GeriEtkinlik Rehberi Türkiye'de Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkiye'de Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer!

Türkiye'de Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer!

"Türkiye'de gezilecek 20 tabiat harikasını sizler için seçtik..."

Kırklareli - Kıyıköy

Pabuçdere ve Kazandere dereleri Karadeniz'e bu kasabadan dökülmektedir. Kasabanın etrafı ormanlarla kaplıdır. Kasaba yakınındaki Bahçeköy manda yoğurduyla ünlüdür. İstanbul'dan günübirlik turlar veya geziler için uygundur.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer
İstanbul - Adalar

Adalar, İstanbul'un Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası adlı 9 adadan oluşan ilçesidir. Adalar'a ilk vapur seferleri Galata Köprüsü'nden 1846 yılında başlamıştır. Bugün Kabataş, Kadıköy ve Bostancı'dan sürekli deniz yolu bağlantısı vardır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

İstanbul - Poyrazköy

Kuruluş tarihi altı yüzyıl öncesine kadar giden Poyrazköy’e ilk yerleşenlerin Cenevizlilerin olduğu tahmin edilmektedir. Köye daha sonra Bizanslılar gelip yerleşmiş ancak köyün Osmanlı hâkimiyetine geçmesinin ardından Trabzon ve Rize’den getirtilen insanlarla birlikte çehresi değişmiştir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Köy tipik bir karadeniz köyüdür. Karadenizdeki iklimden ve yeşillikten bir esinti mevcuttur. Çok kaliteli balık restorantları mevcuttur ve gayet uygun fiyatlarda taze günlük balık bulabilirsiniz.

İstanbul - Anadolu Kavağı

İstanbul Boğazının Karadeniz den giriş kapısı konumundaki Anadolu Kavağı yıllardır değişmeyen görüntüsü ile nostaljik balıkçı köyü özelliğini koruyor.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Hem kara yoluyla hem de denizden vapur seferleri ile ulaşımın sağlandığı Anadolu Kavağına gidip denizin kenarında ızgara balık keyfi yaşamak istiyorsanız sonbahar ayları bu tür bir gezinin en uygun zamanı.

Bursa - Cumalıkızık

Kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara denk gelmektedir. Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Köy meydanında köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği Cumalıkızık Etnografya Müzesi bulunuyor. Evler sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyalıdır. Evlerin arasında kaldırımsız, taş döşeli, çok dar sokaklar bulunur. Köyde, Haziran ayında "Ahududu Şenliği" yapılmaktadır.

Bursa - Uludağ

Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Türkiye'nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ, yol durumunun uygunluğu, uzun kış mevsiminde kar bulunması ve eşsiz manzaraları sayesinde her yıl yerli-yabancı turist akınına uğramaktadır.

Çanakkale - Gelibolu

I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yer olan Gelibolu Yarımadası, manevi değeri çok yüksek turizm merkezlerimizden biridir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Büyük şehir gürültüsünden uzakta ve deniz kenarında yer alan Gelibolu, doğal güzellikleriyle de ünlü bir ilçemizdir. İçerisinde fazlasıyla şehitlik ve savaş eserleri bulunduğundan dolayı tarihi milli park oluşturulmuş olup 1973 yılında Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer almıştır.

Çanakkale/Balıkesir - Kaz Dağı

Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ sırasıdır. İda Dağı olarakta anılır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Kaz Dağı çevresi büyük ölçüde ormanlar ve akarsular ile kaplıdır. Muhteşem manzaralara sahip olan bu dağımız dünyanın en kaliteli oksijen merkezlerinden biridir.

İzmir - Şirince

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı, tarihi mimarisi başarıyla korunmuş turistik bir köydür. Köy içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Köy, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme gelmiştir. 21 Aralık 2012 günü yaklaşık 150 polis ve jandarma biriminin yanı sıra 270 basın mensubu bölgeye gelmiştir.

İzmir - Efes

İzmir'in bugünkü Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan Efes yılda 1,5 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf) ve İsa Bey Camii gibi tarihi yapıtlara ev sahipliği yapan Efes bir çok efsaneye de konu olmuştur.

Denizli - Pamukkale

Denizli'de bulunan Pamukkale, kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır.Pamukkale, UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Pamukkale terasları, kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş bir tortullu kayaç olan travertenden oluşur. Bu bölgede, 35 °C den 100 °C ye kadar olan sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su kaynakları vardır.

Antalya - Aspendos

Antalya'nın Serik ilçesinde bulunan anfi tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos'u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Ölüdeniz

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı cenneti andıran bir beldemizdir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Çorum - Alacahöyük

Çorum iline bağlı Alaca ilçesinin Hüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 14 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.Alacahöyük’te ele geçen buluntular, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile 1941'de ziyarete açılan Alacahöyük Müzesi'nde sergilenmektedir. Alacahöyük ve Boğazköy'ü kapsayan alan 1988'de millî park ilan edilmiştir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Nevşehir - Kapadokya

Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Kapadokya bölgesi, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir. Bölge, günümüzde ülke turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Bartın - Amasra

Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı ve bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe de sahiptir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Amasra hem 3000 yıllık tarihi, hem çekicilik ve balıkçılığa dayanan yerel sanatları, hem de kendini çevreleyen ormanlık alanları ile görülmeye değer yerlerden biridir. Amasra halen özgün balık lokantaları, temiz orta boyuttaki otelleri ve sayısız ev pansiyonuyla turizme katkıda bulunmaktadır.

Karabük - Safranbolu

Ev örneklerine, Beypazarı, Göynük, Taraklı, Odunpazarı gibi Türkiye'nin birçok yerinde rastlanan Klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihî Safranbolu evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye'de Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.Safranbolu, Karabük ilinin en büyük ve gelişmiş ilçesidir. İsmini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan alır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Adıyaman - Nemrut

Nemrut, Adıyaman ilinde Kahta ilçesi Ankar dağları yakınında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Nemrut Dağı 1987'de UNESCO tarafından Dünya mirası alanı ilan edilmiştir ve dünyanın sekiz harikasından biridir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Batman - Hasankeyf

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle Nehrinin ayırdığı tarihi bir ilçedir. Eski şehrinin tarihi, 10.000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir. Hasankeyf, üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı ile sular altında kalma ve tüm kültürel hazinesini yitirme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Mardin

Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın
durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Şehrin kesme taş işçiliğiyle yapılan evleri dikkat çekmektedir.

Türkiyede Mutlaka Gezilmesi Gereken 20 Yer

Süryani ve Ermeni mimarisinin tipik örnekleri olan bu evler ve İslam mimarisinin oluşturduğu cami ve medreselerle Mardinin açık hava müzesi görünümü tamamlanmaktadır. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.

False