Ağız ve Diş Sağlığı Haftasına Değer Verilmiyor

Ağzımız genel sağlığımızın ilk adımıdır. Ağız sağlığımızda yaşayacağımız sorunlar genel sağlığımızı tehdit ediyor!

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta ağız ve diş sağlığı haftasıydı ve üzülerek söylüyorum ki bu haftaya gereken değer verilmiyor. Her yıl Kasım ayında kutladığımız ağız ve diş sağlığı haftasına önemi versek, en azından bir hafta boyunca ağız bakımının nasıl yapılması gerektiğini anlatsak ve bakımının yetersiz kaldığı durumlarda nelerle karşılaşabileceğimizi anlatabilsek ağız ve diş sağlığında listenin en alt sıralarında yer almazdık.

Yapılan araştırmalara da bunu destekler nitelikte. Dişlerimizi düzenli fırçalamıyor, düzenli olarak doktora gitmiyor, karşılaştığımız bir sorunda da yine doktora gitmek yerine oldukça can alıcı ve diş kayıplarına varan sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Diş kayıplarına varan sonuçların ardından ise tedavi oldukça zaman alıyor ya da çok daha pahalı olabiliyor.

Haberin Devamı

Her yazımda söylediğim gibi ağzımız genel sağlığımızın ilk adımıdır. Ağız sağlığımızda yaşayacağımız sorunlar genel sağlığımızı tehdit ediyor. Mide gibi, kalp gibi hayati organlarımızı etkileyerek hayatımızı riske atabilir. Tüm bunların yaşanmaması için neler yapmalıyız? Öncelikle ağız sağlığımızı korumanın tek şartının dişleri fırçalamak olmadığını kabul etmeliyiz. Tükettiğimiz her şey dişlerimize ya zararlı ya da yararlı. Gazlı içecekler, şekerli gıdalar, kola, nişastalı gıdalar, alkol, çay ve kahve diş sağlığımızı olumsuz etkilerken yoğurt, süt, peynir, su, lifli yiyecekler, balık gibi gıdalar dişlerimizin dostu olan gıdalardır.

Ağız ve diş sağlığı eğitiminin küçük yaşta başladığını söylemek gerek. Çocuklarımızın dişleri çıkmaya başladığı günden itibaren yapılmaya başlanmalı. Bebeğin beslenmesinden sonra tülbent veya gazlı bez ılık suya batırılarak bebeğin damakları temizlenmelidir. Temizleme işlemi süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte diş fırçasıyla gerçekleştirilmeli.

Altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek alışkanlık haline getirilmeli. Ağız sağlığına göre bu süreç diş hekimi tarafından belirlenir. Eğer ağız sağlığınızda sorun yoksa bu süre doktorunuz tarafından uzatılabilir ya da sorun varsa bu süreç kısaltılabilir. Ağız sağlığımızı korumanın en önemli öğelerinden biri dişleri düzenli fırçalamak. Gün içerisinde iki kez düzenli ve doğru şekilde fırçalanmalı. Peki, nasıl fırçalanmalı? Diş fırçalarken mutlaka diş dişeti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmak. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanmalı.

Haberin Devamı

Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalı. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

Bu noktada hatırlatma gereği duyduğum bir durum var ki sağlıklı diş eti kanamaz. Eğer dişlerinizi fırçalarken kanama yaşıyorsanız bir sorun var demektir. hiç vakit kaybetmeden uzmana başvurmalısınız. Aksi durumlarda yaşanacak sorunlar diş kaybına varan sonuçlar verebilir. Diş kayıpları yaşandığı zamanlarda ise dişlerde kırılma, çürüme gibi sorunlar baş gösterir. Bu noktalarda yapılacak bazı uygulamalar var. Dolgu, kanal tedavisi diş kaybı yaşanmadan dişi korumanın en güvenli yollarından biridir. Diş kaybı yaşandığı zamanlarda ise yapılacak uygulamaların başında ise implant geliyor. Oldukça sağlıklı yöntemlerden olan implant yöntemi uzman ellerde yapıldığı zaman oldukça başarılı sonuçlar veriyor.
İmplantı diğer uygulamalardan ayıran en önemli özelliği ise, klasik yöntemde tek diş kaybında diğer sağlam dişlerin kesilmesi gibi durumlarla karşılaşılırken bu yöntemde tek diş kaybına dahi uygulanabiliyor olması. Üstelik bu yöntemle sağlam dişlerin kesilmesine de gerek kamadan gerçek dişe yakın sağlam bir dişe kavuşmak mümkün.

Haberin Devamı

Tüm bunların dışında çapraşık dişlerin bakımı da yeteri kadar yapılamadığı için ağız sağlığın korunmasını engelliyor. Bu noktada hem genel sağlığı korumak hem de estetik görünmek adına visajizm ya da dijital gülümseme yaptırmak oldukça sağlıklı olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları