GeriKadın Sağlığı Anne adayları balığa dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne adayları balığa dikkat!

"Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre ton balığı ve kılıç balığı gibi yağlı balık türleri tüketen annelerin çocuklarında otizm riski diğerlerine göre daha yüksek."

Cıva bebeklerde otizm riskini artırıyorAraştırmacılar, bu balıklarda yüksek miktarda bulunan cıvanın çocuklar arasında giderek yaygınlaşan otizmin nedeni olabileceğini öne sürdü. New York Columbia Üniversitesi'nden Prof. Mady Hornig, balıklardaki cıvanın insan sağlığına etkisinin bir an önce araştırılması gerektiğini söyledi. Gelişme aşamasında beynin cıvanın toksik etkisine karşı daha hassas olduğunu açıklayan Hornig, "Otizm vakalarının gittikçe arttığını biliyoruz ve bunun arkasında çevresel faktörler olabileceğini düşünüyoruz." dedi. Amerika Birleşik Devletleri Tıp Enstitüsü cıvanın organik formlarının da çocuklardaki otizm riskini artırıp artırmadığını araştırıyor. Çevre kuruluşları okyanuslara boşaltılan endüstriyel atıklar nedeniyle deniz ürünlerindeki cıva miktarının artığını açıkladı. Ton balığı gibi yaşam süresi uzun olan ve eti yağlı olan balıklarda daha çok cıva bulunuyor. Londra'daki Psikiyatri Enstitüsü'nde psikopatoloji profesörü olan Sir Michael Rutter da balıklarda bulunan ve metil cıva olarak adlandırılan cıva türünün diğer türlere göre insan vücudunda daha kolay biriktiğini söyledi. Prof Rutter'ın açıklamasından birkaç gün önce de bir araştırma dergisi anneleri hamilelik döneminde cıvaya maruz kalmış deniz ürünleri tüketen bebeklerin beyinlerinde tedavi edilmez hasarlar oluştuğunu öne sürmüştü. (CBS)

False