Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan Karamürsel
Burcu Saygan KaramürselYazarın Tüm Yazıları

Vulva Ağrısı, Yanması ve Kaşıntısının Sebepleri Nelerdir?

Kadın dış genital organına vulva adı verilir. Vulvada dış kısımda dış dudaklar (labia majora) ve iç kısımda iç dudaklar (labia minora) yer alır.

Haberin Devamı

Vulva ile ilgili önemli belirtiler nelerdir?

Vulvada kaşıntı, yanma, kızarıklık, cilt değişikliği ve ağrı bulunması durumunda bir jinekoloğa başvurmak gerekir.

Jinekolojik muayenede, bu belirtiler ile ilgili ne gibi testler yapılabilir?

Jinekolog tarafından alınan öykü ve muayene sonrasında, gerekli görünürse, vulvadaki akıntılardan bir sürüntü alınabilir. Bu sürüntülerden yapılan yayma ve kültürlerde, enfeksiyon etkenleri ortaya çıkarılabilir. Ayrıca şüpheli görünen lezyonlardan biyopsi alınabilir.

Vulvada görülebilen cilt değişiklikleri nelerdir?

Vulvada görülen cilt değişiklikleri follikülit, kontakt dermatit, bartolin bezi kisti, liken simpleks kronikus, liken planus, liken skleroz gibi cilt rahatsızlıkları ile ilişkili olabilir.

Folikülit ne demektir?

Haberin Devamı

Kıl kökü iltihaplanması demektir. Kırmızı, küçük, ağrılı şişlikler şeklinde görülür. Büyük dudaklar üzerinde görülür. Dar giysilerin sürtünmesi, ağda veya jiletle tüylerin alınmasına bağlı, kıl kökünde bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Genellikle kendiliğinden düzelmektedir. Genel hijyene dikkat edilmesi, bol ve pamuklu iç çamaşırı giyilmesi, ve şişlik üzerine sıcak kompres yapılması, iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak büyüyen şişliklerde, jinekolog tarafından müdahale gerekebilir. Müdahale ile abse boşaltılabilir.

Kontakt dermatit ne demektir?

Cildin sabun, deterjan, parfüm ya da kumaşlarla temasına bağlı hassasiyetine verilen isimdir. Belirtileri kaşınma, batma, yanma ve ağrı şeklinde olabilir. Tedavisi iritasyona sebep olan etkenden uzaklaşma ve kaşıntının azaltılmasına yöneliktir. Soğuk kompres ya da buz torbaları iritasyonu azaltabilir. Ayrıca cilde rahatlatıcı bazı kremler uygulanabilir.

Bartolin bezi kisti nedir?

Bartolin bezleri, vajinanın girişinde, iki taraflı olarak yer alan ve vajina içine sıvı salgısı yapan organlardır. Eğer bezin dışarı açılan kanalında bir tıkanıklık oluşursa, geride salgı sıvısı birikerek kiste dönüşür. Çoğunlukla ağrı yapmazlar, ancak içindeki sıvıda iltihap oluşup, abseye dönüşürse şiddetli ağrı yapabilir. Abse oluşursa, genellikle absenin boşaltılmasına yönelik küçük bir cerrahi müdahale gerekir. Kistin tekrarlama olasılığını azaltmak için, aynı seansta kist içine gümüş nitrat yerleştirilebilir.

Haberin Devamı

Liken simpleks kronikus nedir?

Kontakt dermatit ya da başka bir cilt hastalığı uzun süre devam ederse, liken simpleks kronikus oluşabilir. Ciltte kalın ve pullu plaklar oluşur. Bu plaklara bağlı yoğun kaşıntı uykuyu engelleyebilir. Tedavisi genellikle steroid içeren kremlerle yapılır.

Vulva Ağrısı, Yanması ve Kaşıntısının Sebepleri Nelerdir

Liken skleroz nedir?

Kaşıntı, yanma, ağrılı cinsel ilişki ve ciltte küçük yırtılmalarla belirti verir. Cilt ince, beyaz ve kırışmış görünümdedir. Beyaz şişlikler üzerinde koyu mor lekeler yer alabilir. Tedavisinde steroidli kremler kullanılır.

Liken planus nedir?

