Jinekoloğumuz sorularınızı yanıtlıyor

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Merhaba ben 21 yaşında bekar bir genç kızım. On bir yaşımdan beri adet görüyorum; fakat daha ilk aylardan itibaren düzensizlikler başladı. Doktorlar ilk altı ay bunun olabileceğini söylediler ve doğum kontrol hapı kullandım. Yaklaşık üç yıl önce ise gittiğim doktor ultrason ve kan tahlilleri sonucunda PCO olduğunu söyledi. Doğum kontrol haplarını iki yıl boyunca kullandım adetlerim bu hapları kullandığım müddetçe düzenliydi fakat kestiğimde adet göremez oldum. Şimdi son bir yıldır hap kullanmıyorum adetlerim ortalama 35-40 günlük peryotlarla oluyor. Hap kullanmaya devam etmeli miyim? Bu hastalık geçmiş olabilir mi?

PCO yani polikistik over adı verilen durum yumurtlama bozukluğu nedeniyle adetlerin düzensizleşmesi ve genellikle gecikmesi şeklinde belirti veren bir durumdur. Olayın nedeni tam olarak bilinmemekte olup, normalde her ay gelişmesi gereken yumurta hücresi bazı aylarda gelişememekte ve bunun yerine yumurtalıkların içinde ufak çaplı kistler oluşmaktadır. Bu kistlerden salgılanan erkeklik hormonu testosteron adet düzensizliğiyle birlikte tüylenme ve sivilcelenme gibi belirtilere de neden olmaktadır.

Yumurtlama hem üreme sağlığı hem de genel beden sağlığı açısından çok önemli bir olaydır. Bu hastalıkta yumurtlama olayı tam gerçekleşemediğinden tedavide izlenen yol yumurtlamanın doğum kontrol haplarıyla geçici olarak durdurulması ve böylece yumurtalık içindeki kistlerin sayısının artmasının engellenmesidir. Yine haplar içinde bulunan progesteron hormonu yumurtlamayla salgılanması gereken ancak salgılanamayan bir hormon olarak dışarıdan takviye edilmektedir.

Hastalığın kendi kendine geçmesi de söz konusudur ancak bu durumda adet düzensizliğinin de kaybolması gerekir. Tedaviyi bir doktor kontrolünde sürdürmeye devam etmenizde fayda var.

Cinsel ilişki esnasında vajinal akıntının biraz fazla ve ağır kokulu olması neyin belirtisi olabilir? İlişki yaşamadığım anlarda herhangi bir akıntı durumum da yok. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz durum tipik olarak Gardnerella vajiniti adı verilen bir vajinal enfeksiyonun belirtisidir. Çok basit bir tedavisi vardır.

Merhaba, benim sorunum adet düzensizliği. Bunun için doktora gittim. Çeşitli testler yaptıktan sonra 3 ay boyonca diane ilaçını kullandırdı. Kullanım sonunda adet oldum fakat sonra tekrar kesildi yine doktara gittim (başka)aynı uygulamayı uygulattı. Sorunum devam ediyor. Ayrıca aşırı tüylenme sorunuylada karşı karşıyayım. Doktorum yeni çıkacakları engelleyebileceklerini fakat eski tüyler için birşey yapamayacaklarını söylüyor bu doğru mu? Aşırı da sinirli oluyorum yardımcı olursanız
sevinirim. Bekar ve 24 yaşındayım...


Yukarıda PCO bahsinde anlatılanlar sizin için de geçerlidir. Sizin durumunuz biraz daha farklı gözüküyor (tüylenmeniz de olması nedeniyle). PCO tedavisinde günümüzde doğum kontrol hapı kullanımı dışında da bazı seçenekler var. Bunlardan faydalanmak için yeniden doktora başvurun. Çıkmış olan tüylerden kurtulmak için epilasyon dışında maalesef bir seçenek yok.

Ben 47 yaşındayım. Sanırım menopoza giriyorum. Belirtiler var ama yine de emin değilim. Size şu soruyu sormak istiyorum. Adet dönemlerim normal olarak geliyordu fakat bir kaç aydan itibaren bir hafta geliyor bir hafta gelmiyor. Diğer hafta geliyor bazen bir ayda 3 kere geliyor.(her hafta başı) acaba bu dönem bana ne gibi sorunlar yaşatır, neler yapmalıyım?

Menopoza giriş döneminde gecikmeler şeklinde adet düzensizliklerine sıklıkla rastlanır ancak sizde sık adet görme söz konusu ve bu menopoz dışında başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalık basit bir enfeksiyon veya rahim içi polip adı verilen bir durum olabileceği gibi daha farklı ve ender görülen sorunlar da söz konusu olabileceğinden doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Doğum yapmadan 3 defa birer sene ara ile çocuk aldırdım. Şimdi ise cocuk istiyorum 3 ay korunmasız ilişki yapıyoruz hamile kalamadım kürtajlarla alakası olabilir mi? Ne yapmalıyım? Teşekkür ederim

Kürtaja bağlı olarak gebe kalamama sorunu yaşanma olasılığı oldukça düşüktür. 3 ay çok kısa bir süre. Süreyi 12 aya tamamladıktan sonra (yaşınız 35'in altında ise) halen gebe kalamadıysanız o zaman doktora başvurun.

