Cinsel sağlık problemleri

Jinekoloğumuz Op.Dr. Kağan Kocatepe hamilelik, doğum kontrolü, jinekolojik enfeksiyonlar ve daha birçok konuda merak ettiğiniz soruları yanıtlıyor. Soruların cevaplarını almanız için tek yapmanız gereken bize yazmanız. İşte bu haftanın merak edilen soruları ve cevapları.

Haberin Devamı

7 ay ginera doğum kontrol hapını kullandım bu ay kutu bittikten sonra adet oldum ilaç içmeyi bıraktım fakat hala kanamam devam ediyor. Bu kanama akıntı halinde oluyor. Sebebi ne acaba? Yan etki olabilir mi? İlaca ilk başladığımda da kanamam kesilmemişti? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ginera aslen nispeten yan etkisi düşük bir ilaç olmasına karşın bazı kadınlarda ilaç bırakılması sonrası da adet düzensizliğine neden olabilir ancak bu olasılık düşüktür. Bu nedenle doktor kontrolünden geçmenizde fayda var.

Klitorisi çevreleyen sol iç dudak normalde sol dış dudağın içinde kalması gerekirken ben de dışarı bir sarkma bulunmaktadır. Bu durum estetik açıdan beni rahatsız etmektedir. Acaba tıbbi açıdan da bir sakıncası var mı?

Bu durumun tıbbi açıdan hiçbir sakıncası yoktur. Eğer sizi rahatsız ediyorsa bir operasyonla düzeltilmesi mümkündür.

Ben bir ay kadar önce biriyle beraber oldum ama tamamen değil yani zarım zarar görmedi ama cinsel organıma yakın yerde boşalma oldu hemen sonra bölgeyi temizlediysem de şu an hala hasta olmadım acaba hamile kalma riskim var mı?

Dış genital bölgeden spermler ufak bir olasılıkla da olsa içeriye geçerek gebelik oluşumuna neden olabilirler, ancak en muhtemel etken gebelik olmamasına karşın yine de bu açıdan değerlendirilmenizde fayda görüyorum.

Ben 30 yaşındayım bundan 1,5 yıl önce erkek arkadaşımla masturbasyon yaparken kaza ile kanamam oldu tam ilişki yaşamadım bir daha da böyle bir şey olmadı. Kızlık zarım yırtılmış mıdır, eğer yırtıldıysa kendini yenileyebilir mi bunu merak ediyorum vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.

Kızlık zarı kendini yenileme özelliği bulunmayan bir organdır, bu nedenle durumunuzun açıklığa kavuşması için jinekolojik değerlendirme yapılmalıdır.

Ben 4.5 ay once normal yolla canlı bir doğum yaptım. Bir süredir, sabah uyandığımda (yatar pozisyonda),zannediyorum rahim bölgemde bir baskı,bir ağrı hissediyorum. Ayağa kalkıp tuvalet gittikten bir sure sonra bu ağrı kayboluyor. Bu sıkıntım hakkında bana bilgi verebilirseniz cok
sevinirim. Teşekkürler.


Durumunuz daha çok ortopedik bir soruna (zorlanma gibi) işaret ediyor, ancak muayene ve bazı laboratuvar incelemeleri yapılması uygun olabilir.

Ben 2yıllık evliyim ve 10 aylık bir bebeğim var. 2 hafta önce spiral takdırdım ve henüz ilişkiye giremedim çok korkuyorum. Sanki içine kaçacakmış gibi geliyor böyle bir şey olabilir mi?

Bu tür bir olasılık yok, içiniz rahat olsun

Ben 24 yaşındayım, regl dönemlerim ağrılı geçiyor, tansiyonum düşüyor, midem bulanıyor ve eğer uzanmazsam bayılacak duruma geliyorum. Son iki yıldır bazen akıntım oluyor. Bir yumurtalığımda rahime yapışıkmış. Sorunlarımın kaynağı ne olabilir acaba? Yumurtalığın rahime yapışık olması ne gibi sorunlar
yaratır(hamile kalamama vs.)?


Regl dönemlerinizin ağrılı olması ve bulantılarınızın olması tıpta dismenore yani "sancılı adet sendromu" adı verilen duruma uyuyor. Bunun çeşitli ilaçlarla giderilmesi tümüyle mümkün olabilir. Yumurtalığın rahime yapışık olması konusunda ise elimde muayene ve ultrason verisi olmadan net bir bilgi vermem mümkün değil.

15 günlük hamile iken hamile olduğumu bilmeden annemin ilaçlı böbrek röntgeni çekimi sırasında yanınada bulundum (annemin elini tutmuştum)şu an 5 haftalık hamileyim. Acaba bu röntgen çekimi bebeği nasıl etkiler? Bilgi vermenizi rica ediyorum

Bu tür düşük dozlu röntgen çekimlerinin bebeğe zarar verme ihtimali hemen hemen yok, ancak yine de filmin çekildiği yerden verilen ışın dozunu belirten bir rapor alıp üniversitelerde bulunan genetik tanı merkezlerine (Cerrahpaşa GETAM gibi) başvurarak ayrıntılı bilgi alabilrsiniz.

