GeriKadın Sağlığı Süt, bazen sağlığa zararlı da olabiliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Süt, bazen sağlığa zararlı da olabiliyor

"Sağlık kazanmak için tüketilen süt, sağım ve dağıtım koşullarına dikkat edilmemesi halinde insan sağlığına zarar veren bir gıdaya dönüşebiliyor..."

Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye´de kişi başına yılda 6 litre süt tüketildiğini, bu rakamın Avrupa ülkelerine göre çok az olduğunu belirterek, asıl vahim durumu ise tüketilen sütün yüzde 80-90´ının hiçbir pastörizasyon işlemine tabi tutulmadan, ´´sokak sütü´´ olarak satılmasının oluşturduğunu belirtiyor.Sütten insana geçebilen mikroplar, malta humması, şarbon, şap, tifo, kolera ve difteri gibi tehlikeli hastalıklara neden olabiliyor. Sorun ve hastalıklar, süt ve süt ürünlerinin uygun olmayan koşullarda üretilmesinden meydana geliyor. ´´Sokak sütçülüğü´´nün gelişmiş ülkelerde uzun zaman önce geçerliliğini yitirdiğini ifade eden Prof. Dr. Tayar, sağıldığından dağıtımına kadar geçen sürede sütün, insan sağlığına zarar veren bir gıdaya dönüşebileceğini söylüyor.Sütün, doğal özelliklerini ve besin değerini kaybetmeden, sağlıklı bir şekilde tüketime sunulması için pastörizasyon işleminden geçmesi ve dağıtımının sağlıklı koşullarda yapılması büyük önem taşıyor.

False