GeriKadın Sağlığı Şeker hastalığına karşı fındık tüketin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şeker hastalığına karşı fındık tüketin!

"Şeker hastalığı konusunda yapılan araştırmalarda, fındık tüketiminin bu hastalığa yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıkarıldı. Araştırma sonuçlarına göre, fındık yiyenler 2. tip diyabet rahatsızlığa karşı daha az risk altında sayılıyor."

Araştırma dolayısıyla; diyabet, kanser ve kalp rahatsızlıkları bulunmayan ve 34 – 54 yaşları arasında yer alan toplam 83.818 kadın, 16 yıl boyunca gözlem altında tutuldu. Geçen bu on sekiz yıl boyunca, çalışmaya katılanların beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumları, bazı sorulara cevap bulmak amacıyla incelendi. Bunun sonucunda toplanan veriler de araştırmacılar tarafından laboratuvarda incelendi. Araştırma sonuçlarının belirttiğine göre, bu kadınların ikinci tür diyabete yakalanma riski, tükettikleri fındık miktarıyla ters orantılı olarak değişiyor. Haftada en az 5 kez 28 gram kadar fındık tüketen kadınların hastalığa yakalanma oranları, fındık tüketmeyenlere oranla, yüzde 27 oranında daha düşük seyrediyor. Haftada 1 – 4 kez fındık tüketenlerin riski hiç fındık tüketmeyenlere göre yüzde 16 oranında daha düşük oluyor. Fındığın bu olumlu etkileri, sigara ya da alkol alışkanlığına sahip kişiler için de geçerli. Fındığın doymamış yağlar bakımından zengin bir besin maddesi olması ve içerdiği bu doymamış yağların organizmayı, insülini daha etkin kullanmaya zorlayarak çok daha etkili bir glisemi seviyesi kontrolü sağladığı da araştırma sonuçları arasında yer alıyor. Araştırmacılar, fındık tüketiminin aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de azalttığını belirtiyorlar. Dolayısıyla, günde mutlaka bir miktar fındık tüketmeye özen gösterilmeli. Ancak bu miktarın abartılmamasında da fayda var; çünkü fındık ek besin olarak değil, diğer besinlerle dönüşümlü olarak tüketilmeli. Yani kimi zaman tahılların, kimi zaman da kırmızı etin yerine geçebilmeli. Gereğinden fazla miktarda fındık tüketimi, içerdiği yağ oranı nedeniyle istenmeyen kilo alımına neden olabileceğinden tükettiğiniz fındığın miktarına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor!

False