GeriKadın Sağlığı Göğüs büyütme hakkında bilmek istedikleriniz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Göğüs büyütme hakkında bilmek istedikleriniz

Göğüs büyütme hakkında bilmek istedikleriniz

"Giderek artan sayıda göğüs büyütme operasyonu geçirmiş kadınlarla karşılaşmaktayız. Bu ameliyatlarla ilgili doğruları ve bilinmesi gerekenleri Prof. Dr. Reha Yavuzer açıklıyor..."

Göğüslerimi dilediğim kadar çok büyütebilirim: YANLIŞ

Seçilen protezin büyüklüğünü hastanın vücut yapısı, boyu ve kilosuna bakılarak karar verilildiği için, meme dokusu az olan bir hastanın büyük bir protez seçmesi, doğal olmayan bir görünüme yol açar. Aynı zamanda protezin dışarıdan anlaşılmasına ve yaşam konforunun azalmasına neden olur. Protezi seçerken mümkün olduğu kadar doğal kalmaya dikkat edilmelidir. En uygun büyüklükteki protezi seçmek için hekim, birtakım ölçümler yapar ve vücudunuzun genel şekline göre ideal bir büyüklük aralığı belirler. Sizde bu aralıktaki protezler arasından seçim yapabilirsiniz. Göğüs büyütme hakkında bilmek istediklerinizSilikon protezim uçakta patlar: YANLIŞ

Günümüzde kullanılan jel protezlerin patlama olasılığı yoktur. İçinde yapışkan molekülü olanlarda ise bıçakla kesilse dahi sızdırma olmamaktadır. Ancak protezlerinde değişik kalite olanları mevcuttur; mutlaka size takılan protezin markasını ve modelini biliniz.

En küçük silikon protezi taktırayım ki doğal olsun: YANLIŞ

Yapılan ölçümlerde ortaya çıkan büyüklük aralığının altındaki protezler meme dokusunu yeteri kadar doldurmayacağı için istenilen sonuca ulaşmak zordur. Bu nedenle izlenecek en iyi yol, hekimin önereceği büyüklük sınırlarının altına inmemeye ve üstüne çıkmamaya çalışmaktır.

Silikon protezi taktırdım artık göğüslerim hiç sarkmayacak: YANLIŞ

Silikon protez takılan memelerde bir miktar dikleşme meydana gelir. Ancak yıllar içinde meydana gelecek deformasyonlar silikon protez yerleştirilen göğüslerde de oluşacaktır. Bu nedenle ilerleyen yıllarda bu bireylerde de meme dikleştirme operasyonuna ihtiyaç duyulabilir. Bu ihtiyaç silikon protez yerleştirilmiş göğüslerde genellikle daha az olmaktadır.

Silikon protezi hamile kalınca çıkarttırmam gerekir: YANLIŞ

Protezlerin anne sütünü engellemediği tespit edildiği için protezli kadınlar da normal bir hamilelik ve emzirme dönemi geçirebilir. Hamilelik nedeniyle silikon protezlerin çıkartılmasına gerek yoktur.

Silikon protezi olanlar mamografi çektiremez: YANLIŞ

Her ameliyat olmamış göğüsde olduğu gibi silikon protez takılan kadınlarda da rutin meme muayenesi ve radyolojik incelemeleri yapılmalıdır. Silikon protez gerek mamografi gerekse ultrasonografi yapılmasına engel olmaz. Şüpheli lezyon varlığında MR ile ileri incelemeler de yapılabilir.Göğüs büyütme hakkında bilmek istediklerinizSilikon protezimi her 10 yılda bir değiştirmem gerekir: YANLIŞ

Günümüzde kullanılan kaliteli protezler, eğer deforme olmuyorsa çok uzun yıllar hatta ömür boyu kalabilirler. Protezlerin değişik nedenlerle deforme olması ve protezin değiştirilme ihtiyacı sık görülen bir sorun değildir. Çok uzun vade kullanılması planlanan bu ameliyatın sonucunun bu nedenle doğal sınırlar içinde olması gerekliliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkar.

Silikon protezim dışarıdan dokunulduğunda hissedilir: YANLIŞ

Kişinin ölçülerine göre doğal sınırlarda gerçekleştirilmiş bir operasyonda göğüs dokusuna dokunulduğunda silikon protezin varlığı anlaşılmaz.

Göğüs büyütme ameliyatı nedir?

Kadınların göğüs büyüklüğünde değişiklik istemesi oldukça sık rastlanan bir durumdur. Meme dokusunun yeteri kadar gelişmemesi ve gelişmiş olan meme dokusunun kilo verimini takiben küçülmesi gibi. Bu durumda augmentasyon denilen meme büyütme ameliyatları yapılabilir. Göğüsleri küçük olan kadınlar meme implantları ile göğüslerini büyültebilir ya da göğüslerinde sarkma yaşayan kadınlar meme protezleri ile göğüslerini bir miktar dikleştirebilir. Meme büyütme ameliyatlarında hastanın var olan meme dokusu, şekli, ölçüleri ve hastanın ulaşmak istediği ölçü göz önüne alınarak bir planlama yapılır. Hastanın bireysel özelliklerine göre yapılan bu planlama sonrasında hangi tip, hangi boyutta protezin daha uygun olduğuna ve bu protezin hangi seviyeye yerleştirileceğine karar verilir. Göğüs büyütme hakkında bilmek istediklerinizGöğüs büyütme ameliyatı kimlere yapılabilir?

