Mahmure

Uzmanlar

Kağan Kocatepe

Jinekoloğumuzun Doğum ve Hamilelik Hakkında Yanıtları

Jinekoloğumuzun Doğum ve Hamilelik Hakkında Yanıtları

Jinekoloğumuz Dr. Sedat Karaosmanoğlu gebelik ve gebelik öncesi hakkında sizlerden gelen soruları yanıtlamaya devam ediyor. Merak ettikleriniz için tıklayın..

Soru 1
Ben beş ay önce sezeryanla doğum yaptım . Fakat hamileliğimin 34. haftasında göbekte başlayan daha sonra da kasıklara , bacaklara ve kollara sıçrayan bir kaşıntı yaşadım . En son 37. haftada kaşıntılarım dayanılmaz bir hal aldı . doğum doktorum daha fazla bekleyemeyeceğimi aynı olayın bebekte de başlayabileceğini ve daha da ileri giderek nefes alma problemimin olacağını bu yüzden de bebeği alması gerektiğini söyledi ve doğumu aynı gün içerisinde yaptırdı . Daha sonra bir cilt doktoruyla görüştüm ama bu konu hakkında fazla bir bilgi alamadım . Pup adında bir hastalık olduğunu 2. çocukta da aynı problemi yaşayabileceğimi söyledi . Bu konu hakkında bilgi toplamak istiyorum . Bebeğim alınmasaydı ne olurdu ? Bana bir şey olur muydu ? 2. çocukta olma olasılığı nedir ? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim .
Saygılarımla
Yeşim TÜRKMEN


Yeşim Hanım ;
Hamileliğiniz sırasında yaşadığınız cilt probleminizin henüz lezyonlar varken deneyimli bir cildiyeci tarafından görülmesi ve tanının jinekolog değil dermotolog tarafından konulması çok sağlıklı olurdu . Tanı için bazen cilt biopsisi bile gerekebilir .

PUPPP [ Pruritic Urticarial Papules and Plagues of Pregnancy ] = ( Gebeliğin kaşıntılı ürtiker papül ve plakları ) gebeliğin son ayında göbek çevresinde başlayan kırmızı lekelerin bacaklara yayılması ile karakterize kaşıntılı bir durum . Yüz ve göbeğin yukarısında lezyon görülmüyor. Anne ve bebeğe ciddi tehdit oluşturabilecek bir hastalık değildir , daha sonraki gebeliklerde tekrarlama eğiliminde değildir .

Ancak HERPES GESTATIONIS denilen bir başka kaşıntılı gebelik hastalığı daha vardır ki , bazen çok ağır seyredip , gebeliğin sonlandırılması gerekir , bebeğe de bulaşabilir ve sonraki gebeliklerde tekrar eder .

Bu iki hastalıktan hangisi olduğuna karar verilmiş olması önemlidir .

Soru 2
Merhaba ben 23 yaşında 4 yıllık evliyim . Şu an hamileyim . Ben doğum sonrası tüplerimi bağlatmak istiyorum . 30 yaşın altında bağlanmadığını duydum . Sizin görüşlerinizi alabilir miyim ?
Nebahat Akyıldız


Nebahat Hanım ;
Tüp bağlama , işlemi basit ve güvenilir bir işlem . Ancak bu işlemi yaptırtma kararı çok ciddi bir karardır . "İleride istersem tüplerimi açtırırım" gibi bir mantıkla hareket edilemez . Tüplerin tekrar açılması mikrocerrahi gerektiren ve başarısı %15 lerde bir operasyondur . Bundan dolayı 23 yaşında böyle bir karar hiç doğru olmaz.

Soru 3
5 senelik evliyim . 4 sene korunduktan sonra 1 seneden beri istekli olarak korunmayı kestik . Fakat hala hamilelik olmadı . 3 ay önce pronevrit geçirdim . Bununla ilgili bir tedavi oldum . Doktor görünmeme rağmen herhangi bir test yaptırmadı . Ne yapmam konusunda bir tavsiye verirseniz sevinirim . Ayrıca İstanbul Anadolu yakasında bir klinik tavsiye edebilir misiniz? Teşekkürler


Yaşınızı belirtmemişsiniz . 1 yıldır gebe kalınamıyorsa eşinizde ve sizde tetkiklere başlamak gerekir . Bu aşamada bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız .

Soru 4
Doğum kontrol hapını kestikten sonra hemen hamile kalmanın bir sakıncası var mı ? Varsa ne kadar zaman kendim korunmalıyım ? Bir de uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı ileride hamile kalamama gibi sonuçlara neden olabilir mi ? Çünkü çevremde 3 kişi uzun kullanımdan sonra şimdi hamile kalamıyorlar . Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.


Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra kural olarak 2.5 – 3 ay bir başka yöntemle korunulmalıdır . Uzun süreli hap kullanımı sonra hamile kalamama gibi bir durum sözkonusu olmaz . Bahsettiğiniz kişilerde başka sebepler sözkonusu olabilir .

Soru 5
20 yaşındayım ve 2 aylık hamileyim . Gittiğim kontrollerde sağ yumurtalığımın 6.5 cm olduğu ama önemli olmadığı söylenmişti . Geçen hafta bir miktar kanamam oldu . Doktora gittim , bir operasyon geçirmem gerektiği söylendi . Düşünmek için zaman istedim . Sizce nasıl davranmalıyım ? Teşekkürler .


Hastayı görmeden bir şey söylemenin çok zor olduğu bir durum . Bu 6.5 cm.lik kist çok muhtemelen corpus luteum dediğimiz ve 3.gebelik ayından sonra kendiliğinden kaybolacak bir yapı üstelik cerrahi olarak çıkartılırsa gebelik de düşükle sonuçlanır .

Doktorunuzu operasyona zorlayan başka bir bulgu var mıdır bilemiyorum . Transvaginal Renkli Doppler Ultrasonografi ve Tümör Marker olarak CA 19.9 mutlaka bakılmalı . Habis olmadığına karar verilirse operasyon düşünülmelidir .
« tüm yazıları
Soru Sor
1281
dahafazlası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.