GeriKadın Sağlığı Dikkat! Her sekiz kadından biri Meme Kanseri!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dikkat! Her sekiz kadından biri Meme Kanseri!

Dikkat! Her sekiz kadından biri Meme Kanseri!

"Meme Kanseri başımıza gelmeden çok da önemsediğimiz bir şey değil ama işin aslı çok başka: Her 3 kadından biri meme kanserine yakalanıyor! Siz ya da bir yakınınız yakalanmadan önleminizi alın... Öncesi, sonrası, teşhisi ve rakamlarıyla Meme Kanseri araştırması!"

Ipsos KMG bağımsız araştırma şirketi tarafından yapılan araştırma; Türkiye'nin 12 farklı ilinde 18-65 yaşları arasında 1.300 kadınla telefon görüşmeleri ile gerçekleştirildi.

Meme kanserinin Türkiye'deki dağılımından erken teşhis olanaklarına; hastalıkla ilgili bilinçten iyileşme sürecine kadar pek çok cepheden meme kanseri hakkında veri ortaya çıktı.


"Her 3 kadından 1'inin hayatı meme kanserinden etkileniyor"

Ipsos KMG tarafından AVON adına yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de her 3 kadından 1'inin ailesinde meme kanseri geçirmiş bir kişi bulunduğunu ve dolayısıyla her 3 kadından 1'inin hayatının meme kanserinden etkilendiğini belirten Çağla Özdoğan: "Ancak ne yazık ki, Türk kadınlarının %64'ü meme kanserine karşı kontrol için hiçbir aksiyon almıyor.

Kadınların %85'i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında ve erken teşhis edildiğinde meme kanserinin %68 oranında iyileşebileceğine inanıyor. Gerçekte erken teşhisle hayat kurtarmak %90 oranında mümkün. Erken teşhis edildiğinde hastalığın tedavi edilme oranı, kadınlarımızın düşündüğünden çok daha yüksek. Kadınlar her ne kadar erken teşhisin öneminin yüksek oranda farkında olsa da 10 kadından sadece 4'ü meme kanserine karşı bir kontrol uyguluyor" dedi.

"Kadınların çoğu kendi kendine muayene yöntemini hızla öğreniyor"

Kadınların meme kanserine karşı erken teşhis için en çok kullandıkları yöntem kendi kendini muayene olduğunun altını çizen Özdoğan, "Kontrol uygulayan kadınların %72'si kendi kendini muayene ediyor. Meme kanserine karşı kontrolü, kadınlar arasında daha yaygın hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"Yüksek sosyo ekonomik statü gruplarında ve yüksek yaş gruplarında bilinç düzeyi daha yüksek"

Düşük sosyo ekonomik statü gruplarında, bu konudaki bilinçlenmenin yanı sıra kontrol imkanlarının daha az olduğu da yadsınamayacak bir gerçek.

"Kontrol konusunda harekete geçmelerini sağlamak için önümüzde daha uzunca bir yol var"

Türk kadınları meme kanserinde kontrol ve erken teşhisin önemi hakkında giderek daha fazla bilgi sahibi olsalar dahi; kontrol konusunda harekete geçmelerini sağlamak için önümüzde daha uzunca bir yol var. Biz şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda bilinçlendirmenin önemine hep inandık ve bundan sonra da bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Prof. Dr. Tezer Kutluk: "Dünyada yaklaşık 25.000.000 kanserli hasta var"

Toplantıya katılan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk "Kanser bir halk sağlığı sorunudur, şu an dünyada yaklaşık 25.000.000 kanserli var ve her yıl 12.7 milyon kişi kansere yakalanmakta. Ayrıca her yıl 7.6 milyon kişi kanserden ölmekte. Böyle gittiği takdirde 2030 yılında dünyada her yıl kansere yakalanan insan sayısı 21.4 milyona erişecektir. Bu açıdan kanserle mücadele acil eylem gerektirmektedir" dedi.

"Türkiye'de meme kanseri bir halk sağlığı sorunudur"

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunun altını çizen Kutluk sözlerine şöyle devam etti: "Meme kanseri halk sağlığı açısından özel bir önem taşımaktadır. Her yıl dünyada 1.3 milyon kadın meme kanserine yakalanmakta ve meme kanseri kadınlardaki tüm kanserlerin dörtte birini oluşturmaktadır. Kadın kanserlerinde birinci ölüm nedeni meme kanseri olup, her yıl 450 binden fazla kadın meme kanserinden ölmektedir."

"Meme kanserinde erken tanı daha fazla teşvik edilmeli"

Güncel tıp uygulamalarında meme kanserinden iyileşme oranlarının %90'lara çıktığını belirten Prof. Dr. Kutluk, "Buna rağmen bu değer ülkemizde halen %60'lar düzeyindedir. Bu noktada, hepimize büyük görevler düşmektedir. Meme kanserinin erken tanısı mümkün olduğu halde, ülkemizde meme kanserinde erken tanının daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir" dedi. "Meme kanseri; erken tanı konulması durumunda iyileşme oranlarının çok yüksek olduğu bir kanser türüdür" diyen Prof. Dr. Tezer Kutluk; "Korunma, erken tanı ve tedavi ile meme kanseri bir tehlike olmaktan çıkarılabilir" diyerek sözlerini bitirdi.


Araştırma hakkında kısa notlar...

Araştırma, Kasım- Aralık 2010'da 12 farklı ilden 18-65 yaş arası 1,300 kadınla telefon görüşmesi şeklinde gerçekleştirildi.

* Araştırmaya katılan her üç kadından biri "Meme kanseri olan ya da geçirmiş akrabanız var mı?' sorusuna evet yanıtını verdi.
* Araştırma sonuçlarına göre meme kanseri konusunda hissedilen en baskın duygu korku ve endişe.

* Araştırmaya katılan kadınların yüzde 64'ü meme kanserine karşı herhangi bir önlem almıyor.
* Kadınların %85'i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında ve erken teşhisle kurtulma oranının %68 olduğunu düşünüyorlar. Oysa bu oran yüzde 90.

* Meme kanserine karşı önlem alan kadınların yüzde 72'lik çoğunluğu kendi kendine muayene yöntemini tercih ediyor.
* Kadınların yüzde 60'ı düzenli doktor kontrolünü, meme kanserinden korunmak için alınması gereken ilk önlem olarak görüyor.

* Sosyoekonomik statü yükseldikçe, meme kanserine karşı doktora gitme oranı da artıyor.
* Araştırmaya katılanların sadece yüzde 27'si daha önce mamografi çektirdiğini beyan etti.

* 55 yaşın üstündeki kadınların yarısından fazlası bugüne kadar mamografi çektirdiklerini söylerken; bu grubun yüzde 40'ı her yıl mutlaka bir kez mamografi çektirdiklerini belirtiyor.
* Sosyoekonomik yükseldikçe mamografi çektirme oranları da artıyor.

* Kadınların %87'si meme kanserine karşı kontrole gitmek için doktor tavsiyesine önem veriyor.
* Dünyada her 8 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor.

* Meme kanseri ERKEN TEŞHİS edildiğinde %90 oranında tedavi ediliyor

False