Menopozda Hormon Tedavisi

Yaşam süresi uzadıkça kadının menopozda yaşadığı süre uzamakta ve gerekli önlemler alınmazsa ciddi sağlık sorunları karşımıza çıkmaktadır. Kadın son adetini göreli 1 yıl geçmişse menopoza girilmiş demektir. Gelişmiş ülkelerde menopoz yaşı 50-51'e kadar ilerlemiş, Türkiye'de ise şu anda ortalama 47 yaştır.

Haberin Devamı

Demek ki ortalama kadın yaşamının 70 yıl olduğu ülkemizde daha sağlıklı, yaşanması gereken 23 yıl vardır. Menopozla beraber yumurtalıklarda hormon salgılanmasının durması sonucunda birtakım şikayetler ortaya çıktığı gibi hormon eksikliğine bağlı organik problemler de gelişmeye başlar.

Menopozdaki hormon tedavisinde 2 ana amaç vardır.

1- Hastanın ateş basması, gerginlik, başağrısı, terleme, sinirlilik gibi şikayetlerini ortadan kaldırmak.

2- Daha önemlisi ise kemik erime hızını yavaşlatmak ve kalp damar hastalığı riskini azaltmaktır. Demek ki hormon verilmezse kemik erimesi hızlanacak, kalça, omurga ve elbileği kırıkları artacak, kalp-damar hastalığı riski artacaktır.

Verilecek hormon östrojendir. Rahimi alınmış kadında sadece östrojen, rahmi alınmamış kadında östrojen+progesteron verilir. Bu ikinci hormonun ilavesi ile, östrojenin tek olarak verilmesindeki sakınca ve kaygılar oartadan kaldırılmış olur.

Menopozdaki östrojen tedavisi kanser riskini artırır mı? Yapılan çalışmalar hekim kontrolü altında hormon tedavisi uygulanan kadınlarda -diğer faydaların yanında- kanser riskinin artmadığı hatta azaldığını göstermektedir.

Verilen hormonun kemiklere, damar sistemine ve kalbe sağladığı faydalar yanında cildin ve vaginanın da canlılığı sağlanır. Ancak tüm bu yaşam kalitesini yükseltici özelliklerin gerçekleşimesi için uygulamanın belli kurallar dahilinde yapılması gereği vardır. Bunlar; senede bir memografi ile göğüsler, senede bir smear ile rahimağzının, altı ayda bir transvaginal ultrasanografi ile rahim duvarının tetkikidir. Hormon tedavisi verdiğimiz hastayı bu belli aralıklarla görme gereği vardır. Ücra bir köyde oturan, bahsettiğimiz tetkikleri yaptırabilecek sosyal güce sahip olmayan bir hastada bu tedaviyi başlatmak doğru değildir.

Tedaviye menopoza girer girmez başlanmalıdır. Zira en büyük yarar menopozdaki ilk on senede sağlanır. Ancak hasta karşımıza 65 yaşında da gelse, bahsettiğimiz tetkikleri yapmış olma koşulu ile yine hormon başlatamakta yarar vardır. Daha önce yıllar kaybedilmiş olsa da ileriki zamanda ciddi yarar sağlanacaktır.

Jinekolog Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu

Adres: Bahariye cad. Harunoğlu apt. no: 7/8 Kadıköy
Tel: 0216 349 49 16- 0216 349 48 81

Yazarın Tüm Yazıları