Kağan Kocatepe sorularınızı yanıtlıyor

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

RH uyuşmazlığında doğacak bebeğin sakat olma olasılığı konusunda bilgi verebilir misiniz?

Rh tipi kan grubu uyuşmazlığı anne adayının Rh(-), baba adayının Rh(+) olması durumudur. Yaşanan ilk gebelikte doğacak bebekte bir sorun yaşanma olasılığı son derece düşüktür. Sonraki bebeklerde de sorun yaşanmaması için gebelikte ve doğum sonrası alınan oldukça etkili önlemler (gebelikte ve doğum sonrasında anneye "uyuşmazlık iğnesi" yapılması) vardır.

Merhabalar, bizler için hazirladiginiz siteleri ilgiyle takip ediyorum, Bu bilgilere ulaşmamızı sağladığınız için çok teşekkürler. Ben 24 şındayım esim 27 yaşında ve 1 ay sonra varikosel ameliyatı olacak. Bir yılı aşkın süredir istememize ragmen hamile kalamadım, benim doktorumun yaptığı testler sonucunda herşeyin normal olduğunu öğrendik, eşimin doktoru bebek sahibi olabilmemiz için varikosel ameliyatı olması gerektiğini söyledi, sperm sayısı 7- 8 milyondu. Benim doktorum ise ameliyatı beklemeden deneme yapabileceğimiz söyledi yaklasık iki ay süren takiplerden sonra bu ay bir ilaç verdi bana ilacın adı Gonaphene ilaç bittikten sonra ise ilişkiye gireceğimiz günleri söyledi, doktorumun söylediklerine aynen uyduk, başarı şansımızın yüksek olduğunu soyledi. Biz şu anda çok şaşkınız, eşimin doktoru ameliyat olmadan gebelik olmayacağını söylüyor benim doktorum ise şansımız olduğunu ve bunu değerlendirmemiz gerektiğini söylüyor. Bizi aydınlatırsanız çok sevinirim, eşim ameliyat olmadan böyle bir durumda gebelik mümkün müdür? Benim doktorum çok umutlu konuşuyor verdiği ilacın tüm dünyada kullanıldığını iyi sonuçlar alındığını söyledi.

Sperm sayısının düşük olması gebelik oluşma olasılığını oldukça azaltan bir durum olmasına karşın yine de gebelik oluşması mümkündür. Bir veya iki denemeden sonra gebelik oluşmazsa ve eşinizde de saptanmış bir sorun olduğu göz önünde bulundurulursa fazla vakit kaybetmemek açısından eşinizin tedavi görmesinde fayda var.

Bundan 6 ay önce laparoskopi ameliyatı geçirdim çocuk sahibi olmak istiyoruz fakat hala hamile kalamadım ameliyatın bir etkisi olabilir mi? Laparoskopi çocuk olmasına engel olur mu? Cevaplarsanız mutlu olurum

Laparoskopi ameliyatının neden yapılmış olduğu çok önemli. Bu operasyon esnasında tüplerde bir sorun saptanmamışsa yapılmış ameliyatın sizin gebe kalabilirliğinizi etkilemiş olacağını düşünmüyorum.

Ben 22 yaşında nişanlı bir genç kızım. Benim sorunum adetlerim düzenli değil. Bazen 2-3 ay olmadığım oluyor. Bunun için 2 defa hastaneye gittim. Ultrasona girdim ama yumurtalıklarımda hiç birşey olmadığını söylediler. Bunun için bana ilaç önerdiler bunlar Diane ve Evicap. Ben bu ilaçları kullanmadım. Sanırım bu ilaçların dozajı varmış hormon testi yaptırıp ona göre almam gerekiyormuş. Öğrenmek istediğim bu adet düzensizliği yüzünden ileride kısırlık gibi yani çocuk sahibi olmama engel bir durum var mı?

Adet düzensizliği durumunda genç kadınlarda en sık saptanan durum polikistik over adı verilen yumurtlama bozukluğu hastalığıdır ve bu durumun ilaçla tedavisi mümkündür. Tedavi olmamanız ileride gebe kalmakta zorlanmanıza neden olabilir. Bu yüzden şimdiden tedaviye başlamanız önemli. Hormon incelemeleri kullanılacak ilaçları belirlemek için değil sizdeki yumurtlama bozukluğunun nedeninin aydınlatılması açısından önemlidir.

Merhaba Dr. Bey sizi sitenizden 3 yıldır takip ediyorum fakat oradan size mail atamıyorum böyle bir adres yok fakat tesadüfen burda buldum sizi ve sevindim. Sormak istediğim şu an hamileyim 5 haftalık sitenizden amniosentez hakkında bilgi edindim normal olmayan bazı durumlarda yapılıyor biliyorum ama benim önceki cocuklarım hepsi kız bu sefer erkek olsun istiyorum bu testi cinsiyet belirlemek icin yaptırabilirmiyim, yasal mıdır? Almanca terimi nedir amniosentezin çok tesekkür ederim.

