Tükettiğimiz Gıdalar Zehirlemesin!

Zencefil, brokoli, yoğurt, elma gibi yiyecekler vücut sağlığımız için önemli ve bizler de faydalı yiyecekler tüketmeye özen gösteriyoruz. Peki, dişlerimiz de “bu yediklerimizden etkileniyor” dersem ne düşünürsünüz.

Haberin Devamı

 Bazı yiyecekler dişlere oldukça faydalı ama bunun yanında bazı yiyecekler de dişlere zarardan başka bir şey getirmiyor. Elbette bazı yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra da ek gıdalar tüketmek gerekebilir. Örneğin tatlının ardından bir dilim beyaz peynir tüketmek dişi koruyabilecek püf noktalardan. Bu hafta size sık sık tükettiğimiz bazı yiyecekler hakkında önemli anekdotlar yazıyorum. Sıcak havalarda dondurmayı sık sık tercih ediyoruz. Oysa diş hassasiyeti bazı kişilerde dondurma, soğuk içecek ve hatta meyve tüketimi ile bile oluşabiliyor ve günlük hayatı kâbusa çeviriyor. Bu yüzden çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmemenizi tavsiye ederim. Diğer bir yandan yiyecekleri, mide daha kolay sindirsin diye tercih ettiğimiz asitli içecekler dişlerin asit erozyonuna maruz kalmasına neden oluyorlar. Bu durumu önlemek için daha az tüketilmelisiniz ya da arkasından ağzınızı suyla çalkalamalısınız.

Haberin Devamı

Asit içeren ve dişlere zarar veren yiyeceklerden bir diğeri ise elma, ağızda sadece fizyolojik temizlik sağlıyor. Annemiz ya da anneannemiz bizi hep elmanın diş çürüklerinin önlediği inanışıyla büyüttü. Ne yazık ki bu inanış gerçeği yansıtmadığı gibi şekerli ve asitli yiyecekler arasında yer alan elmanın kalıntıları diş çürüklerine yol açıyor. Yapılan araştırmalar da bu yargıyı destekler nitelikte. Selçuk Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alparslan Gökalp, Türkiye'de diş çürüğü oranının, yüzde 80'in üzerinde olduğunu söylüyor. Gökalp, özellikle elma yemenin diş çürüklerini önlediği yolundaki inanışın gerçeği yansıtmadığını dile getirerek "Şekerli ve asitli yiyecekler arasında yer alan elmanın ağzındaki kalıntıları, diş çürüklerine yol açıyor. Elma ağızda sadece mekanik, yani fizyolojik temizlik sağlar. Nötrleştirici özelliği yoktur. Ağzı, yiyecek kalıntılarından arındıran elmanın ağızda kalan suyu asitliği artıracağından, çürümeyi hızlandırır" diyor.

Diğer yandan, hemen hemen her diyet listesinde bulunan yoğurt diş ve dişetlerimizi koruyucu yiyeceklerden. Japonya' da yapılan araştırmalar, şekersiz yoğurdun nefes kokusunu giderdiğini, diş taşı ve diş eti iltihaplarını da doğal yollardan önlediğini ortaya koyuyor. Diğer bir örnek de İngiltere’de yayınlanan bir araştırmadan. Altı hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt yiyenlerin %80'inde nefes kokusuna yol açan hidrojen sülfit düzeyi düştü. Böylece Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguladı.

Sağlığımızı korumanın noktalarından biri de gelişigüzel değil bilinçli bir şekilde yapmak. Oysa birçok kişinin spor yaparken kullandığı enerji içecekleri genel sağlığı tehdit ettiği gibi ağız ve diş sağlığında çaresi olmayan tahribatlar yaratabiliyor. Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda yapılan araştırmaya göre spor ve enerji içecekleri diş çürüklerine ve diş erozyonlarına neden oluyor. Enerji ve spor içecekleri, içerdikleri karbonhidratların (glikoz ve fruktoz) mikroorganizmalar tarafından aside dönüştürülmesi ile çürük yapıcı etkilerini gösterirken, asidik olmaları nedeniyle de dişlerde erozyona neden oluyorlar. Asitli içeceklerin tüketiminden hemen sonra diş fırçalamanın da erozyon etkisini arttırması, bu tür içeceklerin az kullanılması ve tüketildikten hemen sonra dişlerin FIRÇALANMAMASI (evet yanlış yazılmadı), suyla çalkalanması veya asitliği düzenleyen xylitol içerikli çikletler çiğnenmesi gerekiyor.

Tükettiğimiz her yiyeceğin ve içeceğin önce ağız ve diş sağlığımıza sonra da genel sağlığımıza etkisi var. Diş sağlığımızı korumak istiyorsak yararlı ya da zararlı olan bu yiyecekleri bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Gülüşünüz avantajınız olsun…


Yazarın Tüm Yazıları