Sorunlarınız çare buluyor

Uzmanımız Dr. Kağan Kocatepe sizden gelen soruları yanıtlıyor...

Haberin Devamı

Merhaba ben 38 haftalık gebeyim bundan yaklaşık 4 ay önce göğsümden süt geldiğini farkettim ve ara ara merak edip sıktım şimdi sıktığımda meme ucum kanıyor çok önemli birşey olabilir mi bebeğimi emzirebilecek miyim merak ediyorum cevaplarsanız çok sevinirim iyi günler.

Gebeliğin ikinci yarısından itibaren başlayan süt üretimi anne adaylarda gebelik döneminde göğüslerden süt gelmesine neden olabilir. Bu sizin sütünüzün üretildiğinin bir kanıtı olduğundan bebeğinizi emzirebileceksiniz. Ancak meme uçlarının sıkılması doğum sancılarını başlatabileceğinden bu işlemden vazgeçmelisiniz.

28 yaşındayım şu anda 8 haftalık ikiz bebeklerime hamile bir bayanım. Sizden ricam bana tavsiyeleriniz nelerdir? Bazen onları kaybetme korkusu yaşıyorum. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

İkiz gebelik tekil gebeliklere göre daha zor geçen ancak bebekler doğduğunda oldukça keyifli olabilen bir gebelik türüdür. Çoğul gebelik bekleyenlerin karşılaşabileceği en önemli sorunlar kansızlık, mide bulantıları, kilo alma varis oluşumu gibi olağan belirtilerin daha sık ve şiddetli yaşanması ve en önemlisi erken doğum yapma riskinin nispeten yüksek olmasıdır. Çoğul gebeliği bekleyen anne adayları bu nedenle doktora daha sık gitmeli, erken doğum belirtilerine karşı duyarlı olmalı ve aşırı fiziksel ve ruhsal stresten mutlaka kaçınmalıdırlar.

Kızlık zarı diye birşey var mı? İlişkiye girdiğinde sadece kan mı geliyor yoksa bir zar parçası da var mı?

Kızlık zarı vajinanın girişinin bir iki santimetre ilerisinde bulunan bir et parçasıdır ve ilk ilişkiyle birlikte yırtılır ve çoğu kadında bu yırtılma esnasında kanama olur.

28 yaşındayım, 2 senedir diane-35 kullanıyorum. Hem korunmak amacıyla, özellikle de vücudumda olusan sivilceler yüzünden kullanıyorum. Bıraktığım zaman sivilceler çoğalıyor tekrar başlayınca cildim düzeliyor. Ara vermeden kullanmakta bir sakınca var mıdır? İleride bir sorun yaratır mı, mesala hamile kalmama riski olabilir mi? Şimdiden ilginize teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Doğum kontrol haplarının genital sitemin işlevlerini bozma gibi bir özellikleri olmadığı bilinmektedir. İçiniz rahat olsun.

Eşim 52 ben 47 yaşlarındayız. benim sperm sayımım yeterli çıktı menopoz dönemindeki eşimle yeni teknolojilerle çocuk sahibi olma yolları ve ihtimalleri konusunda bilgi rica edecektik.

47 yaş oldukça ileri bir yaş. Yapmanız gereken fazla zaman kaybetmeden bir tüp bebek merkezine başvurmak. Burada yapılan incelemelere göre karar verilecektir.

25 yaşında evli bir bayanım çocuğum olmadığı için tedavi görüyorum, adet olmuyorum ve prolaktinim yüksek rahim filmi çektirdim kanallarım açık çıktı yumurtlamam tembel bunları biliyorum fakat doktorum benden beyin mr'ı istiyor. Vücudumda uyuşma ve baayılmalar yaşıyorum. parlodel kullanmama rağmen prolaktinim düşmüyor. Beyin mr ı istemesinin nedeni nedir? Bunun çocuğumun olmamasıyla ilgisi var mı? Eğer orda tümör varsa tedavisi mümkün mü? Tedaviden sonra bebeğim olma şansı var mı? Teşekkürler

Doktorun beyin Mrı istemesinin nedeni prolaktini yüksek olan bayanlarda bunun bazen hipofiz bezi adı verilen beyin bölgesindeki bir tümörden kaynaklanabilmesi. İyi huylu bu tümörlerin büyük kısmı ilaç tedavisiyle ufalabilmektedir. Prolaktininiz tedaviye rağmen düşmüyorsa ilaç dozu yetersiz olabilir.

