GeriKadın Sağlığı Bunları Biliyor muydunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bunları Biliyor muydunuz?

Bunları Biliyor muydunuz?

"Halk arasında 'doğru' bilinen bazı yanlış inanışların, diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhisin büyük önem kazandığı meme kanserinin tedavisinde sorunlara yol açabildiği bildirildi..."

Bursa Onkoloji Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ceyhun İrgil, yaptığı açıklamada, dünyada kanserle mücadelede çok önemli gelişmeler yaşandığını, özellikle meme kanserinin artık tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Türkiye'deki hekim ve sağlık kuruluşu kalitesinin dünya standartlarını yakaladığını savunan Dr. İrgil, kanser şüphesi taşıyan hastaların doktor ve sağlık kuruluşlarına güvenerek kontrollerini yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Erken tanı önemli

İrgil, erken tanı konulan hastalarda meme kanserinin artık öldürücü bir hastalık olmaktan çıktığını, bu nedenle batı ülkelerinde erken teşhise yönelik mamografi taramaları ve kadınların bilinçlendirilmesi çalışmalarının büyük önem kazandığını bildirdi. Buna karşın, halk arasında "doğru" olarak bilinen bazı yanlış inanışların, erken teşhisi önleyerek hastalığın tedavisini güçleştirdiğine dikkati çeken İrgil, şöyle konuştu: "Sadece kadınların meme kanserine yakalandığı yönünde bir görüş vardır. Doğru olduğu inanılan düşüncenin aksine seyrek de olsa erkekler de meme kanserine yakalanır.

Meme kanseri teşhisi konulan erkeklerin üçte biri bu hastalıktan hayatını kaybeder. İstatistiki veriler, her 100 meme kanseri vakasından birinin erkeklerde görüldüğünü göstermektedir. 'Meme kanseri bir kadın hastalığıdır' yanılgısı nedeniyle erkekler genellikle kanserin erken belirtilerini görmezden gelmektedir. Bu duyarsızlık, geç tanı konulmasına, dolayısıyla daha yüksek ölüm oranlarına neden olmaktadır."

Yaş, riski artırıyor

İrgil, "yaşlı kadınların meme kanserine yakalanma risklerinin genç kadınlardan daha az olduğuna dair" bir inanış bulunduğunu, ancak bu düşüncenin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. İrgil, şunları söyledi: "Yaşlı kadınların gençlere göre meme kanserine yakalanma riskinin daha az olduğuna inanılır. Gerçekteyse yaş, meme kanserine yakalanma riskini artıran en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle meme kanserinin erken aşamada tanısının konulabilmesi için 40 yaş ve üzerindeki kadınlara yıllık klinik ve aylık kişisel kontrollerin yanı sıra yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir." Meme kanserinin erken teşhisinde son derece önemli rol oynayan mamografinin kansere yol açtığına ilişkin yanlış bir inanışın da hakim olduğunu dile getiren İrgil, güvenilir bir yöntem olan mamografiyle göğsün görüntüsü alınırken kullanılan radyasyonun düzeyinin çok düşük olduğunu vurguladı.

İrgil, "Meme kanserinin bulaşıcı olduğuna" dair inanışın da kesinlikle gerçeği yansıtmadığını ifade ederek "Meme kanseri, göğüs hücrelerinin sayısının kontrolsüz olarak artımı olarak tanımlanabilir. Bu kontrolsüz artım, göğüs dokusundan yapılmış tümör oluşumuna neden olur. Bir kadının hücrelerinde oluşabilecek bu tipte değişimler başka bir kadını etkilemez" dedi.

False