Genellikle ağız mukozasında görülen bir cilt hastalığıdır. Nadiren genital bölgede de görülebilir. Belirtiler yanma, kaşıntı, hassasiyet ve anormal akıntı şeklindedir. Beyaz çizgiler ya da cildin tamamen beyazlaşması şeklinde görülebilir. Bazı hastalarda koyu pembe şişlikler olabilir. Tedavisinde kremler, vajinal tabletler, ağızdan alınan ilaçlar ya da enjeksiyonlar kullanılabilir. Tedavisi zordur ve çoğu zaman uzun süreli takip gerektirir.

Haberin Devamı

Vulvodini nedir?

Vulva ağrısı demektir. Dokunmayla ya da bazen dokunma olmadan var olan vulva ağrısını ifade eder. Yaygın veya bölgesel bir ağrı olabilir. Bölgesel vulvodini olursa ağrı vestibül denilen bölgede sınırlı olabilir. Tedavisinde ilaçlar, diyet değişiklikleri, biofeedback eğitim, fizik tedavi, cinsel terapi ve cerrahi gibi seçenekler mevcuttur.

Atrofik vajinit nedir?

Menopoz döneminde, vulvada östrojen hormonundaki azalmaya bağlı, incelme, kuruluk, anma gibi belirtiler oluşabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Vajinal ve üriner enfeksiyonlar daha sık görülebilir. Bazı durumlarda ciltte çatlama ve kanamalar oluşabilir. Tedavisinde vulva ve vajinaya uygulanan östrojen içeren kremler ya da vajina içine yerleştirilen östrojenli tabletler kullanılabilir.

Haberin Devamı

Vulvar intraepitelyal neoplazi (VİN) nedir?

HPV virüsü enfeksiyonunun yol açtığı, ileride vulva kanserine dönüşme potansiyeli taşıyan, vulvadaki hücresel değişikliklerdir. Kaşınma, yanma, vulvada kahverengi, kırmızı ya da beyaz renk değişiklikleri ile belirti verebilir. Tedavi edilirse, ileride vulva kanserine dönüşmez. Tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılır. Engellenebilmesi için ise, HPV virüsü aşıları uygundur.

Vulva kanseri belirtileri nelerdir?

  • HPV virüsünün yol açtığı kanserler dışında, malign melanom ya da Paget hastalığı gibi çeşitleri mevcuttur. Paget hastalığı bazen meme ya da kolon kanserine eşlik edebilir.
  • Kaşıntı, yanma, ağrı, kitle, ciltte geçmeyen yara, renk değişikliği, kasıkta lenf bezesi gibi belirtileri olabilir.
  • Hastalığın evresine bağlı olarak cerrahi tedavi, radyoterapi, ya da kemoterapi ile tedavi edilebilir.

Vulvanın diğer hastalıkları nelerdir?

Herpes virüsü cinsel yolla bulaşabilen ve vulvada ülserlere yol açan bir virüstür. Behçet hastalığında da vulvada ülserler görülebilir. Mantar enfeksiyonunda da ciltte kızarıklık, kaşıntı, ödem oluşabilir. Ayrıca süt kesiği gibi beyaz akıntı olabilir. Tedavisi genel olarak lokal kremler ve vajinal tabletler ile yapılır.

Haberin Devamı

Crohn hastalığı vulvada şişlik ve yaralara yol açabilen kronik bir gastrointestinal sistem hastalığıdır.
Ayrıca HPV virüsüne bağlı genital siğiller, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan molluscum contagiosum vulvada kabarık lezyonlar şeklinde belirti veren hastalıklardır.

Vulva problemleri nasıl azaltılabilir?

  • Vulvayı ılık suyla önden arkaya doğru nazikçe yıkamak ve kuru tutmak önerilir.
  • Pamuklu ve çok dar olmayan çamaşır giyilmelidir.
  • Günlük ped kullanımı adet dışında önerilmez.
  • Parfümlü ped, plastik içeren tampon kullanımı önerilmez.
  • Parfümlü sabun ve tuvalet kağıdı önerilmez.
  • Vajina içinin yıkanması, pudra kullanımı ya da vajinayı temizleyici jel ve spreyler önerilmez.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel



Yazarın Tüm Yazıları