Genel bir kontrole gittigimde doktor rahim ağzında yara olduğunu söyledi. Fitil verdi 6 gün kullanıp hemen gitmemi ve yakacağını söyledi. Bu
arada daha önce yara yaktıran arkadaşlarıma sorduğumda adetimin son günü gitmem gerektigini ve yaranin durumuna gore bir sonraki adetinde ilaçla geciktirilebileceğini söyledi. Bunun amacının yaranın ıslanmaması için kan akışının olmaması ve kuru kalması gerektili dediler. Bunun üzerine kendi doktorumu aradım yara yakma işleminden 1 hafta kadar sonra hastalandığımı
ve olmamam gerektigini söylediklerini ilettim. Bana iki gün sonra bile olsan önemli değil dedi. Fakat başka doktorlara da telefon ile danıştığımda
hepsi adetimin son günü ya da hemen bitiminde yarayı yaktırmam gerektiğini üstüne bir süre adet görmemem gerektiğini söylediler. Çok tereddütte
kaldım. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Bu arada smear tahlili sonucum class1


Smear testinizin normal gelmesi sevindirici. Söylenenler doğru, yara yakıldıktan (daha da iyisi dondurulduktan) sonra uzun bir süre adet görülmemesi hastalığın nüks etmesinin engellenmesi açısından oldukça önemli.

Merhaba ben 23 yaşındayım ilk cinsel deneyimimi iki yıl önce yaşadım ve hala sürüyor. Kanama olmadı. Eğer esnekse hala bakire miyim? Esnek olması yırtılmadığı anlamına mı geliyor? Ve adetlerim çok düzensiz psikolojik olabilir mi?

Kadınların yaklaşık %1'inde kızlık zarı esnektir ve ilişkiyle kanamaz. Adet düzensizliğiniz psikolojik olabileceği gibi başka nedenlere de bağlı olabilir. Doktor kontrolünden geçmelisiniz.

Over kist'lerin ilaç ile tedavisi mümkün mü? Tedavi edilmediği taktirde ne tür zararlı etkileri söz konusudur? Tedavi yöntemleri hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Yumurtalık kistleri üreme çağında olan kadınlarda genellikle belli bir adet döneminde yumurtlamayla atılması gereken ve folikül adı verilen keseciğin büyümesiyle oluşur ve bu kistlerin çoğu ilaç tedavisine iyi yanıt verir ve hatta belli bir süre sonunda kendiliğinden kaybolabilirler.

Büyük yumurtalık kistleri ve kendi kendine kaybolmayan kistler için ise ameliyat gerekebilir. Bu durumda ise ameliyat çoğu durumda laparoskopi adı verilen kapalı (karın açılmadan) yöntemle gerçekleştirilebilir.

2 yıllık evliyim. Bebek sahibi olmak istiyoruz. 5 aydır orunmuyorum. Yumurtlama dönemlerine denk gelmemiş olabiliriz. Eşim oldukça yoğun çalışıyor. Fakat geçen gün sohbet sırasında, eşimin küçükken kabakulak geçirmiş olduğunu öğrendim. Bunun üreme sağlığına etkisi nedir? Teşekkürler

Kabakulak tükrük bezleri dışında testislerde de harabiyete neden olarak sperm sayısının azalmasına neden olabilir ancak bu olasılık düşüktür. Eşiniz bir spermiyogram yaptırarak bu konu hakkında bilgi sahibi olabilir.

Ben 23 yaşındayım nişanlıyım. Myralon adlı doğum kontrol hapı kullanıyorum 2.tablete başladım güvenirliliğini öğrenmek istiyorum ve ilişki sırasında içe boşalma sırasında hapa rağmen gebe kalma ihtimali var mı?

Doğum kontrol haplarının koruyuculuk oranı %99.99 civarındadır ve içe boşalma durumunda da korur.

32 yaşındayım 2 yıldır gebe kalamıyorum. Bu amaçla bir kadın doğum uzmananına gittim. Kan tahlili istedi. Prolaktin oranı 44,28 olduğu için ilaç tedavisine başladım. Doktorum büyük ihtimalle sorunun bundan kaynaklandığı görüşünde. Ancak bir de HSG istedi. Ulrasonda ve muayenede rahimin kalp şeklinde olduğunu görmüş. Ben HSG işleminden çekiniyorum ve şimdilik istemiyorum. İlaç tedavisinin ardından adım adım gitme kanısındayım. Yanlış mı düşünüyorum? Hemen mi yaptırmalıyım?

HSG rahim içini göstermesi yanında tüplerin açık olup olmadığını da gösteren önemli bir incelemedir. Tek neden prolaktin olmayabilir. Bu incelemenin ve elbette eşinizin sperm incelemesinin de mutlaka yapılması gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları