Stres Dişeti Hastalıklarını Etkiliyor

Günümüzde çoğu hastalığın nedeni stres olarak görülüyor. Stres genel sağlığımız dışında ağız ve diş sağlığımızı da etkiliyor.

Haberin Devamı

Yapılan araştırma ve çalışmalar stresin sağlığımız üzerindeki olumsuz etki yarattığını ortaya koyuyor. Örnek vermek gerekirse, Amerikan Psikoloji Derneği(American Psychological Association) tarafından yayınlanan bir bildiride, kronik stresin bireyleri hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirmenin yanı sıra bağışıklık sistemlerinin sinyallerine yanıt verme kabiliyetini de olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor. Araştırmacılar bu durumun barsak hastalıklarına karşı duyarlılığı arttırabileceğini öne sürüyor. Çene (Alveol) kemiğin yıkıma uğradığı yaygın dişeti iltihabı vakalarında da benzer patobiyolojik değişimler saptanmıştır.

Öte yandan, stres en çok diş eti hastalıklarına sebep oluyor. Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin alt yapısını oluşturuyor. Nasıl ki sağlam bir bina yapabilmek için sağlam bir temele ihtiyaç varsa yapılabilecek uygulamalar için dişetlerinin sağlıklı olması gerekiyor. Sağlıklı dişeti gülkurusu rengindedir. Oysa stresin bağlı olduğu durumlarda ilk etkilenen dişetleri koyu bir renk alıyor.

Haberin Devamı

Dişeti hastalıkları kendini ilk önce tartar yani diş taşı olarak gösteriyor. Peki, nasıl oluşuyor? Gıda artıkları tükürükteki minerallerle birleşerek dişler ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluşturuyorlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktır. Ancak hızla sert tabakalara dönüşüyor ve fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramıyorsunuz. Ancak diş hekiminiz diş taşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartılabiliyor.

“Tartarlar temizlenmek zorunda mıdır?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet tartarlar genellikle 6 ayda bir mutlaka temizlenmeli. Temizlenmediklerinde dişler etrafında ve dişetleri içinde kendilerine ait yuvalar oluşturuyorlar. Bu yuvalar oluştuktan sonra içindeki diş taşı büyüyor ve dokuda yabancı madde reaksiyonuna yol açıyor. Bu da ağzımızda dişeti iltihabı olarak kendini gösteriyor.

En sık aldığım sorulardan biri de diş taşı temizletmenin zarar verip vermeyeceğidir. Hatta "temizlik sırasında diş mineleri çizilir mi?" veya "bir kere temizletince hep ister mi?" gibi sorular da ardı ardına geliyor. Hayır, diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Hatta ağzınız için yaptırabileceğiniz en faydalı, en çabuk, en rahat ve en ucuz işlemdir. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dişeti iltihabının ilk belirtisi kanamadır. Sağlıklı diş eti kanamaz. Eğer sert gıdalar tüketirken ya da dişlerinizi fırçalarken diş etinde kanama gözlemliyorsanız mutlaka diş hekime başvurmalısınız. Ağız kokusu, diş eti iltihabının bir diğer belirtisidir. Kısaca, diş eti kanaması, kötü tat ve ağız kokusu, dişetlerinde şişme, yanma, dişetinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeyinde hassasiyet, dişeti kenarlarında ya da diş aralarında diş taşına bağlı siyah alanlar, dişlerde sallanmalar, dişler arasında açılmalar dişeti hastalıklarının belirtileridir.

Stresin yarattığı bir diğer sorun ise diş gıcırdatma. Günün yoğunluğunda diş gıcırdatmanın etkileri hissetmesek de geceleri stresle dişlerimizi sıkıyor ve gıcırdatıyoruz. Bilenmiş dişler bu durumun kanıtı. Ayrıca boyun ve sırttaki kas gerilmeleri ve baş ağrısının sebebinin de genellikle uykuda diş gıcırdatma olduğunu görüyoruz. Dişlerinizi sıkmaktan ve gıcırdatmaktan yıldıysanız bir diş hekimine gitmelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları