Bıldırcın yumurtasından gençlik aşısı
"Özel olarak hazırlanan yemle beslenen bıldırcınlardan, insanlarda doku yıkımlanmasını azaltan yumurta elde edildi."
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Armağan Hayırlı, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin'in öncülük ettiği ve ABD'deki Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük ile ortak yaptığı çalışmada, insanlarda stres, hava kirliliği, radyasyon, sigara ve benzeri zararlıların meydana getirdiği, yaşlanma ile artan doku yıkımlanmasının azaltılmasını sağlayacak bıldırcın yumurtası ürettiklerini söyledi.Elazığda üretime geçildiAraştırma kapsamında Elazığ'daki bir çiftlikte, antioksidan özelliğine sahip ve domatese kırmızı rengini veren likopen maddesi karışımıyla bıldırcın yemi hazırladıklarını belirten Hayırlı, daha sonra 3 ayrı gruba ayırdıkları bıldırcınları farklı oranlarda likopen maddesi karışımlı yemle beslediklerini söyledi.Normal yemle beslenen bıldırcınların yumurtasında likopen maddesine rastlanmadığını kaydeden Hayırlı, ancak 100 miligram likopen maddesi karıştırılarak yapılan yemle beslenen bıldırcın yumurtası sarısında 22,47 mikrogram, 200 miligram likopen karışımı yapılan yemle beslenen bıldırcınların yumurtasında ise 28,50 mikrogram likopen maddesi bulunduğunu tespit ettiklerini anlattı."Bıldırıcn yumurtası insanlarda etkisini gösterdi"Doç. Dr. Hayırlı, söz konusu yumurtalardan 10 hafta süreyle günde 2 adet tüketen insanların kanındaki likopen oranının arttığını, buna karşın doku zayıflaması göstergesi olan MDA düzeyinin azaldığını saptadıklarını da kaydetti.Her gün sabah kahvaltısında 3 ayrı gruptaki bıldırcın yumurtalarından 2 adet yiyen insanların kanında ölçülen likopen madde oranlarının karşılaştırmasını yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Hayırlı, "likopen madde içeren bıldırcın yumurtasının insanlarda etkisini gösterdiğini gözlemledik" dedi.