Meme büyütme ameliyatı için uygun bir adayda göğüsler bedenin kalanına göre küçüktür. Her kadında iki meme dokusu arasında boyut, pozisyon ve sarkıklık açısından farklılıklar vardır. Kimi kişilerde bu farklılıklar belirginlik arz eder; bu durumda da meme büyütme ameliyatı asimetrik gerçekleştirilerek her iki meme dokusunun birbirine daha benzer hale getirilmesi mümkündür. Bu ameliyatlarda amaç kişinin öz güvenini arttırarak kıyafet seçiminde daha özgür davranmasını sağlamaktır. Meme gelişimi pubertenin sonuna kadar devam etmektedir. Ardından yaşam boyu kilo alıp vermeye ve hormonal değişikliklere bağlı olarak meme dokusunun gerek içeriğinde gerekse şeklinde değişiklikler olur.

Meme cerrahisinde şayet tıbbi bir zorunluluk yoksa 18 yaşı beklemek ve meme gelişiminin tamamlanma sürecine izin vermek en uygun olandır. Ameliyat sonrasındaki hemen erken dönemde hamilelik planı olanlarda, aşırı kilo oynamaları olan bireylerde estetik meme cerrahisi uygulamalarını gerçekleştirmek uygun olmaz. Elde edilecek sonuçların daha uzun soluklu olması amacıyla kişinin kilosunun stabil olması gereklidir. Kendilerini daha çekici ve daha güzel hissetmek isteyen kadınların göğüsleri istedikleri büyüklüğe ve şekle kavuştuğu zaman kendilerine olan güvenleri artar, sosyal yaşantıları gelişir, partnerleriyle daha mutlu olur ve istedikleri kıyafetleri giyerek daha konforlu bir yaşama kavuşurlar.

Silikon Protez nedir?

Meme büyütme ameliyatlarında meme dokusunu taklit etmek amacıyla silikon protezler kullanılır. Silikon protezlerin dış kısmı sert silikon bir kılıfla kaplıdır; içlerinde ise daha yumuşak jel kıvamında silikon bulunur. Silikon Protezlerin ölçüleri hastanın var olan göğüs kafesi özelliklerine, meme dokusuna ve ulaşmak istediği meme büyüklüğüne göre belirlenir. Protezin tabanı göğüs kafesinin genişliği ile orantılı olmalıdır. Protez ne kadar kalınsa göğüslere aynı oranda projeksiyon sağlar ve daha büyük gösterir. Her kadının doğal sınırlarda kalmak şartıyla ulaşabileceği belli bir büyüklük vardır. Yani bu ameliyatlarda meme büyüklüğüne katalogdan bakar gibi karar verilip seçilmesi yanıltıcı olacaktır. Ameliyat öncesinde iki göğüs arasında büyüklük farkı varsa, iki tarafa da aynı protezin yerleştirildiği durumlarda büyüklük farkı devam edecektir.Göğüs büyütme hakkında bilmek istediklerinizHer kadının her iki göğüs dokusu arasında asimetri mevcuttur. Şayet bu asimetri çok dikkat çekici düzeyde değilse ameliyatta her iki tarafa da aynı boyutta protez yerleştirilir. Eğer iki göğüs dokusu arasında belirgin fark varsa bu takdirde küçük göğüs tarafına büyük olan tarafa göre daha büyük bir protez yerleştirilerek var olan asimetri en aza indirilir. Yuvarlak protezler tüm meme dokusunun altına yayılarak göğüsleri büyütür ve genişletir. Göğüsün üst kısmının daha boş gözüktüğü kadınlarda genellikle yuvarlak protez tercih edilir. Anatomik veya damla şekilli protezler ise göğüslerin üst kısmından alt kısmına doğru ilerlerken yumuşak bir açı yaratmak için idealdir. Göğsün üst kısmında yeterince doku bulunan hastalarda genellikle göğüslerin sadece orta kısmının dolgunlaştırılması yeterli olmaktadır. Meme dokusu çok az olan kadınlarda da doğal bir görüntü vermek için üst kısmı daha az aşağıya doğru indikçe daha büyüyen damla şeklindeki protezler tercih edilir.

Silikon protezler kanser veya başka bir hastalığa neden olur mu?

Son 10 yıl içerisinde yapılan klinik çalışmalar silikon meme protezlerinin tespit edilebilen herhangi bir hastalığa neden olmadığını ortaya çıkarmıştır. Silikon meme protezlerinde zaman içerisinde aşınma ve deformasyon, protezde sertleşme gibi riskleri mevcuttur ancak kullanılan protezin kansere veya herhangi bir başka hastalığa neden olması mümkün değildir. Bahsettiğimiz diğer riskleri de en aza indirmek için ameliyat öncesi bir takım tetkikler yapılmakta, ameliyat sırasında ve sonrasında da hastalar belli protokoller çerçevesinde tedavi edilmektedirler.

False