Amniyosentezin almanca adı amniozynthese olarak geçer. Sadece kız veya sadece erkek çocuklarda görülen bazı genetik hastalıklar açısından taşıyıcı anne ve babalar hariç, hiçbir şekilde cinsiyet tayini yapmak için kullanılmaz, bu ülkemizde ve dünyanın çoğu yerinde kanunlarla kontrol altına alınmıştır ve uygulanması ciddi bir suç teşkil eder.

Merhabalar şimdiden yorumunuz için teşekkürler. Ben31 yaşında 1,5yıllık evliyim doktorum bana vucudumun fazla asit ürettiğini eşimin sperlerini öldürdüğünü bu nedenle hemile kalmam için dekort ilacını kullanmamı söyledi, bende ilaca başladım ve tam bir hafta sonra hamile kaldım tabii belirtiler olmadığı için hamile kaldığımı anlamadım ve ilacı kullanmaya devam ettim tam üç aylık hamileyken düşük yaptım ve kürtaj oldum bu sırada kullandığım ilaçlardan dolayı 2 ayda 8 kilo aldım kürtajdan kaç ay sonra hamile kalmam doğru olabilir ve vucudumdaki ödemi nasıl giderebilirim? Yardımınız için teşekkürler

Kilo almanızın nedeni vücudunuzun aşırı sıvı tutmuş olması ve iştahınız ilaca bağlı açılmışsa yağ dokunuzun artmış olması olabilir. Vücuttaki ödem bir süre sonra kendiliğinden azalacaktır, bunun için beklemeniz idrar söktürücü gibi yan etkileri olabilecek ilaçları kullanmanızdan daha uygundur. Kürtaj sonrasında iki aylık bir bekleme süresinden sonra, tercihen bu süre sonunda yapılmış bir jinekolojik değerlendirme sonrasında gebe kalmak için korunmayı brakmanız uygundur.

Jasmine adlı dogum kontrol hapını kullanıyorum. 3.ay bitmek üzere, menstürasyon dönemım duzene gırdı. Koruma faktörü de olumlu. Ancak vücudumda beliren yan etkiler ilginç. Göğüslerımde asırı şişkinlik, vucut ısımda artma (prospektusundede yazıyordu)...etc meydana geldi. Bunlar olağan belirtiler mi, vajinal sıvıda kuruluk yaratıcı etkisi var mı bu ilacın? Teşekkürler..

Doğum kontrol haplarının sık görülen yan etkileri arasında göğüslerde dolgunluk, vajinada kuruluk ve vücutta ısı artışı hissi de bulunur. Bu tür yan etkiler ilacın değiştirilmesiyle çözülebilir.

2 aylık evliyim ve evliliğimden 1 ay önce de toplam 3 aydır myralon adlı hapı kullanıyorum 3 ay önce bir kadın doğuma muayene oldum ve ilacımı reçete ile alıp kullanmaya başladım. Benim sorunum hapımın bitmesinden sonra adetimin tam 5 gün sonra gelmesi artı hastalığımda 5-6 gün sürünce 10-11 günümü birden rahatsızlığıma ayırmak zorunda kalıyorum. İlaca ilk adet olduğum gün doktorumun dediği gibi ve hep aynı saatte başladım. Acaba bu ay hastalığıma göre ilacımı kullansam yani tarihlerimle biraz oynasam bir problem olur mu? Yani hapı kesince 5 gün boşa beklemek istemiyorum. Hastalığım bitince
başlasam. 3 aydır düzenli takvim tutuyorum ve aşağıya ekliyorum:

eylül 7-27 hap kullandım

ekim 2-7 arası hastaydım

ekim 5-25 hap kullandım

ekim 30-kasım 3 hastaydım

kasım 2-22 hap kullandım

kasım 27-aralık ihtimal 2hastayım . Teşekkürler.


Doğum kontrol hapları belli kurallara uyularak kullanılır. Bu, hapların koruyucu etkinliğinin azalmaması açısından çok önemli. Adet kanamalarınız kesilince ilaca başlarsanız, iki kutu arasında bir haftadan fazla ara vermiş olursunuz. Bu da bir yandan adet kanamalarınızın düzensizleşmesine, öte yandan gebe kalma riskinizin artmasında neden olabilir.

1999 yılında idrar tutamadığım için ameliyat olmuştum. Gerçi şikayetlerim yine devam ediyor. Ameliyattan sonra kaçak kanamalarım oldu. Son 7 aydır adetlerim düzensizleşti. Yaklaşık 2 ayda bir adet görüyorum. Arada büyük abdeste çıkarken sancılanıyorum. Kokulu akıntım var. Kasıklarımda arada sancı oluyor. Sorunum amaliyatımla mı ilgilidir. Jinekolog mu ürolojiye mi gitmemi tavsiye edersiniz. Saygılarımla.

Adet düzensizliği için kadın doğum uzmanına başvurmalısınız. Yapılan ameliyatın tipini bilmediğim için sorunlarınızın ameliyatla ilgili olup olmadığı konusunda yorum yapamıyorum, ancak bu tür ameliyatlar adet düzensizliğine genelde neden olmazlar.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...



Yazarın Tüm Yazıları