Cinsellik ve kadın sağlığı

Jinekoloğumuz Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu kadın sağlığı ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor. Hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almak için bizlere yazmanız yeterli. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Soru 1:

Merhaba ben 26 yaşındayım. 6 ay önce evlendim. Evlenmeden önce hymen tamiri yaptırdım. Şimdi eşimle bebek doğurmam konusunda karar aldık. Ancak ben daha önce iki kere kürtaj oldum. İlk kürtajım normal ikincisi ise doktorumun dediğine göre üzüm gebelik denen bir gebeliğim olmuş. Kürtajdan sonra patalojiye gönderdi. Ancak ben evlendikten sonra yurt dışına gittiğim için sonuçları almadım. Şimdi size sorum şu; şuan hamile kalsam önceki kürtajlarım ortaya çıkar mı? Ve üzüm gebelik zararlı bir şey midir? Birde iki kürtajdan sonra hamile kalabilir miyim? Cevaplarınız için teşekkürler...


Cevap 1:

Daha önce kürtajlarınızın olduğu ve hymen tamiri yapıldığı bu aşamada atrık anlaşılmaz. Daha önceki kürtajlarınızda bir komplikasyon gelişmedi ise yine gebe kalmanızda problem olmaz. 'Moler gebelik' dediğimiz 'üzüm gebelik' tanısı önemli Sonucunu bilmek uygun olurdu. Şu anda bile laboratuardan sonucu öğrenebilirsiniz. Moler gebelik geçirdikten sonra 1 yıl süre ile gebe kalmamanız gerekir; ne zaman geçirdiğinizi yazmamışsınız. Bu 1 yıl içerisinde tekrar gelişip gelişmediğinin takibi gerekirdi. Bu 1 yıl geçti ise ve de tekrar moler gebelik gelişmediyse yeni hamilelikte bir problem beklemeyiz ancak gününüz geçer geçmez ultrason ile takip altına girmelisiniz.

Soru 2:

Yeni evliyim ve bekaretim bozulmadı. Her ilişkide canım çok yanıyor sizce ne yapmalıyım yada bu normal mi?


Cevap 2:
Yeni evli birçok kişi bu sorunu yaşayabiliyor. Canınızın yanması çok normal. Yeterli ıslaklık ve kayganlık sağlandıktan sonra denemekte yarar var. Birde Gleit Gel asında eczanelerde satılan bir kayganlaştırıcıyı kullanabilirsiniz.

Soru 3:

Merhaba. Ben 28 yaşındayım ve 4 yıldır evliyim. Henüz çocuğumuz yok. Yaklaşık 1,5 yıldır adet düzensizliği problemim var. 6 ay önce prolaktin hormonu yüksekliği tespit edildi. 6 aydır aralıklarla ilaç (Parlodel) kullanıyorum. İlacı bıraktığım zaman düzensizlik yeniden başlıyor. İlacı en fazla ne kadar süre kullanabilirim ? Prolaktin yüksekliğini gidermek için ilaç tedavisinin dışında alternatif bir tedavi yöntemi var mıdır? Teşekkür ederim.


Cevap 3:

Prolaktin beyinde hipofiz bezinin salgıladığı hormonlardan biridir. Prolaktin hormonunun yüksekliği adet düzensizliği de, kısırlık da yapabilir. Aralıklarla ilaç kullandığınızı yazmışsınız. Parlodeli sürekli kullanmak gerekir. Uzun süre kullanmanın ve de kullanırken gebe kalmanın bir sakıncası yoktur. Gebelikte kullanımı emniyetlidir. Prolaktin seviyesini düşürmek için ilaca alternatif bir yöntem yoktur.

Soru 4:

Kronik cervisitis hastalığı hakkında bilgi rica ediyorum? Teşekkürler...


Cevap 4:

Kronik servisit, serviks dediğimiz rahimağzının süregelen iltihabıdır. Serviks vajinanın derininde olan bir yapıdır. Doğum, düşük, kürtaj ve enfeksiyonlar rahimağzının iltihabına yol açabilir.

Şikayetler akıntı, koku, idrar yaparken yanma, ilişki sonrası kanamadır. Bu iltihabi durum uzar ve tedavi edilmezse olay kronikleşir ve kronik servisit durumu ortaya çıkar. Kronik servisitte hem smear hem de kültür alınmalı ve iltihabın daha ileri bir boyuta gelip gelmediği ve de hangi ilaçlarla iyileşebileceği anlaşılmalı, buna göre tedavi düzenlenmelidir. Tedavi genelde ilaçlıdır ve başarılıdır.

Soru 5:

Rahim ağzı yaraları gebe kalmaya engel olabilir mi?


Cevap 5:

Rahimağzı yaraları tek başına gebe kalmaya engel değildir. Fakat yaraya yol açan iltihabi sebepler arasında sayabileceğimiz bazı viral veya bakteriyal etkenler tedavi edilmezse gebelik gecikebilir.

Soru 6:

Merhaba 23 yaşındayım 2001 mart ayında bir dış gebelik ameliyatı oldum. Sağ kanalımın tıkalı olduğunu söylediler ve açamadılar. Ağrı ve hassasiyet nedeniyle başka bir doktora gittim. Bana tejrar ameliyat olursam % 80 açabileceklerini söylediler acaba ilk defada açılmamış kanal ikinci defada açılabilir mi? ameliyat olmam gerekir mi?


Cevap 6:

Güzel, öenmli mesajlar olabilecek bir soru. Tüp bebek yöntemleri gelişmeden önceki zamanlarda tüplerin açılması için mikrocerrahi ameliyatlar gündemde idi ve bu ameliyatlar %15-20 başarı şansına sahip olup eldeki tak seçenekti. Şu anda tüp bebek yöntemleri (IVF) ile gebe kalma ihtimaliniz %15-20'lerden çok daha yüksek. Bundan dolayı böyle bir ameliyat artık çağımızda çok uygun bir seçim değil.





Yazarın Tüm Yazıları