5 aylık gebeyim idrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyon geçiriyorum.kokulu sarı renkli ve peynirimsi kıvamlı akıntı şikayetim var doktor kontrolünde amoklavin isimli antibiyotik kullandım ve şikayetlerim büyük oranda azaldı bu ilacın bebeğime herhangi bir zararı olabilirmi teşekkürler..


Amoklavin penisilin grubu antibiyotiktir ve oldukça uzun zamandan beri anne adaylarında kullanılmaktadır. Bebeğe zararı olabileceği konusunda bir bilgi yoktur.

Merhaba Kaan Bey, 24 yaşındayım ve bugün ilk kez doktorumun tavsiyesiyle ginera kullanmaya başladım.Fakat ilaçla ilgili sormak istediğim birşey var. Bu ilaç 21 günlük, bu kutu bittikten sonra ilacı bıraktığım 7 gün içinde ilişkiye girersem ayrıca bir korunma yöntemi kullanmalımıyım? İlacın koruması bu 7 gün yok mu? Bir de geri çekilme kanaması hakkında bilgi verir misiniz? İlginize teşekkürler...

Doğum kontrol haplarının koruyuculuğu ilacın bırakıldığı bir haftalık dönemde de devam eder. Geri çekilme kanaması değil de "çekilme kanaması" adı verilen olay son hap alındıktan sonra kanda hormon seviyelerinin düşmesi (yani çekilmesi) sonucu oluşan kanamadır ve teknik bir tanımlamadır.

Yaklaşık bir aydır vajinamda kaşıntı var temizliğe çok dikkat etmeme rağmen sorun ne olabilir?

Sorun mantar enfeksiyonu olabilir, muayene olmalısınız.

İlk defa myralon doğum kontrol hapı kullanmaya başladım 15.günü ve arasıra kulağımda uğultu oldu ne yapmalıyım?

Bu belirtiden doktorunuza mutlaka bahsedin, ilacın değiştirilmesi gerekebilir.

Benim 13 yaşından beri adet olmama problemim var 4 yıldır evliyim ve çocuğum olmuyor. önceden adet düzenleyici ilaçların etkisi olurdu. Şimdi olmuyor. bayılma ve fenalık geçirme hislerim var. Doktor prolaktinimin yüksek olduğu için beyin MR'ı istedi. Eğer tümör varsa tedavisi mümkün mü ameliyat olmam mı gerekiyor. Prolaktinim düşmüyor. Parlodel kullanıyorum ve çocuk istiyoruz. Umut var mı? Eğer hipofizler'de tümör varsa ameliyet maaliyeti ortalama ne kadardır? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler

Birkaç soru öncesinde verdiğim yanıt sizin için de geçerli. Çoğu durumda ameliyata gerek olmuyor ve prolaktin seviyesi düştüğünde genellikle gebelik ortaya çıkıyor.

28 yaşında 8 aylık evliyim. 16 yaşımda hormonlarımda düzensizlik olduğu ve testeron hormonu normalden fazla salgılandiği için doktor kontrolünde hormon ilaçları kullandım yaklaşık 1,5 sene (diane35 ve androkur). Bu 1,5 senelik tedavinin sonunda ilaca devam etmedim ve ondan sonada hiç bir hormon tetkiki yaptırmadım. Evlendikten sona eşimin isteği üzerine tekrar tedaviye başladım. fakat çekilen ultrasonlarda sağ yumurtalığımda 2,5cm çapında pco tespit edildi ve bunun hamile kalmama engel olabilebileceği söylendi. Lutenyl isimli ilaçla tedaviye başlandı. Bu ilacın bu kistik yapıyı eritme hızı yani süresi ne kadar olabilir? Bunun dışında ameliyatla kistik yapıyı aldırsam bir sorun olur mu? Ailemde kanser genetik. Bunun kötü huylu olması olası mıdır? Daha başka bir ilaçla tedavi hızlandırılabilir mi?

PCO yani polikistik over bir yumurtlama bozukluğu hastalığıdır ve yumurtalıkların içi çatlayamamış çoğu sayıda yumurtanın oluşturduğu ufak kistlerle doludur. Tedavide çocuk arzusu olmayanlara doğum kontrol hapları, çocuk arzusu olanlara ise yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar veriliyor ve birçok durumda yumurtlama başladığında gebelik oluşumu mümkün olabiliyor.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...

Yazarın Tüm Yazıları