GeriKadın Sağlığı Lazer ile Genital Bölge Estetiği Yaygınlaşıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lazer ile Genital Bölge Estetiği Yaygınlaşıyor

Lazer ile Genital Bölge Estetiği Yaygınlaşıyor

"Son 5 yıldır ülkemizde uygulanmaya başlayan lazer ile genital estetik yaygınlaşıyor. Konu ile ilgili ABD’den İleri Kozmetik Jinekoloji sertifikasına sahip Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ ile görüştük."

Son 15 yıldır, özellikle de son yıllarda tüm dünyada kozmetik jinekoloji ameliyatlarına rağbet artmakta. Vajina daraltma (vajinoplasti), genital dudak estetiği (labioplasti), klitoris üstü cilt estetiği (hudoplasti) ve doğum dikişlerinin azaltılması (perinoplasti) tercih edilen ilk sıralarda yer alıyor. Bu tür kozmetik jinekoloji uygulamalarını genital bölge renk açma, buraya dolgunluk sağlama ve G bölgesi büyütme işlemleri izliyor

Genital estetik ameliyatlarında dünyadaki durum nasıl?

1996 yılında ABD’de yapılan ilk lazer ile vajinal yenileme ameliyatı boşa gitmişti. Buna rağmen 2009 yılında ABD’de bu amaçla 53.332 cerrahi işlem yapıldı. Bu 2008 yılına göre % 50’lik bir artıştı ve bu ameliyatlar için hastalar toplamda yaklaşık 6,8 milyon dolarlık bir harcama yaptılar. 2011 yılında İngiltere’nin sağlık sistemi kayıtlarına göre 2000’den fazla labioplasti yapılmıştı ve son 5 yıl içerisinde 5 katlık bir artış gerçekleşmişti.

Amerikan Jinekologlar Birliği (ACOG) yayınladığı bültenlerde genital estetik ameliyatlarının tam güvenirliliği için daha çok bilimsel veriye gereksinim olduğunun altını çizerken, bu tür estetik ameliyatlara karşı bir tavır da sergilemiyor.

Lazer ile Genital Bölge Estetiği YaygınlaşıyorLazerle vajina yenileme ameliyatları nasıl yapılıyor?

Artan yaş, yapılan doğumlar ve genetik alt yapı vajina dokusunda genişlemelerin ana kaynakları. Vajinanın genişliği çiftler arasında farklı problemlere neden olabiliyor.

Lazerle vajinal yenileme ameliyatları ‘vajinal rejuvenasyon’ olarak biliniyor. Vajinal yenileme işlemleri ortalama 30 dakika sürüyor. Vajinanın tüm kas ve bağ dokusu içine verilen 120-150 mili jullük enerji sayesinde bu bölgedeki kan akımı artıyor ve bağ dokusu sentezi hızlanıyor. Böylelikle vajina içi sıkılaşma ve yenileme sağlanıyor. Eğer ki; mesane boynu gevşekliğine bağlı idrar kaçırma sorunu da varsa, aynı seansta bu sorun da ameliyatsız şekilde lazerle giderilebiliyor.

Sizce lazerle yapılan vajina daraltma işleminin ne tür avantajları var?

Lazer işlemleri sırasında hiçbir şekilde anestezi uygulamasının gerekmemesi, işlemin hastalarca son derece kolay tolere edilmesi, işlemden sonra aynı gün dahi kişinin normal hayatına devam edebilmesi, hiçbir cerrahi kesinin yapılmaması, komplikasyon riskinin yok denecek kadar az ve iyileşmenin çok hızlı bir şekilde olması, sıkılaşma ve yenilenmenin tüm vajina boyunca gerçekleşmesi, işlemden bir hafta sonra dahi cinsel ilişkinin serbestliği uygulamanın avantajlı yönlerini oluşturuyor.Lazer ile Genital Bölge Estetiği YaygınlaşıyorDiğer taraftan kozmetik jinekoloji alanında ülkemizde en sık tercih edilen ameliyatlar arasında ‘labioplasti’; yani iç dudakların kısaltılarak küçültülmesi ameliyatları geliyor. Labioplasti ameliyatında yapılan lazer kesileri ile kanama miktarının oldukça az olması sağlanabiliyor. Labioplasti sırasında klitoris üzeri tümsekciğin küçültülmesi ‘klitoral hudoplasti’ ameliyatı olarak biliniyor ve bu iki operasyonun bir arada uygulanması hasta memnuniyetini daha çok arttırıyor.

Genital alan estrojen açısından zengin bir dokuya sahip. Güneş ışınları estrojen açısından zengin bu dokuda kararmaya neden oluyor. Gebelik de bu bölgedeki renk koyulaşmasındaki ayrı bir neden. Lazer uygulamaları dış genital bölgede renk açma ve bu bölgede sıkılaşma amaçları ile de uygulanıyor.

Genital estetik ameliyatlar kimler tarafından uygulamalı?

Genital estetik ameliyatları tıbbın özel bir alanı. Tüm dünyada ve ülkemizde kısıtlı sayıda jinekolog ve plastik cerrahlar tarafından yapılmakta. Ameliyatı yapan cerrahın bilgi ve tecrübesi, bu bölgenin anatomisine tam hakim olması ve estetik prensiplere uyması şart. Aksi takdirde hastalar tarafından istenmeyen sonuçların doğması da mümkün.

False