Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Yazın hasta olmamak için

Yazın hasta olmamak için

Çiçekler, böcekler, sıcak havada bekleyen yiyecekler derken yaz mevsimi sağlık açısından kendine has sorunlarla doludur. Sıcaklar ve sofralardan gelen tehlikelere hazırlıklı olmalıyız.

Sıcak yaz günlerinde hastalanıp yatağa düşmek büyük küçük hepimiz için büyük bir talihsizlik. Sayılı tatil günlerinin bir bölümünü yatakta geçirmekten nefret ederiz. Aslında yaz hastalıkları konusunda şanssızlıktan dem vurmanın da hiçbir anlamı yok. Çünkü genelde yaz hastalıkları bizim ihmalimizin, vurdumduymazlığımızın sonucu olarak ortaya çıkar. Yaz geldi deyip, sağlık kurallarına, dengeli beslenmeye, düzenli yaşamaya boş verince, arkadan birbir sorunlar sıralanır. Yaz hastalıkları denilince, akla ilk gelen saman nezlesi ve yaz nezlesi oluyor. Saman nezlesi diye adlandırdığımız alerjik sorun, yaz başında ağaçların, çiçeklerin ve otların polenlerinden etkilenmenin bir sonucu. Saman nezlesine yakalananlar sürekli hapşırmaktan, gözlerinin kızarıp kaşınmasından, ağız çevresi, burun ve boyun kaşınmalarından ve kızarıklıklardan yakınırlar.

Saman nezlesi, genetik de olabilir, bağışıklık sistemindeki bir düzensizlikten de kaynaklanabilir.

Saman nezlesine yakalanan kişilerin, hastalığın belirtilerini ortaya çıkaran ortamlardan uzak durmaları akla ilk gelen önlemdir. Ama yaz günlerinde doğadan uzak, kapalı bir mekanda yaşamak da kolay değil. Sadece polenlerin fazlalaştığı saatlerde kapalı mekanlarda olmak da bir çözüm. Dışarı çıkıldığı zaman güneş gözlüğü kullanılmalı. Öğle saatlerinde ve ikindi vakti, yatak odanızın pencerelerini kapalı tutarsanız, geceyi hapşırarak, kaşınarak geçirmekten kurtulursunuz. Saman nezlesini hafife alıp doktora görünmeyi gereksiz bulmayın. Alerji uzmanları, bu soruna kesin olmasa bile hiç değilse bir süre için çözüm bulabilirler. Alerjiye karşı kullanabileceğiniz pek çok ilaç var. Ama ilacı rasgele almak doğru değil. Doktorunuzun önereceği ilacı tercih etmelisiniz.

Sıcaklarla gelen hastalıklar

Yaz sıcakları birden bastırınca, vücut kendi ısısını ortama uydurmakta zorlanır. Vücut normal koşullarda terleyerek ısısını düşürür. Fakat bazı durumlarda terlemek de, yeterli olmayabilir.

Aşırı terleme yüzünden vücut aşırı derecede su ve tuz kaybına uğrayabilir. Vücudun susuz kalması çeşitli hastalıklara davetiye çıkartır. Tuz eksikliği de sorun yaratır. Yaşlılık, şişmanlık, kalp nastalıkları, dolaşım bozuklukları gibi sorunlar. yaz aylarında vücudun ısısını düzenlemesini engeller. Aşırı sıcaktan bunalan kişilerin hemen önlem almaları gerekir. Aksi halde aşırı sıcağa bağlı inme söz konusu olabilir. Sıcaktan bunalan kişilerin soğuk duş almaları, soğuk alkolsüz içecekler içmeleri, serin bir ortamda dinlenmeleri gerekir.

Sıcakla ilgili yaz hastalıklarından korunmak için şu basit önerileri dikkate alın:

Bol sıvı için. Fazla hareket etmeseniz de aldığınız sıvı miktarı her zamankinden fazla olsun.

Vücudu terletmeyecek giyecekleri tercih edin. Sentetik kumaşlardan yapılmış giyecekleri kullanmayın. Açık renkli, bedeni sıkmayan bol giyecekler tercih edilmeli.

Serin yerlerde bulunmaya özen gösterin. Buna imkan yoksa sık sık soğuk duş yapın.

Vücut egzersizlerinde temponuz ağır olsun. Fazla yorucu egzersizlerden kaçının.

Vücudun tuz ve mineral kaybını yiyecek ve içeceklerle giderin

Sıcak günlerde ağır ve sıcak yemeklerden uzak durun.

Gün ortasında güneş banyosu yapmayın.

Açık havada ne yediğinize dikkat

Yaz günlerinde özellikle yiyecek- içecek konusunda hiç de dikkatli davranmadığımız bir gerçek. Haftasonlarında piknikler, ev partileri, gezilerde rasgele karın doyurmak, tatili zehir eden yaz hastalıklarına kaynak oluyor. Özellikle besin zehirlenmelerinin yaz günlerinde çok artması da bir rastlantı değil.Yaz sıcaklarında hazır yiyecekler çok çabuk bozulur. Sıcak günlerde yumurta yemekten kaçınılmalı. Ayrıca en çabuk bayatlayan tavuk etini yerken de dikkatli olmalısınız. Tavuk, kesildikten sonra hemen bayatlamaya başlar. Buna bir de sıcak hava eklenince bozulma çabuklaşır.

Gıda zehirlenmelerinde dikkatsizliğimizin ve tedbirsizliğimizin çok önemli rol oynadığını unutmayalım. Sadece dışarıda karın doyurmaktan sakınmakla gıda zehirlenmelerini önleyemezsiniz. Evinizde de bazı önlemler almanız gerekiyor.

Pişmiş yiyecekler iyice soğuduktan sonra, üzerleri kapalı olarak buzdolabında muhafaza edilmeli. Bu mevsimde pişmiş yiyecekleri de uzun süre bekletmeden tüketmekte yarar var.

Buzdolabınızda kırmızı et ve tavuk, ayrı bölmelerde muhafaza edilmeli. Bunları diğer ürünlerden uzak tutmalısınız.

Çiğ et, tavuk eti ve deniz ürünü kesmekte kullandığınız bıçakları sıcak sabunlu su ile yıkamadan bir daha kullanmayın.

Yaz günlerinde bakteriler sıcak havadan etkilenip çoğaldıkları için açıkta satılan yiyeceklerden uzak durun.

Gıda zehirlenmeleri, bulantı, kusma, başağrısı, yüksek ateş ve halsizlik ile kendini belli eder. Böyle durumlarda zaman kaybedilmeden bir doktora baş vurulmalı.

Hazırlayan: Azize BERGİN/ KELEBEK
778
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.