Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Yaz Sıcağını Hafifleten 8 Lezzet

Yaz Sıcağını Hafifleten 8 Lezzet

Beslenmede dikkat edilmesi gereken detaylar sıcak havalardan daha az etkilenmenizi sağlayabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sıcak havalarda rahatlamanızı sağlayacak beslenme önerilerini paylaştı.

Güncellenme tarihi: 13.08.2015

1- Salatalık: Susuzluğu Gideriyor

Yüksek posa ve su içeriği nedeniyle 4 mevsim sofralarımızda bulunması gereken salatalığın özellikle sıcak havalarda önemi daha da artıyor. Posalı olması nedeniyle tokluk sağlıyor, içeriğinde su barındırmasıyla da susuzluk hissinin önüne geçiyor. Bu nedenle yaz aylarında sofralarınızda salatalığa yer verebilirsiniz. Salatalığı söğüş olarak tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilir, hatta sade maden suyu veya ayranına ilave ederek serinleme hissinizi arttırabilirsiniz.

 2- Çilek: Serinlemeye Yardımcı Oluyor

C vitamini, folat ve antioksidan içeriği ile dikkat çeken bir meyve olan çilek, yüksek su oranı sayesinde de serinlemeye yardımcı oluyor. Yaz aylarında meyve tercihinizi çilekten yana kullanabilirsiniz. İsterseniz tek başına tüketin, isterseniz yoğurdunuza ekleyin ya da çilekli bir smoothie yapın. Pratik bir çilekli smoothie için ihtiyacınız olan; yarım bardak süt, yarım bardak yoğurt, 7-8 çilek ve buz.
3- Maden Suyu: Su Ve Mineral Kaybını Engelliyor

Y
az aylarında yaşanan terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı artıyor. Günde 1 bardak maden suyuyla hem vücudunuzda azalan magnezyum ve kalsiyum minerallerini yerine koyuyor hem de serinliyorsunuz. Ancak yüksek tansiyonunuz veya mide probleminiz varsa doktorunuza danışmadan maden suyu tüketmeyin.

 4- Semizotu: Kalbinizi Koruyor

Kalp damar sağlığının olmazsa olmazı omega 3’ten zengin, lif, vitamin ve mineral içeriği ile semizotu, yaz sofralarında mutlaka yerini almalı. İsterseniz, zeytinyağlı yemeği isterseniz de yoğurtlu salatasını sağlıkla tüketebilirsiniz. Her iki seçenek de hem hafif hem besleyici.5- Ayran Aşı Çorbası: Ferahlık Veriyor

Hem besleyici hem doyurucu bir yemek arayanlar için ayran aşı çorbası ideal bir seçenek. Ferahlık veren bu çorba aynı zamanda da sağlıklı. Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde ilk akla gelen yemek çeşitlerinden biri olan ayran aşı çorbasının içeriğinde bulunan buğday ve nohut besleyici değerini artırıyor, yoğurt ve su ise ferahlık veriyor. Taze nane yaprakları da çorbanın hem lezzetine lezzet katıyor, hem de ferahlık hissini artırıyor.6- Karpuz: Kan Basıncını Düzenliyor

Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuzun birçok faydası bulunuyor. Potasyum ve posa yönünden zengin, sindirim sistemi için faydalı, kalp sağlığına olumlu etkileri olan karpuz aynı zamanda kan basıncını da düzenliyor. Tüm bu faydalarının yanında yüksek su içeriği ile de ferahlık veriyor. Günde 3-4 üçgen dilim karpuz tüketebilirsiniz. Fazla miktarda tüketirseniz içeriğindeki şeker nedeniyle kilo almanıza neden olabiliyor. 7- Nane: Ferahlatıyor

Nane mide bulantısına karşı faydalı, sindirim sistemini düzenleyen bir bitki olmasının yanı sıra yaz aylarında ferahlamaya da yardımcı oluyor. Buz ve nane eklenmiş bir bardak ayran serinlemenizi sağlayacak en ideal içeceklerden biri. 8- Yoğurt: Metabolizmanızı Hızlandırıyor

Yoğurt kalsiyum içeriği ile hem kemiklerin güçlenmesine hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı. Sindirim sistemini de düzenleyen yoğurt süt tüketemeyen bireyler için de iyi bir alternatif. Sağlığa olumlu etkileri saymakla bitmeyen yoğurdu yaz aylarında serinlemek için de tüketebilirsiniz. Sade yiyebileceğiniz gibi, meyve ekleyebilir, dondurarak dondurulmuş yoğurt olarak tüketebilirsiniz.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz

3085
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.