Sinüzit Nedir? Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde grip ve soğuk algınlığının yanında en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan sinüzit, ihmal edildiğinde veya doğru tedavi edilmediğinde birçok ciddi sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan sinüzit ve tedavisi hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

En sık görülen belirtilerinden biri olan öne eğilmede artan baş ağrısıyla kendini belli eden sinüzit, genellikle soğuk algınlığı ve grip sonrası, aniden ortaya çıkan burun tıkanıklığı ve burun ve geniz akıntısı şikayetleri ile çok kolay teşhis edilebilen bir hastalıktır.

Sinüzit oluşumunu net bir şekilde anlatabilmek için öncelikle sinüsler hakkında yeterli bilgi sahibi olmamız gerekir. Sinüsler burnumuzla soluduğumuz havayı temizleyip ısıtıp nemlendirerek akciğerlere gönderen küçük hava dolu odacıklardır. Kafatasımızın ağırlığını azaltarak dengemize katkıda bulunan sinüsler solunum yollarındaki havayı temizleyerek ürettiği mukus adı verilen sıvıyı geniz boşluğu, ağız boşluğu ve sindirim sistemi yolunu takip ederek vücuttan dışarı atar.

Genel olarak sinüzitler, sinüs mukozasının ürettiği mukusun (sümük) çeşitli nedenlerle vücuttan dışarı atılamaması sonucu oluşur. Bu nedenler; yapısal burun bozuklukları, alerji, sık enfeksiyona maruz kalma ve sigara tüketimi olarak gösterilebilir.

Haberin Devamı

Bu Belirtiler Kronik Sinüzit Habercisi Olabilir

Ayrıca bir haftadan fazla süren nezle ve grip bulguları, burunda uzun süreli kuruluk, tıkanıklık, zaman zaman kanama, sarı yeşil renkli akıntı, kabuklanma şikayetiniz varsa, sabahları göz etrafında şişlikle ve yorgun uyanıyorsanız, boğazınızda rahatsızlık, takılma hissi varsa, yüzde, yanaklarda, çenede, dişlerinizde, alında veya göz çevresinde ağrı hissediyorsanız, ağız kokusu ve geniz akıntısı söz konusuysa, koku duyunuz azaldıysa, ara ara boğaz temizleme ve öksürük şikayetiniz varsa kronik sinüzit olma ihtimaliniz fazlasıyla yüksek demektir.

Sinüzit Nedir Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır

Tedavisi İhmal Edilen Sinüzit, Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir

Basit viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gerekmezken; kıkırdak-kemik eğriliği ve burun eti büyümesi probleminiz varsa doğal direnç mekanizmalarınız bozulduğu için sıklıkla antibiyotik kullanımı ile sonuçlanan bakteriyel enfeksiyonlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca uykuda nefes alma probleminin artması oksijen alınan miktarını düşürdüğünden yorgunluk ve baş ağrısı şikayetleriniz belirginleşir. İlerlemiş kronik vakalarda tedavisi ihmal edilen sinüzit tüm vücut sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir. Bu nedenle en kısa sürede bir kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

Hastalığın teşhisi; belirtilen şikayetleri olan hastaların ayrıntılı kulak burun boğaz endoskopik muayenesi ve pozitif bulgular mevcutsa akut sinüzitin olmadığı bir dönemde çekilecek olan bilgisayarlı tomografi incelemesi ile konulabilir.

Tedavisi belirli süreli ve yeterli doz antibiyotik kullanımıyla veya gerekli durumlarda endoskopik yolla burun içerisinden sinüs kanallarının açıldığı ve enfeksiyonun temizlendiği cerrahilerle mümkündür. Hastalar burun tamponu olmaksızın, 5-7 günlük istirahat döneminden sonra günlük hayatlarına dönebilirler.,

KBB Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan

https://www.seyhanalkan.com/

Yazarın Tüm Yazıları