GeriKadın Sağlığı Vücudunuz kışa hazır mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vücudunuz kışa hazır mı?

"Bedeninizin kış hazırlığını size haber vermeden yaptığını biliyor musunuz? Genetik hafızanızın kışa ilişkin pek de iyi olmayan anılarla dolu olmasının bu hazırlıkların daha yaz ortasında başlamasında büyük payı var."

Osman MÜFTÜOĞLUGENETİK hafızanız için kış ayları, bedenin soğuktan korunmasının güçleştiği, beden ısısının sürdürülmesinin zorlaştığı, beslenmenin bir sorun haline gelip besin temininin nerdeyse olanaksızlaştığı, gribin, nezlenin, zatürreenin sıklaştığı bir zaman dilimidir. Genlerinizdeki olağanüstü hafızanın başına gelen her şeyi bir bir kaydettiğinden, geçirdiği bütün deneyimleri bir daha unutulmamak üzere ustaca depoladığından kuşkunuz olmasın. Bu olağanüstü hafızanın beyninizin sağladığı size özel hafızadan daha yetenekli ve güçlü olduğunu da biliyoruz. Kışa girerken bedeninizin yavaş yavaş yağlanmaya başlaması, metabolizma hızını hafifçe düşürüp fizyolojik süreçlerinde yeni ayarlamalar yapması olağandır. Örneğin, enerji tüketiminde daha kıskanç davranmaya başlaması, sizi kış aylarının soğuklarından korumak, hastalıklarından uzak tutmak içindir. Hava sıcaklığının iyice düşmesi halinde bedeninizin enerji harcamadaki bilinen tutumluluğu tehdit altına girer. Vücudunuz soğuk havaya uyum sağlamak için daha çok sayıda daha fazla enerji harcamak zorunda kalır. Soğuğun özellikle solunum yolarınız, sinüsleriniz ve akciğerlerinizi için ciddi bir tehdit olduğunu unutmamalısınız. Kalp, böbrek veya akciğer hastası iseniz özellikle bu üç organa yönelik yetmezlik sorunundan muzdaripseniz soğuğunun etkilerinden daha fazla korunmakta vücudunuzu doğru beslenerek, yeterince dinlenerek daha güçlü tutmakta özenli davranmalısınız.KAHVALTIYA ÖNEMKış mevsiminde beslenmenize daha fazla özen göstermelisiniz. Sabah kahvaltılarına kış aylarında daha fazla önem verin. Özellikle organ yetmezliği olan biriyseniz 55 yaş üzerinde de çok sayıda farklı insanlara temas etmek zorunda kalan mesleği sürdürüyorsanız koruyucu grip aşısı yaptırmanızda fayda var.Biz kış aylarında da fırsat buldukça yürüyüş yapmanızın, uykunuz ve egzersiz alışkanlığınızdan taviz vermemenizin, uzun, keyifli kış gecelerini aile, dost, akraba sohbetleri, kitap, dergi saatleri, sinema izlemeleri haline getirmenizin sağlığınıza iyi geleceği düşüncesindeyiz!Kış şişmanlatırKışa girerken vücudun yağlanması artar, bağışıklık sisteminin işi zorlaşır. Enfeksiyonlar bedeni daha çok tehdit eder. Nezle, grip, farenjit, larenjit, bronşit, zatürree, sinüzit, ortakulak iltihabı gibi enfeksiyonların sıklığı artar.EN ÖNEMLİ TEHDİT ZATÜRREEKış mevsiminde sizin için en önemli tehdidini tıp dilinde 'pnömöni' olarak bilinen zatürree olduğunu unutmayın. Özellikle kronik bronşit, astım ya da amfizem gibi yerleşik bir akciğer rahatsızlığınız, kalp yetmezliğiniz böbrek yetmezliği ya da şeker hastalığınız varsa riskinizin daha fazla olduğunu hatırlayın. Zatürree'de akciğer içerisindeki hava keseciklerinin iltihaplanmış hücre arıklarıyla tıka basa dolmasına, akciğerlerinin sıvı alış verişinin olanaksızlaşmasına neden olmakta, yüksek ateş, kandaki elektrolit denge bozuklukları ve daha pek çok şey pnömoninin yaşamı tehdit etmesine neden olmaktadır. Zatürree özellikle yaşlılarda ciddi bir sağlık tehdididir. Zatürree aşısı ile; korunmada önemli bir avantaj sağlayacağınız aklınızda olsun.Portakal, ceviz, kuru meyve ve balıkC vitamini kış mevsiminin en önemli besin ögelerinden biridir. Portakal, limon, greyfurt, mandalina bu vitaminin en önemli kaynaklarıdır. Bizim önerimiz bu vitamini hazır olarak kullanmak yerine belirtilen meyveleri daha bol yemenizdir. Kış aylarında demir ve kalsiyum yönünden zengin B1, B6, B12 muhtevası yüksek tahıllara yönelmenizde de fayda var. Kuru kayısı, kuru erik ve kuru elma, kuru üzüm gibi besinlerin de neredeyse tazeleri kadar güçlü antioksidan depoları olduğunu unutmayın. Kışı daha kolay ve sorunsuz atlatmak istiyorsanız kış boyunca daha fazla omega-3 tüketmeye (balık, keten tohumu, ceviz, semizotu ve diğer yeşillikler), omega-6 açısından zengin bir beslenme planı oluşturmaya (bitkisel yağlar ve tahıl ürünleri) özen gösterin. Bizim önerimiz haftada 2-3 kez 150-200 gram civarında balık tüketmeniz.(Hürriyet)

False