Jinekoloğumuzun Yeni Yanıtları

Jinekoloğumuz Operatör Dr. Sedat Karaosmanoğlu kadın sağlığı ile ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor. Hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almak için bizlere yazmanız yeterli. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

Merhaba, benim sorum kan uyuşmazlığı ile ilgili. Eşimin kan grubu 0 Rh-. Benimki ise A Rh+. Bu durumda gebe kalmadan önce yapılması gereken bir şey var mı? Bu konuda aydınlatırsanız memnun olacağım.

S. Keskin Hanım,
Kadının kan grubu Rh(-), erkeğinki Rh (+) ise Rh uygunsuzluğu dediğimiz durum söz konusudur. daha önce doğumunuz, düşüğünüz, kürtajınız yoksa gebe kalmadan önce gereken bir tetkik yoktur. Gebe kaldıktan sonra indirect+coombs testi dediğimiz bir kan tahlili ile takip yapılacaktır.

Sayın doktor, bu yaz evleneceğim ve balayına gitmeyi de planlamaktayız. Sorum şu; Denize ya da havuza girmemde sakınca var mıdır? Çok hassas bir bünyeye sahibim, mikrop kapmaktan korkmaktayım. Bir sorum da doğum kontrolü ile ilgili, il kzamanlar hangi yönteme başvurmalıyım, çocuk sahibi olmayı en az iki yıl düşünmemekteyiz. Yaşım 25, şimdiden teşekkürler, saygılarımla.

Menekşe Hanım,
Eğer bakire iseniz, evliliği ve ilk beraberliği takip eden günler içerisinde deniz ve de özellikle havuza girmemekte yarar vardır. Kızlık zarının yırtıldığı bölgede bir nedbe dokusu oluşmakta ve dış etkenlerle buradra iltihaplanma olabilmekte. Mümkünse bir ay önceden doğum kontrol hapına başlayıp, adetinizi de tatile gideceğiniz döneme getirmemek doğru olur.

İyi günler, üstten ultrasyon ile bakıldığı zaman bakire olup olunmadığı anlaşılıyor mu, teşekkürler, cevabınızı bekliyorum.

Ultrasonogrnafi ile bakire olup olunmadığının anlaşılması mümkün değildir.

Merhaba,
Annem menopoz döneminde. Zaman zaman kanaması oluyor, bu durum yaşadığı gerginlik ve sıkıntıdan mı oluşuyor? Yoksa menopoz döneminin getirdiği şeyler mi stres ve sinir? Şu anda onun için kaçınılmaz. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz? Ayrıca böyle bir sitede hizmet vermeniz çok güzel, iyi çalışmalar.


Anneniz perimenopoz dediğimiz henüz adetten kesilmediği, ama kesilmeye yakın dönemde mi yoksa adetten tamamen kesildikten bir süre sonra mı tekrar kanaması olmuş, belirtmmişsiniz. Her iki durumda da düzensiz kanamaları, gerginlik ve sıkıntıdan ziyade organik sebeplerle açıklamak gerekir. İlk durumda muayene ve ultrasonografi ile yetinebiliriz, ancak adetten kesildikten sonra olan tüm kanamalarda altın kural biopsi alıp tahlile yollamak, altında yatan bir habasetin olup olmadığını ortaya koymaktır.

Benim problemim hamile kaldığımı öğrenmeden önce röntgen filmleri çektirmiştim. Akciğer, servikal 2 yönlü, sinüs 1 adet. Daha sonra test sonrası hamile olduğumu öğrendim ve şu anda çok merak ediyorum, bebeğe filmin bir etkisi veya bir sakatlık problemi olur mu. Son adet tarihim ocak 20. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim, teşekkürler.

Melahat Hanım,
Son adet tarihiniz 20 Ocak. Muhtemelen gebe kaldığınız tarih 3-4 şubat. Bu tarihi takip eden 14 gün içinde (18 Şubat'a kadar) olan röntgen filmi, ilaç kulllanımı gibi durumlarda "ya hep ya hiç" kuralı işler. Yani bu ilaç ya da X ışınına bağlı olarak ya düşük olur, ya gebelik sonlanır, ya da gebelik tamamen sağlıklı bir şekilde devam eder. 18 Şubat'tan sonraki röntgen ışınına maruz kalma veya sakıncalı ilaç kullanımı durumunda yorum yapmak çok kolay değildir. Filmin yerine, dozuna, ilacın cinsine ve dzuna bağlı olarak risk söz konusu olabilir. Bu hesaplar yapıldığında hastaya bir risk oranı verilebilir. Sıklıkla merak edilen konu, bebekte bir problem olmuşsa, bu problmin erken gebelikte anlaşılıp anlaşılamayacağıdır. Hiçbir yöntemle %100 garantili bir sonuç verilemez, takipte ultrasonografi esastır.

Yazarın Tüm Yazıları