GeriKadın Sağlığı Yaz aylarında zehirlenmeler artıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz aylarında zehirlenmeler artıyor

"Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sıcak havada mikroorganizmaların üreme hızının artması nedeniyle açıkta bekletilen gıdaların kolaylıkla bozulabileceğini bildirdi."

Prof. Dr. Tayar, süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk veya diğer kümes hayvanlarının etleri ile hazırlanan yiyecekler, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler ve deniz ürünlerinin bozulma riski yüksek olan gıdalar olduğuna dikkati çekti. Karın ağrısı, bulantı, ishal, kusma, ateş, baş ağrısı, halsizlik, titreme gibi belirtiler ortaya çıkan kişilerde ilk olarak gıda zehirlenmesinin akla gelmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tayar, gıda zehirlenmelerinden çocukların ve yaşlıların daha çok etkilendiklerini vurguladı. Prof. Dr. Tayar, bu tür gıda zehirlenmelerde ortaya çıkan belirtilerin, alınan mikroorganizma türüne bağlı olarak besinin tüketiminden birkaç saat ya da bir iki gün sonra başlayabildiğine işaret ederek, şunları söyledi: ''Havaların giderek ısındığı yaz aylarında, gıda zehirlenmelerinde büyük artış gözlenmektedir. Sıcak havada açıkta bekletilen gıdalar kolaylıkla bozulur. Besin zehirlemelerine karşı yaz aylarında temizliğe daha çok önem gösterilmesi gerekiyor. Örneğin yemek hazırlanan tezgahın temiz olmasına dikkat edilmeli, yemek pişirmeden önce eller bol sabunla yıkanmalıdır. Ayrıca, pişmiş ve çiğ yiyeceklerin buzdolabında ayrı bölmelerde saklanmasına da dikkat edilmelidir. Özelikle, tavuk eti satın alırken, ürünün üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli, tavuk etlerinin sıcak havalarda çok çabuk bozulabileceği unutulmamalıdır.'' Prof. Dr. Tayar, pişmiş gıdalar oda sıcaklığında tutulduğunda mikroorganizmaların hızla çoğaldığını da hatırlattı.

False