GeriKadın Sağlığı Anne adaylarına uyarılar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne adaylarına uyarılar

"Düşük doğum ve bebeklerde ciddi anomalilere neden olabilen "toksoplazma"ya karşı hamilelerin sebze ve meyvelerin temizliğine dikkat etmeleri gerekiyor."

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Malatyalıoğlu, bir tür parazit olan toksoplazmanın, gebelikte ilk kez karşılaşılması durumunda düşük doğum, bebeğin kafasının normalden küçük veya büyük olması, görmeyle ilgili sorunlar ve merkezi sinir sisteminde hasara yol açtığını söyledi.Toksoplazmanın, kedinin dışkısı ile toprağa atıldığını ve otlayan inek, sığır, koyun gibi hayvanların sindirim sistemiyle kas dokularına bulaştığını anlatan Malatyalı, böyle bir hayvanın etinin pişirilmeden ya da az pişirilerek yenmesi, veya toksoplazma bulunan toprakla temas etmiş meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan tüketilmeleri durumunda insanlara bulaştığını belirtti. Malatyalıoğlu, daha önce toksoplazmayla karşılaşmamış gebelerin dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Çiğ etle geçebilen toksoplazma düşük doğum ve bebeğin kafasının normalden küçük veya büyük olması, görmeyle ilgili sorunlar, merkezi sinir sisteminde hasar gibi bebeklerde ciddi kalıcı bozukluklara neden olmaktadır. Toksoplazmanın neden olduğu bazı sorunlar yıllar sonra da karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle hamile bayanların sebze ve meyvelerin temizliğine dikkat etmelerinin yanı sıra çiğ et ve az pişmiş et yememeleri gerekir. Çiğ etle temas eden hamileler ellerini ağzına ve gözüne sürmemeli, etle temastan sonra ellerini mutlaka güzelce yıkamalıdırlar." Türkiye'de doğurganlık çağındaki bayanların yüzde 60'ından fazlasında toksoplazmaya rastlanıldığını ve bunun yaygın olduğunu anlatan Malatyalıoğlu, toksoplazmayla bir kez karşılaşan kişide bağışıklık sağlandığını, gebelikte tekrar karşılaşmanın ise sorun yaratmadığını söyledi.

False