Mahmure

Sağlık

Genel Sağlık

Uzmanlar 'salatalık' konusunda uyarıyor!

Uzmanlar 'salatalık' konusunda uyarıyor!

Almanya'da salatalıktan bulaştığı tahmin edilen Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC) bakterisi konusunda uzmanlar uyarıyor!

Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Erol, organik üretimin,
"bu ürünlerin her türlü hastalık yapıcı mikroorganizmadan ari olduğu" anlamına gelmediğini belirterek, gıda tüketimi aşamasında hijyen ve temizliğe dikkat etmeleri konusunda tüketicileri uyardı.

Prof. Erol, Almanya'da salatalıktan bulaştığı tahmin edilen Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC) bakterisi nedeniyle yaşanan sağlık sorunu hakkında yaptığı değerlendirmede, bugün Almanya'daki meslektaşları ile görüştüğünü ve ölü sayısının 11'e ulaştığını, ayrıca İsveç ve Norveç'de de benzer olaylara rastlandığını öğrendiğini bildirdi.

Erol, bakterinin, hayvanların mide ve bağırsaklarında bulunduğunu, bu hayvanların dışkısının tarımsal üretimde gübre olarak kullanılması ile insanlara gıda yoluyla bulaşma riskinin bulunduğunu anlattı.

Erol, hayvan gübrelerinin organik üretimde fermente edilmeden kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, gübrelerin fermente edilmiş olsa bile bu bakterilerin bitkinin yaprağında veya meyvesinde bulaşık olarak kalabileceğinin altını çizdi.

Erol, söz konusu tarımsal ürünlerin tüketiminde temizlik ve hijyene çok dikkat edilmesinin önemine değinerek, şu uyarılarda bulundu:

"Organik üretim, bu ürünlerin her türlü hastalık yapıcı mikroorganizmadan ari olduğu anlamına gelmez. Organik üretim, sonuçta, kimyasal bulaşanlardan ari ürün elde etmeye yönelik bir yaklaşım.

Kimyasal gübre yerine hayvan gübresi kullanıyorsunuz. Tarımsal üretimde kullanılan hayvan gübresinin olgunlaştırılmış olması gerekir. Hastalığa neden olan bakteriler, hayvanların bağırsaklarında, midesinde olan bakteriler.

Dışkı ile bitkilere ve meyvelere bulaşıyor. Üretim sırasında yaprakta ve sebzede yaralanma olunca içine de girebiliyor. Bu nedenle sebze ve meyvelerin tüketiminde hijyene, temizliğe çok dikkat edilmesi gerekiyor."

Erol, Almanya'da yaşanan olayın, İspanya'dan ithal edildiği düşünülen domates, salatalık ve marul benzeri salata malzemesinden kaynaklandığını belirtti.

Hangi besinlerde de risk var? Okumak için devam ediniz...

2076
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.