Geri Kadın Sağlığı Yaz Sofralarınızdan Peyniri Eksik Etmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz Sofralarınızdan Peyniri Eksik Etmeyin

Yaz Sofralarınızdan Peyniri Eksik Etmeyin

"Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar ve yüksek nem oranları yediklerimizi de büyük ölçüde etkiliyor. Yaz aylarında daha hafif beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, domates, salatalık gibi sebzeler ve özellikle karpuzun kardeşi olarak kabul edilen peynirin 7’den 70’e herkes tarafından günün her öğününde tüketilebileceğini belirtiyor."

Sıcak yaz ayları, yediklerimize daha fazla dikkat etmemiz gereken dönemlerdir. Bu dönemde sindirimi zor, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmamız gerekiyor. Yaz sofralarından eksik edilmemesi gereken besinlerin başında kalsiyum ve protein yönünden zengin peynir geliyor. Domates, salatalık, biber, maydanoz, nane gibi birçok sebze ile birlikte kahvaltının vazgeçilmezi olan peynir, kavun- karpuz gibi meyveler ile birlikte ana öğün olarak da tüketilebiliyor.

Yaz Sofralarınızdan Peyniri Eksik Etmeyin

Su-tuz dengesini az tuzlu peynirlerle koruyun

Yaz aylarında artan sıcaklarla birlikte istenmeyen ancak vücudun doğal bir fonksiyonu olan terleme meydana gelir. Terleme ile vücuttan su, sodyum ve potasyum gibi önemli minerallerin kaybı olur. Sıvı kaybını karşılamak amacıyla su başta olmak üzere günde ortalama 2-3 litre siyah-yeşil çay, kahve, süt, ayran, kefir, cacık, az şekerli limonata, komposto vb. sıvıların tüketilmesi gerekiyor. Meyveler ve sebzelerle birlikte tüketilen az tuzlu peynir çeşitleri ile de mineral kayıpları kolayca yerine konulabiliyor.

Yağlı yiyeceklerden uzak durun, peynirli salataya yönelin

Vücut direncini artırmak için mevsim sebzeleri ve meyveleri tüketmek önemli. Günde 4-5 porsiyon sebze, 2-3 porsiyon meyve tüketmek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit, potasyum ve C vitamininden zengin olduğu için mutlaka tercih edilmeli. Akşam yemeklerinde kızartma ve kavurma gibi yağlı besinler yerine daha çok ızgara, fırında ya da tencerede buğulama yöntemleriyle yapılmış yiyecekler tüketilmeli. Az tuzlu peynirlerle hazırlanan salatalar da iyi bir seçenek olacaktır.

Yaz Sofralarınızdan Peyniri Eksik Etmeyin

Yazın vazgeçilmezi: Karpuz-peynir ikilisi

Yaz aylarında en sık tüketilen meyvelerden biri olan karpuz, likopen, potasyum ve A vitamininin öncüsü olan karotenoidler kaynağıdır. Küçük bir dilim karpuz (200g) 75 kalorilik enerjiye sahiptir. Yaz sıcaklarının kavurucu etkisiyle terle kaybedilen suy, potasyum ve sodyum karpuz-peynirle kolayca yerine konulabiliyor.

Karpuzun dikkatli tüketimi ise oldukça önemli. Karpuz, yoğun olarak su ve fruktoz şekeri içerdiğinden diyabetli bireylerin kan şekerini kolayca yükseltebilir. Bu nedenle miktar olarak kontrollü yenmesi ve kan şekeri yükselmesini kontrol edebilmek için yanında iyi bir protein kaynağı olan peynirin tüketilmesi gerekiyor. 

False