Kürtaj

Dr. Kağan Kocatepe kullanıcılarımızın sağlık sorunlarına yanıtlar vermeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Op.Dr.Kağan Kocatepe'nin yazılarını okumak için tıklayın.

Merhaba, ben 28 yaşında, 4 yıllık evli bir bayanım. 2005'in Nisan ayında kürtaj olmak zorunda kaldım. Kürtajdan sonra regl tarihlerim hiç şaşmazdı, her ayın 21 idi ama şimdi karmakarışık oldu. Kürtajdan sonraki ilk ay tam zamanında geldi. Sonraki ay 26'sı oldu. Şimdiyse ay bitti, hala yok. Bu normal birşey midir? Yardımcı olursanız sevinirim.

Kürtajdan hemen sonra adetler düzenli olsa bile bir seneye kadar zaman zaman düzensizleşmesi normal kabul edilebilir. İçiniz bence rahat olsun, ancak yeni bir gebelik olasılığını da göz önünde bulundurmalısınız.

Merhaba, ben ilk defa ilişkiye girdim; fakat kızlık zarımdan kan gelmedi. Her kızlık zarı bozulduğunda bu kan gelir mi? Kan gelmeme nedeni ne olabilir?

Bazı kadınların kızlık zarları esnek yapıda olduğu için ilk ilişkide kan gelmeyebileceği gibi hiçbir şekilde kanama söz konusu olmayabilir. Bu, sağlığı olumsuz etkileyen bir durum değildir.

Merhabalar ben 23 yaşındayım. En son 5 Temmuz'da adet gördüm, ama kendimde değişiklik fark etmem nedeniyle (baş dönmesi, bazı yiyeceklere isteklilik, göğüs çevresi ve uçlarında ağrı gibi) idrar testi yaptırdım. Pozitif çıktı, emin olmak için Beta HCG testi yaptım. Sonuç 339 çıktı, sizce gebelik var mıdır? Beta HCG'de yanlış çıkma durumu var mıdır? İyi çalışmalar...

İdrar ve kan testinin beraberce pozitif çıkması durumunda yanılma olasılığı hemen hemen söz konusu değildir.

Polikistik over kısırlığa yol açar mı?

Polikistik over bir yumurtlama bozukluğudur, kısırlığa yol açmaz, ancak bir zor gebe kalma nedeni olursa ilaç tedavisiyle gebelik oluşturulması gerekebilir.

Merhaba, benim Eylül'de düğünüm var. İlk gecede nasıl korunabilirim? Acaba evlenmeden önce doğum kontrol hapı kullansam zararını görür müyüm?

Evlenmeden hemen önce doktora muayene olup kendinize uygun hap seçimi belirlendikten sonra ilaca başlamanız en güzel ve en mantıklı yoldur.

11 ay önce doğum yaptım. Doğumuma 2 ay kala rahim ağzında şiddetli kaşıntılar olmaya başladı, doktorum alttan muayene etmeden bir kapsül önerdi, kullandım. 1 hafta arayla tekrarladı. Bazı şikayetlerimden dolayı 2 ay önce doktora gittim ve rahim ağzında yara olduğunu söyledi. Bir süre sonra özel bir hastaneye gideceğim, fakat bu yara bebeğim doğmadan önce oluşmuş olmalı. Normal doğum yaptığım için bu yaranın bebeğime bir zararı olması olası mı? Birkaç yerden duyduğuma göre bebeklerde bu durumda ciğer rahatsızlıkları göz hastalıkları gibi birkaç rahatsızlık ortaya çıkabiliyormuş. Bunu açıklarsanız sevinirim. Bu, kanser hücreli bir yarada olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

Sizin bahsettiğiniz, yani bebeğe zarar verebilecek türde durumlar genellikle genital uçuk adı verilen bir virüs hastalığından kaynaklanır. Bu virüsler rahim ağzında yara şeklinde belirti vermezler. Kanser olduğunu ise papsmear testiniz normal geldiyse hiç düşünmüyorum.

Acaba masturbasyon yapmanın zararları var mıdır, varsa nedir acaba?

Hem erkek hem de kadında günlük yaşantıyı ve cinsel yaşamı olumsuz etkilemediği sürece masturbasyon yapmanın bir zararı olmaz.

İyi günler sayın hocam. Biz 3 yıllık evliyiz. Eşim 3 kez hamile kaldı. 1.si anembriyonik gebelikti ve kürtaj oldu. 2. ve 3. gebelikte bebeğin kalbi atmıyordu ve 3. kürtajını bugün oluyor. Yapılabilecek tüm testleri yaptırdık (kan ,pıhtılaşma, hormon v.b.) ama herhangi bir sorun olmadığını öğrendik. Bu konuda bize yardımcı olursanız seviniriz. Ne yapmamız gerekir? Bir de bebeğin kalp gelişimi (kalbi atmaması) neden olmaz? Kendim ve eşim adına çok teşekkür ederim.

Tekrarlayan düşükler çiftlerin yaklaşık yüzde 5'inde görülür. Sizde genelde erken dönemde düşükler olduğuna ve testleriniz tümüyle normal olduğuna göre doktorunuzun önerisine göre belli bir süre sonunda yeni bir deneme yapmanız uygundur. Bebeğin kalp atışlarının görülememiş olması sizi tanısal açıdan farklı bir duruma sokmaz, genellikle düşükler bu şekilde gerçekleşir.

Merhaba, ben 1,5 yıllık evliyim; yaşım 23. Eşimle uzun bir süre bebek istemiyoruz, korunuyoruz. Evlilikte uzun süre bebek dünyaya getirmemek acaba kısırlığa ya da bebek olmasını zorlaştırmaya neden olabilir mi? Acaba sakıncaları var mıdır?

Kadının gebe kalabilirliğini etkileyen en önemli etken kadının yaşıdır. Yaşınız çok genç olduğundan gebeliğinizi planladığınız zamana kadar ertelemeniz sizde kısırlığa yol açmaz. Ancak 30 yaşına kadar bir çocuk sahibi olmanızı öneririm.

Op.Dr.Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

Op.Dr.Kağan Kocatepe'nin yazılarını okumak için tıklayın.

Yazarın Tüm Yazıları