Ciddi Hastalıklarının Ana Nedeni Diş Taşı

Ağız ve diş sağlığı konusunda ciddi kayıplar veren ülkelerden birisiyiz.Sağlıklı bir ağıza sahip olmak için her yöntemi deniyoruz, yaşam stilimiz hatta içtiğimiz su bile ağız sağlığımız için tehlike olabiliyor.

Haberin Devamı

Ağız ve diş sağlığı konusunda ciddi kayıplar veren ülkelerden birisiyiz. Ağız sağlığını doğru ve gerekli bir biçimde yapmadığımız için bu tür hastalıklar oldukça sık görülüyor. Ağız sağlığı vücut ağlığımızı da olumsuz etkilediği için uzun vadede böbrek, kalp, kas ve çeşitli hastalıkları ile karşılaşmamak işten bile değil.

Hem sindirim siteminin hem de dolaşım sisteminin sorunsuz çalışması ya da görevlerini yerine getirebilmesi bir nevi ağız ağlığının yeterince ağlanmış olmasına bağlı. Tam bir ağız sağlığının olması için düzenli olarak diş fırçalamanın yanı sıra bazı önlemlerin de alınmış olması gerekiyor. Diş fırçası dişlerin arasını yeteri kadar temizlemez. Bu yüzden diş ipi ağız hijyeninin en önemli yardımcısıdır. İhmal etmemek gerek. Sigara, alkol, aşırı tatlı ve tuzlu yiyecekler ve asitli içecekler genel sağlığımızı tehdit ettiği gibi dişlere de zarar veriyor. Tüm bu korumalar sağlanmadığı zaman diş kayıplarına varan sonuçlar gözlemliyoruz. Ağzımıza gereken önemi vermediğimiz zaman karşımıza çıkacak ilk sağlık sorunu diş taşı olacaktır. Daha sonra çeşitli diş eti hastalıkları, diş çürümeleri ve en son tedavisinin mümkün olmadığı diş kaybı kendini gösteriyor.

Diş taşları diğer hastalıkların nedeni olabiliyorken diş taşından kurtulmak imkansız değil. Diş taşı ya da diğer adıyla tartar özellikle tükürüğün bol olduğu bölgelerde tükürüğün taşıdığı kalsiyumun bu plak yapısına çökmesiyle oluşur. Diş taşı ne yazık ki fırçalamakla dişten uzaklaştırılmaz. Ancak bizlerin yapacağı temizlik sayesinde dişten uzaklaştırılır.

Diş taşının nedenlerini kısaca sıralarsak ilk sırada dişlerin düzenli ve doğru fırçalanmaması liste başında yer alıyor. Çay, kahve, şekerli gıdalar dolaylı olarak diş taşına neden oluyor. Tedavisi yapılmadığı zaman diş taşlarının var olduğu dişin diş etleri çekilmeye başlar ve zamanla kökler açığa çıkar. Böylece bir süre sonra diş sorunları ve kayıplar kendini göstermeye başlar. “Diş taşı temizliği yaptırmak dişlerin aşınmasına neden olur mu” gibi soruları sık sık alıyorum. Diş taşı temizliği yaptırmak hiçbir şekilde dişlere zarar vermez. Aksine dişteki yabancı maddeler dişten uzaklaştırıldığı için ağız sağlığı sağlanmış ve vücut sağlığı da korunmuş olur.

Hastalarımın çoğu tedavi başladığında diş taşı temizliğinde karbonat kullandıklarını itiraf etmişti. Dişleri karbonatla temizlemeye çalışmak yapılacak en büyük hata. Çünkü karbonat dişleri temizlemediği gibi diş yüzeyini çizecektir. Dişlerin temizliği tartarların temizliğiyle başlar. Ağrısız, sancısız dişlerinize yapışan yabancı maddelerden kurtulmak neredeyse bir saat ötenizde.

Gülüşünüz avantajınız olsun…

Yazarın Tüm Yazıları