GeriKadın Sağlığı Sıcaklarda besinlerin saklanması
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sıcaklarda besinlerin saklanması

"Yaz günlerinde meyve ve sebzeler, 10 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta, et ve et ürünleri ile balık 0 ve eksi 1 derecelerde bir haftayı geçmeyecek şekilde saklanmalı. Çiğ süt, 24 saat içinde işlenmeli."

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arsan Bilişli, iyi korunmayan besinlerde oluşan mikroorganizmaların bakteri üreterek, zehirlenmelere yol açtığını bildirdi.Prof. Dr. Arsan Bilişli, meyve sebzelerin yüzeylerinin toprak, su ve havadan kaynaklanan mikroorganizmalarla sarıldıklarını, bu mikroorganizmaların sıcak ortamlarda faaliyete geçerek, besinlerin vitamin değerini düşürdüğünü söyledi.Güneş ışınlarının, A,C ve B2 vitaminleriyle renk maddeleri üzerinde bozucu etki yaptığını belirten Prof. Dr. Bilişli, "Yaz günlerinde meyve ve sebzeler, 10 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta, et ve et ürünleri ile balık 0 ve eksi 1 derecelerde bir haftayı geçmeyecek şekilde saklanmalıdır. Çiğ süt, 24 saat içinde işlenmelidir. Pastörize sütler 10 derecede 2 gün, 8 derecede 5 gün, 3 derecede 10 gün bekletilebilir. Yoğurt usulüne uygun ve hijyenik koşullarda üretildiğinde 7 derecede bir hafta, dondurma eksi 8 derecede, peynirler yüzde 95 nemli ortamda saklanmalıdır" diye konuştu.

False