Cinsel yaşamda mutluluğu yakalamak için

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

32 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. 2 yıl sonra çocuk sahibi olmak istiyorum. Fakat çevremdeki çeşitli bilgi paylaşımlarında oldukça geç kaldığım ve de çocuk açısından riskli bir yaşta olduğum söyleniyor. Gebelikten korunma amaçlı eşimin korunması yönünde hareket ediyoruz. Yani bayan olarak herhangi bir ilaç, iğne v.s.herhangi bir yöntemi tercih etmedim. Sizce gerçekten riskli bir hamilelik mi yaşayacağım?

Kadının ideal gebe kalma yaşı 25-30 yaşlar arasındadır. 30 yaşından sonra da gebe kalmak elbette mümkün olmakla birlikte yumurta hücrelerinin yaşlanmaları nedeniyle 30 yaşından itibaren gebe kalabilirlik azalmaya başlar. Bu nedenle evliliği yolunda giden bir kadının bu yaştan sonra bebek sahibi planını bir an önce yapmasında fayda vardır.

Benim ilk adet gördüğüm günden beri adet düzensizliği var yani adet olabilmek için devamlı doğum kontrol hapı kullanıyorum eğer bırakırsam hiç adet görmüyorum. Doktora gittiğimde testler yapılıp sonuç olarak bende erkek hormonun fazla olduğunu bu yüzden adet olabilmek için doğum kontrol hapı kullanmam lazımmış (bir de arkadaşım frijit olduğunu ve nasıl bir tedavi görmesi lazım yani bu sorunun psikolojik olup olmadığını ve çözülebilir mi diye soruyor?) Bu konuda bizi aydınlatabir misiniz? Teşekkürler

Polikistik over adı verilen ve adet düzensizliği, erkek hormonu fazlalığı ve tüylenme gibi belirtilerle seyrden ve toplumda nispeten sık görülen hastalığın doğum kontrol hapıyla tedavisi en popüler olanı olmakla birlikte son gelişmeler başka tür ilaçların da başarıyla kullanılabildiğini göstermektedir. Bu konuda doktorunuza danışın.

Frijidite (bu kaba bir deyim, cinsel isteksizlik daha doğru) genellikle psikolojik bir sorundur ve bu yönde bir tedavi görüldüğünde çözülebilmektedir.

İki haftalık evliyim. Korunmadan cinsel ilişkiye girdik. Adet dönemini beş gün geçirdim. Sizce hamile kalmış olabir miyim? Hamileysem şimdiden nelere dikkat etmem gerekir? Değilsem nasıl korunabilirim?

Adet gecikmesi olan her kadının gebelik konusunda şüphelenmesi ve gebelik testi yaptırması gerekir. Gebeliğin en erken dönemlerinden itibaren doktor kontrolünde olmak, gebelik yoksa gecikmenin nedenini anlamak için doktora başvurmak atmanız gereken en önemli adımdır.

Ben önümüzdeki ay evleniceğim ama ilk geceden çok korkuyorum evli olan arkadaşlarıma sorduğum zaman çok acı hıssediceksin diyorlar bu da beni ürküyüyor ne kadar bir acı duyabilirim? Teşekkürler

Erkeğin tümüyle anlayışlı davrandığı ve cinsel ilişkiye ön hazırlık döneminin uzun tutulduğu (yeterli kayganlığın oluşması için) bir ilk ilişkinin dayanılabilecek kadar az ağrıyla gerçekleşmesi tümüyle mümkündür.

Regl oldugu zaman cinsel iliskiye girmek ne kadar tehlikeli? Tehlikeleri nelerdir? Hamilelik riski ne ölçüdedir?

Üreme çağında olan bir kadın, teorik olarak adet döngüsünün her gününde gebe kalabilir. Kadının gebelik oluşumu açısından en elverişli günleri yumurtlamanın olduğu gün ve bundan önceki üç gündür. Spermler üç gün boyunca genital kanalda bekleyebilir ve yumurtlama sonrası ilk 12-24 saatte döllenmesi gereken yumurta hücresine ulaşıp onu dölleyerek gebeliği başlatabilirler.

