Mahmure

Sağlık

Kadın Sağlığı

Obezite tehlikesine dikkat!

Obezite tehlikesine dikkat!

Dünya genelinde giderek önemli sağlık sorunu haline gelmeye başlayan obezite, Türkiye'de özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayanları daha çok etkiliyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Satman, İstanbul Üniversitesi'nce yapılan 'Türkiye Diyabet, Obezite, Hipertansiyon ve Epidemioloji Çalışması'nın, Türkiye'de 20 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 22'sinin obez olduğu gösterdiğini açıkladı.

Satman, Türkiye'de kentsel yaşamın obezite sıklığını artırdığını da anlattı:

''Türkiye'de kentsel bölgelerde obezite sıklığı yüzde 23.8 iken kırsal bölgelerde yüzde 19.6 bulunmuştur. Hem kentsel hem de kırsalda kadınlarda obezite daha yaygındır. Burada dikkati çeken husus, kent-kır farkının kapanmakta olduğudur.

Ülkemizde son 25-30 yıldır kırsal bölgelerde tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş fiziksel aktivitenin azalmasına, ayrıca refah düzeyinin yükselmesi de sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kaybolmasına yol açmış ve sonuçta obezitenin kırsal bölgelerde de yaygınlaşmasına neden olmuştur.''

İç Anadolu'da oran yüzde 25

Satman, çalışmanın Türkiye'de obezite sıklığının bölgesel farklılıklar gösterdiğini ortaya koyduğunu belirterek İç Anadolu'da yüzde 25, Güney Anadolu'da yüzde 24, Kuzey Anadolu'da yüzde 23.5, Batı Anadolu'da yüzde 21.6 sıklıkta görülen obezitenin, Doğu Anadolu'da yüzde 17.2'ye düştüğünü söyledi.

Satman, büyük kentlerde daha stresli yaşayıp, daha az hareket edildiğini de anlattı:

''Genel olarak ulaşım olanaklarının kısıtlı olması ve buna bağlı fiziksel aktivite zorunluluğu, doğal sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi, şişmanlık ve diyabet gibi eşlik eden hastalıkların daha az görülmesi Doğu Anadolu ile diğer bölgeler arasındaki obezite farkını açıklamaktadır.

Obezite sıklığı sadece İç Anadolu'da değil, kuzey ve güney Anadolu'da da yüksektir. Her üç bölgede Türkiye ortalamasının üzerinde. Genel olarak düşünmek gerekirse, hareketsizlik, dengesiz ve aşırı beslenme en önemli faktörler olarak görülüyor.

Batı Anadolu'da Akdeniz tipi beslenme (sebze ve meyve tüketiminin fazla olduğu, zeytinyağının diğer yağlara tercih edildiği beslenme tipi) obezitenin daha az olmasında şüphesiz etken. Güney Anadolu'da ise örneğin Adana, Gaziantep'te Ortadoğu mutfağı hakim. Yani buralarda yüksek kalorili ve yağlı beslenme ağırlıkta.''

'Obezite' tanımlaması vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanan 'beden kitle endeksi'ne göre yapılıyor:

Endeksin 30 ve üzerinde olmasının Dünya Sağlık Örgütü'nce 'obezite' olarak tanımlandığını anlatan Satman, derecesi 20-24.9 arasında olanları normal, 25-29.9 olanları fazla kilolu, 30-34.9 olanları hafif obez, 35-39.9 olanları ise orta obez, 40 ve üstüne sahip olanları da fazla şişman olarak tanımladı.
769
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.