Ben 23 yaşımdayım 3 senelik evliyim 2 seneden beri çocuğum olmuyor. Doğum kontrol hapları kullanmadım. Adetlerim düzenli. Doktora başvurdum. Hormon testi yapıldı. Progesteron 5.33 çıktı. Eşim spermiyogram testi yaptırdı. Sayım 5.milyon, hareketlilik yüzde 25 çıktı. Benim durumumda bozukluk var mı? Eşimin sperm sayısı ilaçlarla artırılabilir mi? Nasıl çocuk sahibi olabiliriz? Bize bilgi verir misiniz? Teşekkür ederim

Eşinizin sperm sayısının düşük olması nedeniyle size de gerekli incelemeler yapıldıktan sonra (ilaçlı rahim filmi gibi)eşinizin tedaviyle sperm sayısının yükseltilme ihtimali araştırılmalı, bu durum mümkün değilse bir tüp bebek merkezine başvurarak mikroenjeksiyon adı verilen yöntemle gebeliğinizin sağlanmasına çalışılmalıdır.

Ben 5 yaşında bir çocuk annesiyim. Hamileliğimin 7.ayında amniyo sıvısının azalması sebebiyle bebeğimi kaybediyordum. Sürekli kontroller ve tedavi sonucu kurtuldu. O zaman sebebin ne olduğunu bulamadılar. Doğumdan 3 yıl sonra yeni doktorum çift rahimli olduğumu keşfetti. Hamileliğimde yaşadığım problemin sebebi bu olabilir mi? Yeniden doğum yapmak istesem yine aynı riski taşıyacakmıyım ve hamile kalmış ve 9 ay boyunca ultrason, doppler gibi cihazlarla kontrol edilmiş birinin çift rahimli olduğu nlaşılamaz mıydı? Lütfen cevap verin.

Çift rahimli olmak ancak ilaçlı rahim filmi veya laparoskopi gibi bir yöntemle tanısı konabilen bir durumdur. Çift rahim ancak su kesesinin erken patlamasına neden olursa gebelikte sıvı azalmasına neden olabilir. En büyük riski düşük yapma ve erken doğum yapmaktır. Yeni bir gebeliğe başlamadan önce eğer sorun çok ileriyse ameliyat olmanız söz konusu olabilir.

Annem yıllar önce 2 kez myom amelliyatı oldu. Şu an yeşil bir sıvı geldiğini söylüyor. Doktordan randevu almama rağmen gitmiyor. Sizce bunun anlamı nedir?

Annenizin muhtemelen bir enfeksiyonu var ve muayene olmalı.

1 yıllık evliyim istemediğimiz halde bir kere hamile kaldım ve aldırmak zorunda kaldım. Kürtajın sayısı önemli midir? Yani birden fazla
yaptırılabilir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.


Kürtaj sayısı arttıkça ileriki gebeliklerde sorun yaşanma ihtimali artar. Bunun nedeni her gebelikte rahim iç tabakasının bir bölümünde bebeğin yerleştiği yerde bir nedbe dokusu oluşması ve bu bölgenin bir dahaki gebeliklerde kullanıma elverişli olmamasıdır. Sayı arttıkça kullanıma elverişli olmayan alan artar ve bu da düşük riskinde artış gibi sorunlara neden olabilir. Kürtaj için kesin bir sayı vermek mümkün değil ancak 3 kürtaja kadar bir sorun yaşanma ihtimali çok düşük değildir.

38 yaşındayım 5 senedir doğum kontrol hapı kullanıyorum son 2 aya kadar regl olma durumum normaldi şimdi hap bitiyor regl olamıyorum. İlkinde doktorum regl söktürücü verdi öyle regl oldum şimdi ne yapmalıyım? Tekrar söktürücü kullanabilir miyim? 16 yıllık evliyim vereceğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.

Özellikle uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımında hapa ara verilen günlerde beklenen kanama gerçekleşmeyebilir, bu durum hapların günümüzde oldukça düşük doz östrojen içermesi nedeniyledir. Bu durumun size bir zararı yok, yani hiç adet görmeseniz bile iki kutu arasındaki süre dolduğunda ilacınıza devam etmelisiniz.

9 ay önce doğum yaptım aşırı derece akıntı ve iltihap vardı doktora gittim büyük bir yaran var dedi. Benim sorum yarayı yaktırmak mı dondurmak mı daha iyi olur kesin çözüm hangi tedavidir. Teşekkür ederim

Her iki yöntem de etkili olmakla beraber dondurma operasyonu daha konforlu ve nüks riski daha düşük bir yöntemdir.

Ben 21 yaşındayım yaklaşık 1 ay önce iliski sirasinda kondom yırtılması sonucu kısmen partnerimin içine bosaldım. Bu asamada kaç gün içinde test yaptırmalı hangi yontemi kullanmalı ve bir olumsuzluk durumunda hangi vadede mudahale etmeliyiz?


Kondom yırtılması gibi durumlarda ertesi sabah hapları olarak adlandırılan acil korunma yöntemi ilk 72 saat içinde mutlaka kullanılmalıdır. İdrarda gebelik testleri adet gecikmesi olmadan önce tanı koyamaz ancak kanda gebelik testiyle en erken korunmasız ilişkiden 10 gün sonra sonuç almanız mümkündür. Gebelik testlerinin ortak yönü pozitif çıktıklarında hata paylarının çok düşük olması negatif çıktıklarında ise hata paylarının nispeten yüksek olmasıdır.

Myralom adlı doğum kontrol hapını kullanıyorum. Bildiğiniz gibi 21 gün kullanılıp 7 gün ara veriliyor. Bu 7 günlük süre içerisinde ilaç koruma sağlamaya devam ediyor mu?

Evet, doğum kontrol hapları hapa ara verilen günlerde de koruyuculuklarını sürdürürler.

Op.Dr. Kağan Kocatepe

Op.Dr. Kağan Kocatepe'nin sitesini ziyaret etmek için tıklayın...

Yazarın Tüm Yazıları