Spermlerin üç günden daha fazla, 7 güne kadar yaşayabileceği bilinmektedir. Bu durumda örnek olarak adet kanaması devam ederken girilen bir ilişkide genital kanala giren spermler, adet döngüleri kısa olan (yani yumurtlaması döngünün 14. gününden önce olan ve böylece bir adet kanamasının ilk gününden diğer adet kanamasının ilk gününe geçen süre 28 günden kısa olan) bir kadında veya adet döngüsü 28 gün olmasına karşın yalnızca o aya özgü olarak tesadüfen daha kısa sürmüş bir kadında yumurta hücresini bulup gebeliği başlatabilirler.

Vücudumda tüylenme olduğu için doktora gittim ve bana Diane-35 ilacını verdi 2 aydır kullanıyorum fakat 2 aydır kanamam olmuyor ve son 5 gündür de hiç geçmeyen baş ağrım var, ne yapacağımı şaşırdım, bana yardımcı olursanız sevinirim.

Bunlar doğum kontrol haplarının nispeten sık görülen yan etkileri. İlacın değiştirilmesi için doktorunuza başvurmalısınız.

Merhaba ben 31 yaşında 1.65 boyunda 54 kiloyum. 1 yıllık evliyim.daha önceki evliliğimde 5 haftalıkken kürtaj oldum.(2 yıl önce)Ama şimdi 9 aydır korunmamamıza ve doktor kontrolünde olmama rağmen hamile kalamıyorum. Doktor herhangi bir problemimin olmadığını ama ilaç takviyesi yapmamız gerektiğini söylüyor. Sizce tedaviye devam etmeli miyim? Yoksa kendi haline bırakmalı mıyım?

Kadında gebe kalamama sorununun tanımı 12 ay boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamamış olmaktır. 3 ay daha beklemenizde bir sakınca yoktur.

Yaklaşık 1,5 senedir spiralle korunuyorum ve şu aralar bel ağrılarım çok fazla, ilgisi olabilir mi? Teşekkürler

Spiral enfeksiyona neden olduğunda bel ağrısı yapabilir. Mutlaka doktorunuza başvurarak bu konuda gerekli incelemenin yapılmasını sağlamalısınız.

Merhaba, 27 yaşında iki çocuk annesiyim ikinci çocuğum 7 aylık ve tekrar çocuk sahibi olmak istemiyorum. Kordonlarımı bağlatmak istiyorum. Yaşımın çok genç olduğunu söylüyorlar acaba 27 yaş erken mi ve bu operasyonun yan etkileri var mı?(bel ağrısı,kanama düzensizliği vb.)
Teşekkür ederim.


Yasal olarak ülkemizde 30 yaşından önce tüplerin bağlanması (anne hayatının gebeliğe bağlı tehlikeye girdiği durumlar hariç) mümkün değildir.

Cinsel ilişki esnasında kullanıbilecek kayganlaştırıcı denilen maddelerin piyasa isimleri ve nerelerde bulunabileceği konusunda bilgi verebilirseniz çok minnettar olacağım.

Gleitgelen adı verilen ve ilaç kategorisine girmediği için burada ismini verebildiğim jel şeklindeki madde yalnızca bu amaca yönelik olarak üretilmiştir.

Merhaba! Ben 1,5 yıldır devamlı aynı doğum kontrol hapını kullanıyorum desolett. İlaca doktor reçetesiyle başladım ama ilk kutudan sonra kontrole gitmedim. Başladığımdan beri hiçbir yan etki ile karşılaşmadım fakat uzun süre hap kullanımında yumurtalıkların tembelleşip kısırlığa neden olduğunu duydum (arkadaşım evli ve çocuğu olmuyor. 2 yıl hap kullanmış doktoru bu yüzden olabilir demiş). Aydınlanmak için size danışmak istedim. Şimdiden teşekkürler...

Doğum kontrol haplarının kısırlığa neden olması hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu konuda içiniz rahat olsun.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...


Yazarın Tüm Yazıları