduğunu ve hamile kalmam gerektiğini söyledi. 6 sene önce kist ameliyatı oldum ve ikinci kez tekrarladı. 20 Ocak 2003'te hasta olmam gerekiyordu, fakat halen olmadım. Test için kaç gün beklemeliyim, bu arada kilo aldım ve sık sık acıkıyorum. Ama arada da bel ve kasıklarım ağrıyor. Normal midir? Hamilelikte de bu ağrılar olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.


Cevap 7:

Teşekkürler. Şu andaki şikayetlerinizden ve de vrdiğiniz bilgilerden gebe olduğunuzu düşünebiliriz. Doğrulamak için vakit geçirmeden ultrasonografiye girmelisiniz. Gebe iseniz, daha önce geçirmiş olduğunuz kist ameliyatı, size ek bir risk yüklemez. Acıkmanız, bel ve kasık ağrılarınızın olması normal.

Yazarın Tüm Yazıları